Ratni brodovi SAD nadomak Irana

Pojava čak 17 ratnih brodova na svega 50 kilometara od obale Irana podigla je dodatno napetost između Vašingtona i Teherana koje, takoreći iz dana u dan, rastu od dolaska novog šefa Donalda Trampa u Belu kuću.

Svijet 07.02.2017 | 22:14
Ratni brodovi SAD nadomak Irana
U danu kada je Pentagon dostavio američkom Kongresu plan kojim se predviđa povećanje vojnog budžeta SAD za dodatnih 30 milijardi dolara, shodno Trampovom obećanju o ponovnoj izgradnji američkih oružanih snaga, portal "Brajtbajt", blizak Beloj kući, pisao je o "ratnoj igri na ivici noža" - nadomak Irana.

U tome učestvuju ratni brodovi iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Australije. U akciji je britanska amfibija sa 750 članova posade. Iza nje su francuski razarač FS Forbin, američki razarač USS Mejhan i australijski ratni brod HMAS Arunta.

- Iako su brodovi udaljeni jedan od drugog oko 500 metara, svi se vide sa USS Mejhana, na kom se našla i mala grupa novinara. To je jedna od tri vježbe koje su počele u utorak i fokusirane su na neutralisanje zamišljenog neprijatelja - dodaje se.

U okolini nema iranskih brodova, ali je iz Teherana saopšteno da Amerikanci ne bi trebalo da se usude da priđu iranskim teritorijalnim vodama. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei poručio je, istovremeno, da je "pridošlica" Tramp pokazao "pravo lice" SAD, pošto je optužio Iran da je nezahvalan zbog olakšavanja sankcija, koje je odobrila Obamina administracija, i zaprijetio oštrijim pristupom.

Prošle nedelje, pošto je Iran testirao balističku raketu, Tramp je rekao da se Teheran "igra vatrom" i da neće biti ljubazan prema Irancima kao predsednik Obama. Odgovarajući na Trampove komentare ajatolah Ali Hamnei, koji donosi konačne odluke u Iranu, rekao je da se Iranci ne boje nikakve prijetnje.

(Novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mali Do

08.02.2017 00:47

Bas me zanima kako bi se ti brodovi odbranili od protivbrodskih raketa koje Iran ima i dobio ih je od Rusije. I sta poslije ako neki brod ili brodovi bude potopljen da li cemo opet u neki rat svjetskih razmjera? Iran ima kapacitete da potopi te brodove a i podrsku Kine i Rusije a i sukob sa Izraelom koji moze da dovede do katastrofe

ODGOVORITE
Name

xxcvb

08.02.2017 23:11

Krenuli su samo drugacijim redosledom. Rusija ne smije dozvoliti da se Iran napadne, kao ni Kina.

ODGOVORITE