Ловрен прича о рату у БиХ...

Фудбалер Ливерпула и репрезентативац Хрватске Дејан Ловрен упркос савјету своје мајке отворио је душу у документарном филму "Ловрен - мој избјеглички живот" о рату у Босни и Херцеговини.

Фудбал 09.02.2017 | 13:00
Ловрен прича о рату у БиХ...
Родио се у Зеници, а живио у малом граду Краљевој Сутјесци код Какња, до своје треће године кад је морао заједно са породицом да побјегне у Њемачку од ратних страхота у периоду од 1992. до 1995. године.

"Волио бих да могу све објаснити шта се догодило", рекао је двадесетседмогодишњи фудбалер угледном британском листу "Индепендент".

"Чујете толико прича, али нико не зна праву истину. Једноставно се догодило. Све се промијенило преко ноћи. Десио се рат између свих, између три различите културе. Људи су се једноставно промијенили - чули смо толико прича на радију и телевизији".

Према његових ријечима, у глави му је остало сјећање на "сирене"...

"Био сам јако уплашен јер сам мислио да ће падати бомбе и да ће се нешто догодити. Сјећам се да ме мајка узела у наручје и отишли смо у подрум. Не сјећам се колико смо дуго били доле, вјероватно док сирене нису престале".

Ловрен је послије ратних страхота пронашао дом у Хрватској, али никада неће заборавити шта се догађало.

"Отишли смо без ичега, с одјећом коју смо имали на себи, без торби. Ништа нисмо понијели. Био сам дијете па нисам знао много, знао сам само да идемо на ново мјесто гдје ћемо бити сигурнији".

Ловрен је увјерен да је питање да ли би уопште остао жив да је остао у БиХ.

"Било је страшно и догађало се то мојој породици и људима које сам познавао. Да смо остали у БиХ, моји родитељи сада можда не би били живи, можда бих и ја био убијен", пренијели су енглески медији Ловренове ријечи.

По његовом мишљењу, сличне ствари се дешавају и данас са избјеглицама из Блиског истока.

"Кад видим шта се данас догађа, сјетим се шта се мени догађало. Одрастао сам у граду Краљева Сутјеска. Био је то породични град, имали смо све да будем искрен. Буквално све, а онда се догодило...", изјавио је Ловрен у документарцу "Ловрен - мој избјеглички живот", чија премијера је заказана за 8. фебруар.

"У малим селима најстрашније ствари су се дешавале. Људи су брутално убијани. Многи и даље избјегавају да говоре о томе, чак ми је мајка рекла да ништа не причам... Али, рекао сам јој: 'О рећи ћу им'".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар