Партизан и УЕФА: Ово су адути црно-бијелих...

Сви правни детаљи око жалбе Партизана, која је сада комплетирана. Шта црно-беле очекује у овом процесу? Прочитајте!

Фудбал 08.02.2017 | 00:00
Партизан и УЕФА: Ово су адути црно-бијелих...
ФК Партизан послао је званичну, комплетирану жалбу на адресу Европске фудбалске уније поводом одлуке "дисциплинаца" УЕФА да се црно-бели због кршења финансијског фер-плејасуспендују изевро такмичења на годину дана.

Потпредседник Партизана, професор права Владимир Вулетић, објашњава даље кораке и могућности развоја ситуације пред Судом за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС).

"После 'изјаве жалбе', коју је Партизан предао у роковима одређеним статутом УЕФА, постоји рок који је предвиђен и за комплетирање жалбене документације. Партизан је жалбу комплетирао и на више од 60 густо куцаних страна послао је на време дисциплинском органу УЕФА", каже челник црно-белих.

У јавности су се, поводом ситуације у којој се нашао ФК Партизан, често спомињали правни термини - медијација и поравнање.

"То су пароними, речи које слично звуче, а не значе исто. Медијација подразумева ону ситуацију у којој недлежне стране, заједно са страном која врши медијацију, не улазе у правну садржину ствари. Према статуту УЕФА, медијација је немогућа у дисциплинском поступку, самим тим и у случај са Партизаном", појашњава професор Вулетић.

Шанса Партизана је поравање.

"Првом рочишту претходи процес који се окончава уговором о поравнању између две стране, у овом случају Партизана и УЕФА. То је рочиште мирења, као у бракоразводним парницама. Прво питање ЦАС-а биће да ли су се странке у међувремену поравнале. Ако јесу, то ће Суд прихватити и на основу тога Партизан не би требало да има никаквих проблема".

Потпредседник црно-белих објашњава и због чега Партизановог случаја нема на листи ЦАС, чињенице која је подигла прашину у српској јавности.

"Комплетирали смо жалбену документацију и верујемо да је она у УЕФА стигла већ данас. 'Дисциплинци' УЕФА имају рок од 20 дана да се изјасне на жалбу, а после тога Суд за спортску арбитражу (ЦАС) позваће обе стране на прво рочиште и то по хитном поступку, уколико нека од страна буде захтевала, а Партизан ће свакако. Медији су тенденциозно писали да Партизановог случаја нема на листи ЦАС, а јасно је да га нема јер случај званично није ни постојао. Појавиће се у наредном периоду".

Постоји могућност и "Пирове победе" Партизана?

"Ако дође до опције да Партизан мора на цело суђење по жалбеном поступку, чак и у случају нашег тријумфа, бојим се да би могла да буде 'Пирова победа'. А то значи да добијемо процес крајем маја, када су одавно прошли рокови за лиценцирања за европска такмичења. Верујем у уговор о поравнању и хитном решавању процеса. Све наводи, и према информацијама које имамо, да ни у УЕФА нису баш сигурни да ли је Партизан заиста прекршио финансијски фер-плеј или није", каже Вулетић.

Он истиче да није било административних пропуста од стране црно-белих.

"Желим да подвучем да изјаве неких функционера, који се више баве Партизаном него својим клубом, нису истините. У моменту када је постојао последњи мониторинг органа УЕФА, 30. септембра прошле године, Партизан је и даље имао актуелни репрограм на снази. Према извештају који је доступан јавности. Тек 3. октобра Партизан је прекинуо тренутни репрограм и прешао на следећи. Ми, дакле, нисмо били у административном проблему, како неки функционери покушавају да наслове".

Вулетић сматра да је Партизан жртва инертности државних органа.

"Проблем је у сложеној администрацији државних органа. Потребна је сеча државних прописа, да се поједноставе. Ми смо у доброј мери жртва инертности одређених државних органа. Чињеница да смо добили репрограм тек крајем новембра месеца довољно говори како се третирао Партизан кроз овај поступак. Ми смо све то унели у жалбу", рекао је Владимир Вулетић и за крај навео пример "вечитог" ривала.

"Партизан је 13. јула поднео захтев за репрограм и добио га је крајем новембра. Звезда га је поднела средином јуна и добила га је крајем јуна", подвукао је потпредседник Партизана.

Вулетић је 20. јануара причао о целом овом случају, рекавши да је умерени оптимиста, а потом је објавио и структуру дуговања ФК Партизан.

Тада је рекао и да очекује одлуку ЦАС средином марта.

"Чинимо све, формирали смо озбиљан правни тим, који ради предано и приљежно на овом предмету. Имамо одређене наговештаје да и у поступку апелације постоје изузеци који иду на руку ФК Партизан. Постоје још неки алтернативни методи који би вероватно могли да помогну да Партизан из ове правне битке изађе тријумфално. Радимо максимално предано и одговорно и апсолутно нећемо дозволити да ову битку предамо, нити да се ње клонимо, ово је битка и за Партизан. Потрудићемо се и све учинити да на крају дочекамо пролеће у Европи".

Партизан је дуг од 370.000 евра, у међувремену, платио, а за 2,5 милиона евра, који се помињу у одлуци УЕФА, Вулетић каже да је то, заправо, репрограм пореских дугова и да је Партизан "жртва" гломазног бирократског апарата.

"Не можете чекати један папир, 3, 4 недеље, као што смо то ми чекали. Тај процес мора бити ефикаснијим, бржи. Партизан је жртва гломазног административног апарата који је дефинисао да Партизан јесте добио репрограм, али он није стигао до момента када је независно тело УЕФА, при мониторингу стања, констатовало и даље постојање овог пореског дуга. У међувремену, Партизан је репрограмирао, 'отпао' је тај део дуга и остао је део дуга који се односи на потраживања неких клубова за играче које је Партизан довео, а и то је плаћено".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар