Partizan i UEFA: Ovo su aduti crno-bijelih...

Svi pravni detalji oko žalbe Partizana, koja je sada kompletirana. Šta crno-bele očekuje u ovom procesu? Pročitajte!

Fudbal 08.02.2017 | 00:00
Partizan i UEFA: Ovo su aduti crno-bijelih...
FK Partizan poslao je zvaničnu, kompletiranu žalbu na adresu Evropske fudbalske unije povodom odluke "disciplinaca" UEFA da se crno-beli zbog kršenja finansijskog fer-plejasuspenduju izevro takmičenja na godinu dana.

Potpredsednik Partizana, profesor prava Vladimir Vuletić, objašnjava dalje korake i mogućnosti razvoja situacije pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

"Posle 'izjave žalbe', koju je Partizan predao u rokovima određenim statutom UEFA, postoji rok koji je predviđen i za kompletiranje žalbene dokumentacije. Partizan je žalbu kompletirao i na više od 60 gusto kucanih strana poslao je na vreme disciplinskom organu UEFA", kaže čelnik crno-belih.

U javnosti su se, povodom situacije u kojoj se našao FK Partizan, često spominjali pravni termini - medijacija i poravnanje.

"To su paronimi, reči koje slično zvuče, a ne znače isto. Medijacija podrazumeva onu situaciju u kojoj nedležne strane, zajedno sa stranom koja vrši medijaciju, ne ulaze u pravnu sadržinu stvari. Prema statutu UEFA, medijacija je nemoguća u disciplinskom postupku, samim tim i u slučaj sa Partizanom", pojašnjava profesor Vuletić.

Šansa Partizana je poravanje.

"Prvom ročištu prethodi proces koji se okončava ugovorom o poravnanju između dve strane, u ovom slučaju Partizana i UEFA. To je ročište mirenja, kao u brakorazvodnim parnicama. Prvo pitanje CAS-a biće da li su se stranke u međuvremenu poravnale. Ako jesu, to će Sud prihvatiti i na osnovu toga Partizan ne bi trebalo da ima nikakvih problema".

Potpredsednik crno-belih objašnjava i zbog čega Partizanovog slučaja nema na listi CAS, činjenice koja je podigla prašinu u srpskoj javnosti.

"Kompletirali smo žalbenu dokumentaciju i verujemo da je ona u UEFA stigla već danas. 'Disciplinci' UEFA imaju rok od 20 dana da se izjasne na žalbu, a posle toga Sud za sportsku arbitražu (CAS) pozvaće obe strane na prvo ročište i to po hitnom postupku, ukoliko neka od strana bude zahtevala, a Partizan će svakako. Mediji su tendenciozno pisali da Partizanovog slučaja nema na listi CAS, a jasno je da ga nema jer slučaj zvanično nije ni postojao. Pojaviće se u narednom periodu".

Postoji mogućnost i "Pirove pobede" Partizana?

"Ako dođe do opcije da Partizan mora na celo suđenje po žalbenom postupku, čak i u slučaju našeg trijumfa, bojim se da bi mogla da bude 'Pirova pobeda'. A to znači da dobijemo proces krajem maja, kada su odavno prošli rokovi za licenciranja za evropska takmičenja. Verujem u ugovor o poravnanju i hitnom rešavanju procesa. Sve navodi, i prema informacijama koje imamo, da ni u UEFA nisu baš sigurni da li je Partizan zaista prekršio finansijski fer-plej ili nije", kaže Vuletić.

On ističe da nije bilo administrativnih propusta od strane crno-belih.

"Želim da podvučem da izjave nekih funkcionera, koji se više bave Partizanom nego svojim klubom, nisu istinite. U momentu kada je postojao poslednji monitoring organa UEFA, 30. septembra prošle godine, Partizan je i dalje imao aktuelni reprogram na snazi. Prema izveštaju koji je dostupan javnosti. Tek 3. oktobra Partizan je prekinuo trenutni reprogram i prešao na sledeći. Mi, dakle, nismo bili u administrativnom problemu, kako neki funkcioneri pokušavaju da naslove".

Vuletić smatra da je Partizan žrtva inertnosti državnih organa.

"Problem je u složenoj administraciji državnih organa. Potrebna je seča državnih propisa, da se pojednostave. Mi smo u dobroj meri žrtva inertnosti određenih državnih organa. Činjenica da smo dobili reprogram tek krajem novembra meseca dovoljno govori kako se tretirao Partizan kroz ovaj postupak. Mi smo sve to uneli u žalbu", rekao je Vladimir Vuletić i za kraj naveo primer "večitog" rivala.

"Partizan je 13. jula podneo zahtev za reprogram i dobio ga je krajem novembra. Zvezda ga je podnela sredinom juna i dobila ga je krajem juna", podvukao je potpredsednik Partizana.

Vuletić je 20. januara pričao o celom ovom slučaju, rekavši da je umereni optimista, a potom je objavio i strukturu dugovanja FK Partizan.

Tada je rekao i da očekuje odluku CAS sredinom marta.

"Činimo sve, formirali smo ozbiljan pravni tim, koji radi predano i prilježno na ovom predmetu. Imamo određene nagoveštaje da i u postupku apelacije postoje izuzeci koji idu na ruku FK Partizan. Postoje još neki alternativni metodi koji bi verovatno mogli da pomognu da Partizan iz ove pravne bitke izađe trijumfalno. Radimo maksimalno predano i odgovorno i apsolutno nećemo dozvoliti da ovu bitku predamo, niti da se nje klonimo, ovo je bitka i za Partizan. Potrudićemo se i sve učiniti da na kraju dočekamo proleće u Evropi".

Partizan je dug od 370.000 evra, u međuvremenu, platio, a za 2,5 miliona evra, koji se pominju u odluci UEFA, Vuletić kaže da je to, zapravo, reprogram poreskih dugova i da je Partizan "žrtva" glomaznog birokratskog aparata.

"Ne možete čekati jedan papir, 3, 4 nedelje, kao što smo to mi čekali. Taj proces mora biti efikasnijim, brži. Partizan je žrtva glomaznog administrativnog aparata koji je definisao da Partizan jeste dobio reprogram, ali on nije stigao do momenta kada je nezavisno telo UEFA, pri monitoringu stanja, konstatovalo i dalje postojanje ovog poreskog duga. U međuvremenu, Partizan je reprogramirao, 'otpao' je taj deo duga i ostao je deo duga koji se odnosi na potraživanja nekih klubova za igrače koje je Partizan doveo, a i to je plaćeno".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar