БиХ презадужена, једе саму себе

Према посљедњем извјештају Центара цивилних иницијатива о "Стању нације", дуг према комерцијалним банкама је достигао историјски максимум од преко двије милијарде. Када се узме у обзир да је задуживање код комерцијалних банака изразито неповољније од кредитирања ММФ-а задуженост Босне и Херцеговине поприма алармантне обрисе.

Босна и Херцеговина 07.02.2017 | 14:01
БиХ презадужена, једе саму себе
Економска аналитичарка Светлана Ценић истиче да није тачно да БиХ није високо задужена земља, како се то обично говори, јер за земље у развоју постоји један критеријум а за развијене земље постоји други критеријум, а овдје се стално примјењује критеријуми за развијене земље.

Узимајући то у обзир Босна и Херцеговина једе саму себе већ годинама, каже Ценић.

Ценић каже да је довољно отворити wеб сајт Централне банке и тамо имате потраживање комерцијалних банака од генералне владе, фондова.



"Годинама упозоравам да тај дуг расте невјероватно. У томе дугу има и директних кредита, записа, обвезница и то само комерцијалне банка купују. Зашто их купују? Зато што је зарада висока и зато што је много мањи ризик, него када да кредит привреди. Али и банке имају свој лимит до којег могу да се изложе према једном клијенту, у овом случају влади. Записи доспију на наплату, како се плаћа онда се други издају и вртимо се у круг а директна задужења постају све већа", додаје Ценић.

Економиста Алекса Милојевић упозорава да подаци о задужености алармантнији него што се мисли. Он истиче да у би у будућности могло доћи до тога да грађани Федерације БиХ враћају дио дуга Републике Српске.

"РС је скоро два пута више задужена него ФБиХ. Управо та чињеница отвара велики проблем у будућности. Наша валута конвертибилна марка везана је за евро, а то не може вјечно трајати, односно једном се мора ослободити. Када БиХ буде улазила у ЕУ, мораће престати везаност њене валуте за евро. Управо ће се тада показати проблем да ће грађани ФБиХ враћати дио дуга Републике Српске. Према мом рачуну, то је око три милијарде КМ. Наравно, грађани ФБиХ то неће жељети и мислим да ће то бити велики међунационални проблем", рекао је Милојевић.

Напомиње да је БиХ једно монетарно подручје и не могу се доносити неусаглашене одлуке.

"Будући да је ријеч о типичном монетарном питању, обратио сам се гувернеру Централне банке БиХ са захтјевом да он, на бази својих монетарних надлежности, заустави задуживање Републике Српске до изједначења дуга са ФБиХ", навео је Милојевић.



"У нормалним монетарним приликама, власт се никада не може задужити код комерцијалних банака. Међутим, ово је један наопак привредни систем, па је могуће и то. У нормалним приликама, влада се може задужити код централне банке, када она има своју емисиону могућност. Тада влада за годину дана мора вратити тај новац, јер у супротном иде инфлација", каже Милојевић.

Комерцијалне банке дижу камате, под којима се влада задужује, такве да их нико у свијету не памти. Када влада у нормалној држави посуђује са каматном стопом од један посто, сматра се да је та влада већ у великој кризи.

"То је потпуни финансијски колапс. Влада ће сигурно угрозити комерцијалне банке, јер Влада неће моћи враћати дуг. Већ се посуђује новац да би се вратио дуг, јер не постоје властити извори прихода. Вртимо се у круг, али то сигурно неће дуго трајати", рекао је Милојевић.

Говорећи о томе колико је у условим оваквог кредитног задуживања немогуће повећавати социјалне издатке Ценић је нагласила да банке нису социјалне установе те да без покретања привреде не може бити повећања социјалних издатака.

"Политичке партије би требале знати да је потребно ојачати привреду да би повећали социјални издаци. Мора се размишљати о томе како омогућити привреди да ради да би било више средстава за социјална давања. Само донијети одлуку о повећању социјалних издатаке не може донијети ријешење јер владе немају одакле да издвајају тај новац", рекла је Ценић.

(Вијести.ба)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Лија

07.02.2017 13:06

Ако је то рекао Милојевић онда је тако. Он је експерт. Молим Вас господине Милојевићу спасите нас пропасти. Ви то можете и знате како треба. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

07.02.2017 15:18

Како да не, који су његови резултати осим да сере около!? Конкретно!?

Name

Дуранго

07.02.2017 16:41

Гојко, завуци се под то сто он избаци из себе кад се олаксава.

Name

Милојко

07.02.2017 17:45

Госпон Милојевиц је или за Нобела или санаторијума . Он понистава све сто су о економији рекли Самуелсон, Кејнс , Смитх и Фридман

Name

Сара

07.02.2017 20:05

А у јавности се пласира прича да ћемо морати продавати ове или оне стратешке фирме. Заправо су оне већ продате, односно заложене. Немамо ми ни шта више продавати.

Name

Ре

08.02.2017 07:25

ДРЖАВА НЕ ЈЕДЕ САМУ СЕБЕ...ОНА ЈЕДЕ ЈОШ ОНО МАЛО ШТО ЈЕ ОСТАЛО КОД НАРОДА И НИЈЕ САМО ДРЖАВА ПОЈЕЛА ТО ШТО СЕ ИМАЛО,НЕГО И БОБАР БАНКА, БАНКА СРПСКЕ, ПАВЛОВИЋ БАНКА .

Name

007

07.02.2017 13:08

Сви политичариједу од ове државе,а ни Ви аналитичари не постите.Шта сте конкретно урадили,сем критике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 007

07.02.2017 13:54

Ови аналитицари су Влади Р.С. до сада послали на стотине писама,упозорења и савјета како даље, и шта радити,али џабе,јер "стручњаци у Влади само себе слушају.

Name

Миленко

07.02.2017 14:19

Који си ти коњ. Па ко би у Републици Српској гласао за овакве људе? Ми ко мухе на... идемо гдје Миле упре. Ми смо вец пропали, готово је, сад цемо само бити свједоци пропадања и пропасти. Али то не иде ни за мјесец или три мјесеца. То је право муцење. Гасење јавних сервиса, пропаст здравства, јавног превоза, и опста депресија. ММФ мало затегне, и Миле скоци да продаје све сто стигне. Сад нема скоро ниста, па би станцао паре. Е мој коњу глупи.

Name

боле

07.02.2017 14:43

Ми смо умрли само нам нису јавили....

Name

економиста

07.02.2017 13:12

Хало родитељи-ако имате могуцности да своју дјецу сацувате од БиХ-катастрофе онда их "одтпремите" у иностранство. Црно се писе БиХ наредних година. Поздрав цјењеном Форуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

07.02.2017 14:24

Хвала на савјету, али ја сам то напокон уцинио прије двије године. Родбина ми је указивала на то задњих 10 година. Ја реко нигдје из моје Бања Луке, из насхе Републике. Видим како се вани зиви рационално и како владе на западу су нон стоп на притиску да обезбједе права и пословање друства и градјана. Кад сам ово видио реко па Република Српска је мања мјесна заједница која троси висе од Свицарских кантона. 100% сигуран у пропаст. Ово сто Ценицка и Алекса прицају годинама је суха истина. Нисам се слагао, али ето..

Name

ре МИЛЕНКО

07.02.2017 17:57

ПАМЕТАН ЗИВИ ГДЈЕ ЈЕ БОЉЕ А БУДАЛА ГДЈЕ СЕ РОДИО

Name

Пикси

08.02.2017 08:53

Ја коначно нашао посао и за себе и за жену вани, треба да идемо на прољеће са дјецом. Жена плаче, тешко јој...оставља родбину, пријатеље, све своје остављамо. Дабогда се креаторима оваквог стања све "добро" вратило што су нам урадили.

Name

Брод

07.02.2017 13:12

Зар је "бољи" ентитет задужен два пута више од "лошијег" ентитета, "фактички" сигурно не зна за овај податак иначе би та способна учитељица то ријешила, браво за Рудоњу и његову црвену банду праве патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

07.02.2017 13:26

НЕМА СТАМПАЊА НОВЦА БЕЗ ПОКРИЦА САМО СЕ ПОВЛАЦЕ ОСТЕЦЕНЕ НОВЦАНИЦЕ И СТАМПА ЗАЈЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

07.02.2017 13:59

Неце Федерацијq врацати. Него це вас купити. САМИ себе цете се укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.02.2017 17:51

Пре ћете ви распродати Арапима све што имате, па код њих хамалити. Не заборави да је 80% донација отишло у Федерацију, а само 20% у РС. Логично је онда што се РС више задуживала. И поред тога, дуг по глави становника у РС је мањи него ли је то у околним државама, па и неким знатно развијенијим. Хрватска дугује 42,5 милијарди евре, па рачунај...

Name

са

07.02.2017 18:14

А ТАКО СЕ ПРАВДАТЕ?? хахахахха. Донацијама?? ДРАГАНЕ МОЈ, Хрватска је задузенија али је истина и да је сназнија и економски јаца. САМО ГОДИСЊЕ НА ТУРИЗМУ УЗМУ КОЛИКО РС усвоји у будзету. Нека и вама Руси покупују. Свакако вам је мајка.

Name

Те Драган

08.02.2017 03:21

Помири се са чињеницом да јос мало па нестало .Теско је то сварити на гладан стомак јер народ гладује док ти Србујес ..Од национализма и мржње према другом народу се не зиви.Ако не вјерујеш питај Србе који раде у федерацији а живе у РС колико им је стало до твоје реторике и мржње према држави БиХ. Схвати и ово да је ентитет РС је прескуп да би се могао одржати .На буџету су читава скупштина РС са својим "посланицима" , министрима, замјеницима....То коста висе него сто народ у РС мозе да плати. Плус сто је све опљачкано и уништено .Да би се подигла привреда, производња, отварале фабрике потребан је новац коју РС нема и неце ни имати. Јер треба да се задужи јос милијарде које нико неда на лијепе оци.РС нема ста висе ни да заложи да би добила већи кредит. Мозе продавати вриједносни папир за пар милиона и ниста висе ..Знаци РС је сто би Свабе рекле ШЛУС!

Name

ех

07.02.2017 14:11

то је то...лагано дођосмо на руб.. за оне којима још није јасно шта ово значи...ево мала помоћ.. пристат ће ФБиХ плаћат дугове, али под једним малим увјетом..нит ће бит ФБиХ, а ни РС... дугови ће се приписати држави БиХ, која ће их и вратити, како ствари сада стоје.. живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

07.02.2017 14:36

Неце дрзава врацати за оно сто сте ви потросили. Односно, хоце али цете се одреци много институција да би вам неко други врацао новац.

Name

Бинго слоне

07.02.2017 16:43

Са, тикване, управо ти је ех то и рекао.

Name

тузлак

07.02.2017 14:31

Изгледа да це тузлаци морати правити протесте у бл и лактасима.Мислите да цемо ми плацати васе гузоње-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.02.2017 16:40

Ех, јесу ови економисти паметни, ста једу кад су тако паметни. Данас свако мозе бити економиста, ал само је један преседник. Нек изадју на изборе па показу колико су паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

07.02.2017 17:39

Е миле сви су паметни ко би од њих преузео пропалу и презадузену власт,Додик би био сретан да га ко смјени ал нико то висе и незели опозиција је у сарајеву гдје има јос пара.

Name

Бане

07.02.2017 17:31

Па зар не реце председник да смо ми бољи дио БиХ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

07.02.2017 17:59

Нема теорије да се дуг не врати.У том слуцају се плијени све,банкарска средства,роба,камиони ,извоз,све стаје док се дуг не намири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнВадер

07.02.2017 18:10

Разлог више да се спакују кофери. Карта у једном смјеру и воздра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО КОСТИ

07.02.2017 22:22

НЕМА СЕ ТУ ШТА ИШЕ . ОСТАЛЕ СУ САМО КОСТИ. СИТНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиргави

08.02.2017 07:10

У току ове и следеце године сви дугови у РС-у це бити сравњени има рјесење, знага само један цовјек у РС-у и две особе у свијету.Немозе то свако знати неби била тајна.

ОДГОВОРИТЕ