BiH prezadužena, jede samu sebe

Prema posljednjem izvještaju Centara civilnih inicijativa o "Stanju nacije", dug prema komercijalnim bankama je dostigao istorijski maksimum od preko dvije milijarde. Kada se uzme u obzir da je zaduživanje kod komercijalnih banaka izrazito nepovoljnije od kreditiranja MMF-a zaduženost Bosne i Hercegovine poprima alarmantne obrise.

Bosna i Hercegovina 07.02.2017 | 14:01
BiH prezadužena, jede samu sebe
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ističe da nije tačno da BiH nije visoko zadužena zemlja, kako se to obično govori, jer za zemlje u razvoju postoji jedan kriterijum a za razvijene zemlje postoji drugi kriterijum, a ovdje se stalno primjenjuje kriterijumi za razvijene zemlje.

Uzimajući to u obzir Bosna i Hercegovina jede samu sebe već godinama, kaže Cenić.

Cenić kaže da je dovoljno otvoriti web sajt Centralne banke i tamo imate potraživanje komercijalnih banaka od generalne vlade, fondova.



"Godinama upozoravam da taj dug raste nevjerovatno. U tome dugu ima i direktnih kredita, zapisa, obveznica i to samo komercijalne banka kupuju. Zašto ih kupuju? Zato što je zarada visoka i zato što je mnogo manji rizik, nego kada da kredit privredi. Ali i banke imaju svoj limit do kojeg mogu da se izlože prema jednom klijentu, u ovom slučaju vladi. Zapisi dospiju na naplatu, kako se plaća onda se drugi izdaju i vrtimo se u krug a direktna zaduženja postaju sve veća", dodaje Cenić.

Ekonomista Aleksa Milojević upozorava da podaci o zaduženosti alarmantniji nego što se misli. On ističe da u bi u budućnosti moglo doći do toga da građani Federacije BiH vraćaju dio duga Republike Srpske.

"RS je skoro dva puta više zadužena nego FBiH. Upravo ta činjenica otvara veliki problem u budućnosti. Naša valuta konvertibilna marka vezana je za evro, a to ne može vječno trajati, odnosno jednom se mora osloboditi. Kada BiH bude ulazila u EU, moraće prestati vezanost njene valute za evro. Upravo će se tada pokazati problem da će građani FBiH vraćati dio duga Republike Srpske. Prema mom računu, to je oko tri milijarde KM. Naravno, građani FBiH to neće željeti i mislim da će to biti veliki međunacionalni problem", rekao je Milojević.

Napominje da je BiH jedno monetarno područje i ne mogu se donositi neusaglašene odluke.

"Budući da je riječ o tipičnom monetarnom pitanju, obratio sam se guverneru Centralne banke BiH sa zahtjevom da on, na bazi svojih monetarnih nadležnosti, zaustavi zaduživanje Republike Srpske do izjednačenja duga sa FBiH", naveo je Milojević.



"U normalnim monetarnim prilikama, vlast se nikada ne može zadužiti kod komercijalnih banaka. Međutim, ovo je jedan naopak privredni sistem, pa je moguće i to. U normalnim prilikama, vlada se može zadužiti kod centralne banke, kada ona ima svoju emisionu mogućnost. Tada vlada za godinu dana mora vratiti taj novac, jer u suprotnom ide inflacija", kaže Milojević.

Komercijalne banke dižu kamate, pod kojima se vlada zadužuje, takve da ih niko u svijetu ne pamti. Kada vlada u normalnoj državi posuđuje sa kamatnom stopom od jedan posto, smatra se da je ta vlada već u velikoj krizi.

"To je potpuni finansijski kolaps. Vlada će sigurno ugroziti komercijalne banke, jer Vlada neće moći vraćati dug. Već se posuđuje novac da bi se vratio dug, jer ne postoje vlastiti izvori prihoda. Vrtimo se u krug, ali to sigurno neće dugo trajati", rekao je Milojević.

Govoreći o tome koliko je u uslovim ovakvog kreditnog zaduživanja nemoguće povećavati socijalne izdatke Cenić je naglasila da banke nisu socijalne ustanove te da bez pokretanja privrede ne može biti povećanja socijalnih izdataka.

"Političke partije bi trebale znati da je potrebno ojačati privredu da bi povećali socijalni izdaci. Mora se razmišljati o tome kako omogućiti privredi da radi da bi bilo više sredstava za socijalna davanja. Samo donijeti odluku o povećanju socijalnih izdatake ne može donijeti riješenje jer vlade nemaju odakle da izdvajaju taj novac", rekla je Cenić.

(Vijesti.ba)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Лија

07.02.2017 13:06

Ако је то рекао Милојевић онда је тако. Он је експерт. Молим Вас господине Милојевићу спасите нас пропасти. Ви то можете и знате како треба. Хвала.

ODGOVORITE
Name

Gojko

07.02.2017 15:18

Kako da ne, koji su njegovi rezultati osim da sere okolo!? Konkretno!?

Name

Durango

07.02.2017 16:41

Gojko, zavuci se pod to sto on izbaci iz sebe kad se olaksava.

Name

Milojko

07.02.2017 17:45

Gospon Milojevic je ili za Nobela ili sanatorijuma . On ponistava sve sto su o ekonomiji rekli Samuelson, Kejns , Smith i Fridman

Name

Sara

07.02.2017 20:05

A u javnosti se plasira priča da ćemo morati prodavati ove ili one strateške firme. Zapravo su one već prodate, odnosno založene. Nemamo mi ni šta više prodavati.

Name

Re

08.02.2017 07:25

DRŽAVA NE JEDE SAMU SEBE...ONA JEDE JOŠ ONO MALO ŠTO JE OSTALO KOD NARODA I NIJE SAMO DRŽAVA POJELA TO ŠTO SE IMALO,NEGO I BOBAR BANKA, BANKA SRPSKE, PAVLOVIĆ BANKA .

Name

007

07.02.2017 13:08

Svi političarijedu od ove države,a ni Vi analitičari ne postite.Šta ste konkretno uradili,sem kritike?

ODGOVORITE
Name

Re 007

07.02.2017 13:54

Ovi analiticari su Vladi R.S. do sada poslali na stotine pisama,upozorenja i savjeta kako dalje, i šta raditi,ali džabe,jer "stručnjaci u Vladi samo sebe slušaju.

Name

Milenko

07.02.2017 14:19

Koji si ti konj. Pa ko bi u Republici Srpskoj glasao za ovakve ljude? Mi ko muhe na... idemo gdje Mile upre. Mi smo vec propali, gotovo je, sad cemo samo biti svjedoci propadanja i propasti. Ali to ne ide ni za mjesec ili tri mjeseca. To je pravo mucenje. Gasenje javnih servisa, propast zdravstva, javnog prevoza, i opsta depresija. MMF malo zategne, i Mile skoci da prodaje sve sto stigne. Sad nema skoro nista, pa bi stancao pare. E moj konju glupi.

Name

боле

07.02.2017 14:43

Ми смо умрли само нам нису јавили....

Name

ekonomista

07.02.2017 13:12

Halo roditelji-ako imate mogucnosti da svoju djecu sacuvate od BiH-katastrofe onda ih "odtpremite" u inostranstvo. Crno se pise BiH narednih godina. Pozdrav cjenjenom Forumu.

ODGOVORITE
Name

Milenko

07.02.2017 14:24

Hvala na savjetu, ali ja sam to napokon ucinio prije dvije godine. Rodbina mi je ukazivala na to zadnjih 10 godina. Ja reko nigdje iz moje Banja Luke, iz nashe Republike. Vidim kako se vani zivi racionalno i kako vlade na zapadu su non stop na pritisku da obezbjede prava i poslovanje drustva i gradjana. Kad sam ovo vidio reko pa Republika Srpska je manja mjesna zajednica koja trosi vise od Svicarskih kantona. 100% siguran u propast. Ovo sto Cenicka i Aleksa pricaju godinama je suha istina. Nisam se slagao, ali eto..

Name

re MILENKO

07.02.2017 17:57

PAMETAN ZIVI GDJE JE BOLJE A BUDALA GDJE SE RODIO

Name

Piksi

08.02.2017 08:53

Ja konačno našao posao i za sebe i za ženu vani, treba da idemo na proljeće sa djecom. Žena plače, teško joj...ostavlja rodbinu, prijatelje, sve svoje ostavljamo. Dabogda se kreatorima ovakvog stanja sve "dobro" vratilo što su nam uradili.

Name

Brod

07.02.2017 13:12

Zar je "bolji" entitet zadužen dva puta više od "lošijeg" entiteta, "faktički" sigurno ne zna za ovaj podatak inače bi ta sposobna učiteljica to riješila, bravo za Rudonju i njegovu crvenu bandu prave patriote.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

07.02.2017 13:26

NEMA STAMPANJA NOVCA BEZ POKRICA SAMO SE POVLACE OSTECENE NOVCANICE I STAMPA ZAJENA

ODGOVORITE
Name

sa

07.02.2017 13:59

Nece Federacijq vracati. Nego ce vas kupiti. SAMI sebe cete se ukinuti

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.02.2017 17:51

Pre ćete vi rasprodati Arapima sve što imate, pa kod njih hamaliti. Ne zaboravi da je 80% donacija otišlo u Federaciju, a samo 20% u RS. Logično je onda što se RS više zaduživala. I pored toga, dug po glavi stanovnika u RS je manji nego li je to u okolnim državama, pa i nekim znatno razvijenijim. Hrvatska duguje 42,5 milijardi evre, pa računaj...

Name

sa

07.02.2017 18:14

A TAKO SE PRAVDATE?? hahahahha. Donacijama?? DRAGANE MOJ, Hrvatska je zaduzenija ali je istina i da je snaznija i ekonomski jaca. SAMO GODISNJE NA TURIZMU UZMU KOLIKO RS usvoji u budzetu. Neka i vama Rusi pokupuju. Svakako vam je majka.

Name

Te Dragan

08.02.2017 03:21

Pomiri se sa činjenicom da jos malo pa nestalo .Tesko je to svariti na gladan stomak jer narod gladuje dok ti Srbujes ..Od nacionalizma i mržnje prema drugom narodu se ne zivi.Ako ne vjeruješ pitaj Srbe koji rade u federaciji a žive u RS koliko im je stalo do tvoje retorike i mržnje prema državi BiH. Shvati i ovo da je entitet RS je preskup da bi se mogao održati .Na budžetu su čitava skupština RS sa svojim "poslanicima" , ministrima, zamjenicima....To kosta vise nego sto narod u RS moze da plati. Plus sto je sve opljačkano i uništeno .Da bi se podigla privreda, proizvodnja, otvarale fabrike potreban je novac koju RS nema i nece ni imati. Jer treba da se zaduži jos milijarde koje niko neda na lijepe oci.RS nema sta vise ni da založi da bi dobila veći kredit. Moze prodavati vrijednosni papir za par miliona i nista vise ..Znaci RS je sto bi Svabe rekle ŠLUS!

Name

eh

07.02.2017 14:11

to je to...lagano dođosmo na rub.. za one kojima još nije jasno šta ovo znači...evo mala pomoć.. pristat će FBiH plaćat dugove, ali pod jednim malim uvjetom..nit će bit FBiH, a ni RS... dugovi će se pripisati državi BiH, koja će ih i vratiti, kako stvari sada stoje.. živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Sa

07.02.2017 14:36

Nece drzava vracati za ono sto ste vi potrosili. Odnosno, hoce ali cete se odreci mnogo institucija da bi vam neko drugi vracao novac.

Name

Bingo slone

07.02.2017 16:43

Sa, tikvane, upravo ti je eh to i rekao.

Name

tuzlak

07.02.2017 14:31

Izgleda da ce tuzlaci morati praviti proteste u bl i laktasima.Mislite da cemo mi placati vase guzonje-

ODGOVORITE
Name

Mile

07.02.2017 16:40

Eh, jesu ovi ekonomisti pametni, sta jedu kad su tako pametni. Danas svako moze biti ekonomista, al samo je jedan presednik. Nek izadju na izbore pa pokazu koliko su pametni.

ODGOVORITE
Name

iskreno

07.02.2017 17:39

E mile svi su pametni ko bi od njih preuzeo propalu i prezaduzenu vlast,Dodik bi bio sretan da ga ko smjeni al niko to vise i nezeli opozicija je u sarajevu gdje ima jos para.

Name

Bane

07.02.2017 17:31

Pa zar ne rece predsednik da smo mi bolji dio BiH ?

ODGOVORITE
Name

cvijet

07.02.2017 17:59

Nema teorije da se dug ne vrati.U tom slucaju se plijeni sve,bankarska sredstva,roba,kamioni ,izvoz,sve staje dok se dug ne namiri.

ODGOVORITE
Name

DarthInVader

07.02.2017 18:10

Razlog više da se spakuju koferi. Karta u jednom smjeru i vozdra.

ODGOVORITE
Name

SAMO KOSTI

07.02.2017 22:22

NEMA SE TU ŠTA IŠE . OSTALE SU SAMO KOSTI. SITNE.

ODGOVORITE
Name

pirgavi

08.02.2017 07:10

U toku ove i sledece godine svi dugovi u RS-u ce biti sravnjeni ima rjesenje, znaga samo jedan covjek u RS-u i dve osobe u svijetu.Nemoze to svako znati nebi bila tajna.

ODGOVORITE