Витомир Поповић оснива нову странку

Први проблеми за Изворну СДС су се појавили у току провјера за учешће на прошлогодишњим локалним изборима.

Република Српска 07.02.2017 | 12:47
Витомир Поповић оснива нову странку
Централна изборна комисија БиХ није овјерила пријаву те странке за учешће на изборима јер су утврдили да су регистровани као удружење грађана, а да су предали пријаву као политичка партија.

Изворна СДС више практично не постоји на политичкој сцени Републике Српске након што су предсједник и његов замјеник Витомир Поповић и Славко Дуњић поднијели оставке на те позиције, а Поповић на њеним темељима кренуо у формирање нове партије Изворне Српске, али за то нема подршку већине дојучерашњих колега.

Оснивачи СДС-а, незадовољни политиком коју је водио њен тадашњи врх на челу са Младеном Босићем, формирали су Изворну СДС 28. фебруара прошле године. Циљ је био да кроз Изворну СДС буду сачувани изворни принципи на којима је настао СДС. Поповић је тада изабран за предсједника Изворне СДС, али крај приче дошао у недјељу на страначкој скупштини.

Поповић је јуче казао да је послије искључења Изворне СДС из изборног процеса током прошлогодишњих локалних избора процијењено да би могли имати исти проблем и на општим изборима 2018. године.

- Због тога смо обавили одређене реформе. Наша странка ће се убудуће звати Изворна Српска и чини је више од 90 одсто чланова Изворне СДС, осим оних који су на прошлим изборима отишли у друге странке. Свако може да иде гдје хоће и то је у реду. Ми настављамо са новим програмом и статутом. Нећемо нападати никога, већ бити трећи блок и нудити реалне програме - рекао је Поповић потврдивши да остаје предсједник и нове странке.

Поповић није могао да каже да ли ће Дуњић остати замјеник.

- Он ће о томе још да размисли - рекао је Поповић, преноси „Глас Српске“.

Дуњић није хтио да говори о дешавањима на страначкој скупштини, али предсједник регионалног одбора Изворне СДС за Бања Луку и делегат у Скупштини испред Општинског одбора у Котор Варошу Славко Ђукић тврди да није све као што тврди Поповић. Ђукић каже да су на сједници Скупштине Изворне СДС били представници општинских одбора, али не и сви легитимно изабрани делегати. Разлог за то, каже он, лежи у начину њеног сазивања и намјерама које су испливале послије завршетка Скупштине Изворне СДС.

- Пошто није изабрано ново руководство странке, Изворна СДС је привремено престала да ради. С обзиром на нове околности донесена је одлука да се општински одбори изјасне и појединачно донесу одлуку о будућем политичком дјеловању чиме је завршено засједање скупштине - рекао је Ђукић.

Након тога је већина присутних делегата и представника општинских одбора напустила салу.

- Поповић је са групом људи и десетак делегата са претходне сједнице, иако скупштина броји њих око 120, основао нову странку под називом Изворна Српска. Новооснована странка нема никакав континуитет Изворне СДС нити јој је приступио иједан легитимно изабрани општински одбор у РС. Од девет чланова Предсједништва Изворне СДС у новој странци је остао само Поповић, док ће се сви остали чланови Предсједништва и општински одбори, сходно одлуци Скупштине, тек опредијелити о дјеловању - казао је Ђукић.

Први проблеми за Изворну СДС су се појавили у току провјера за учешће на прошлогодишњим локалним изборима.
Централна изборна комисија БиХ није овјерила пријаву те странке за учешће на изборима јер су утврдили да су регистровани као удружење грађана, а да су предали пријаву као политичка партија. Ту одлуку је потврдило и Апелационо одјељење Суда БиХ тако да се Изворна СДС није борила за гласове бирача.

(Глас Српске)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Градиска

07.02.2017 12:06

Дуњиц иде у СНСД, издао је сдс и градјане Градиске. Зато се обрукао на локалним изборима добио је само 1300 гласова на изборима. Политицки потросен!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

07.02.2017 12:26

А ко би уопсте за Славком Дуњицем, он је изгубљен за било ста???

Name

опет он

07.02.2017 21:42

то се јавља мало г...о Ђуна ?

Name

ЖИКА Ж

07.02.2017 12:11

ПА ДОКЛЕ ПРОФЕСОРЕ, ПОНЕКАД СЕ И ПОСТИДИ СТУДЕНАТА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ КОМУНИСТА

07.02.2017 17:09

Лопов, лопову (Поповић -Додику).Како неке људе није срамота, па ова два покварењака ујутру питају жене у којој су партији и кога требају нападати.

Name

07.02.2017 12:22

Поповић се избламирао као др права, кроз тај изворни СДС, не разликујући саму регистрацију удружења грађана и политичке странке. Још уз то кандидовати се на изборима са удружењем грађана као прави дилетант. Ово са минимум познавања закона нико не би урадио. Мене водити неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

07.02.2017 12:45

Јадник се уплео у разне манифетлуке па и сауцесник је у извлацењу пара Балкан Инвестмент Банке. Од куд професору милион КМ за локал у Бањалуци? Сад оснива странку да би се таласао и покусао заобици затвор.

Name

007

07.02.2017 12:39

Колико ли странака постало или настало од СДС?Како ко оде из СД,формира нову странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито корлеоне

07.02.2017 12:42

Вито Корлеоне или Витомир Поповиц исто додје. Знају то Бањалуцани од ратних профитерских игара па до данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

07.02.2017 17:01

Наравно да знамо.

Name

Изворинка

07.02.2017 12:43

Од извора маса је путића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико,

07.02.2017 13:12

Јос ти странки треба да издрзавамо "то је неприхватљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

07.02.2017 13:33

Славко Дуњиц у Градисиц под своју контролу ставио дом здравља,апотеку и финансије,уствари он је то приватизовао. Ето засто смо ми гласали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадо

07.02.2017 14:38

Славко је једна проклета мрцина која треба да се повуце и одмара куци и ко год наидје из СДС да га пољуби у руку.

Name

родјо

07.02.2017 15:24

Један Србин а три партије,ја болести за власцу. Формирајте владу нацијоналног спаса и растјерајте те странацке болеснике.Постоји јос мрдју нама,струцних,образованих,неискварених и постених људи. Наравно који нијесу ни у једној странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОуНоу

07.02.2017 21:58

Само си јос ти фалио...стварно нам треба јос странака...ал вазно је да цес добити финансијску подрску...ајмо сад сви прелетаци и избацени ајмо нове странке,мало сте нас сисали....

ОДГОВОРИТЕ