Vitomir Popović osniva novu stranku

Prvi problemi za Izvornu SDS su se pojavili u toku provjera za učešće na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

Republika Srpska 07.02.2017 | 12:47
Vitomir Popović osniva novu stranku
Centralna izborna komisija BiH nije ovjerila prijavu te stranke za učešće na izborima jer su utvrdili da su registrovani kao udruženje građana, a da su predali prijavu kao politička partija.

Izvorna SDS više praktično ne postoji na političkoj sceni Republike Srpske nakon što su predsjednik i njegov zamjenik Vitomir Popović i Slavko Dunjić podnijeli ostavke na te pozicije, a Popović na njenim temeljima krenuo u formiranje nove partije Izvorne Srpske, ali za to nema podršku većine dojučerašnjih kolega.

Osnivači SDS-a, nezadovoljni politikom koju je vodio njen tadašnji vrh na čelu sa Mladenom Bosićem, formirali su Izvornu SDS 28. februara prošle godine. Cilj je bio da kroz Izvornu SDS budu sačuvani izvorni principi na kojima je nastao SDS. Popović je tada izabran za predsjednika Izvorne SDS, ali kraj priče došao u nedjelju na stranačkoj skupštini.

Popović je juče kazao da je poslije isključenja Izvorne SDS iz izbornog procesa tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora procijenjeno da bi mogli imati isti problem i na opštim izborima 2018. godine.

- Zbog toga smo obavili određene reforme. Naša stranka će se ubuduće zvati Izvorna Srpska i čini je više od 90 odsto članova Izvorne SDS, osim onih koji su na prošlim izborima otišli u druge stranke. Svako može da ide gdje hoće i to je u redu. Mi nastavljamo sa novim programom i statutom. Nećemo napadati nikoga, već biti treći blok i nuditi realne programe - rekao je Popović potvrdivši da ostaje predsjednik i nove stranke.

Popović nije mogao da kaže da li će Dunjić ostati zamjenik.

- On će o tome još da razmisli - rekao je Popović, prenosi „Glas Srpske“.

Dunjić nije htio da govori o dešavanjima na stranačkoj skupštini, ali predsjednik regionalnog odbora Izvorne SDS za Banja Luku i delegat u Skupštini ispred Opštinskog odbora u Kotor Varošu Slavko Đukić tvrdi da nije sve kao što tvrdi Popović. Đukić kaže da su na sjednici Skupštine Izvorne SDS bili predstavnici opštinskih odbora, ali ne i svi legitimno izabrani delegati. Razlog za to, kaže on, leži u načinu njenog sazivanja i namjerama koje su isplivale poslije završetka Skupštine Izvorne SDS.

- Pošto nije izabrano novo rukovodstvo stranke, Izvorna SDS je privremeno prestala da radi. S obzirom na nove okolnosti donesena je odluka da se opštinski odbori izjasne i pojedinačno donesu odluku o budućem političkom djelovanju čime je završeno zasjedanje skupštine - rekao je Đukić.

Nakon toga je većina prisutnih delegata i predstavnika opštinskih odbora napustila salu.

- Popović je sa grupom ljudi i desetak delegata sa prethodne sjednice, iako skupština broji njih oko 120, osnovao novu stranku pod nazivom Izvorna Srpska. Novoosnovana stranka nema nikakav kontinuitet Izvorne SDS niti joj je pristupio ijedan legitimno izabrani opštinski odbor u RS. Od devet članova Predsjedništva Izvorne SDS u novoj stranci je ostao samo Popović, dok će se svi ostali članovi Predsjedništva i opštinski odbori, shodno odluci Skupštine, tek opredijeliti o djelovanju - kazao je Đukić.

Prvi problemi za Izvornu SDS su se pojavili u toku provjera za učešće na prošlogodišnjim lokalnim izborima.
Centralna izborna komisija BiH nije ovjerila prijavu te stranke za učešće na izborima jer su utvrdili da su registrovani kao udruženje građana, a da su predali prijavu kao politička partija. Tu odluku je potvrdilo i Apelaciono odjeljenje Suda BiH tako da se Izvorna SDS nije borila za glasove birača.

(Glas Srpske)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Gradiska

07.02.2017 12:06

Dunjic ide u SNSD, izdao je sds i gradjane Gradiske. Zato se obrukao na lokalnim izborima dobio je samo 1300 glasova na izborima. Politicki potrosen!!!

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

07.02.2017 12:26

A ko bi uopste za Slavkom Dunjicem, on je izgubljen za bilo sta???

Name

opet on

07.02.2017 21:42

to se javlja malo g...o Đuna ?

Name

ŽIKA Ž

07.02.2017 12:11

PA DOKLE PROFESORE, PONEKAD SE I POSTIDI STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA.

ODGOVORITE
Name

BL KOMUNISTA

07.02.2017 17:09

Lopov, lopovu (Popović -Dodiku).Kako neke ljude nije sramota, pa ova dva pokvarenjaka ujutru pitaju žene u kojoj su partiji i koga trebaju napadati.

Name

xl

07.02.2017 12:22

Popović se izblamirao kao dr prava, kroz taj izvorni SDS, ne razlikujući samu registraciju udruženja građana i političke stranke. Još uz to kandidovati se na izborima sa udruženjem građana kao pravi diletant. Ovo sa minimum poznavanja zakona niko ne bi uradio. Mene voditi neće!

ODGOVORITE
Name

Aco

07.02.2017 12:45

Jadnik se upleo u razne manifetluke pa i saucesnik je u izvlacenju para Balkan Investment Banke. Od kud profesoru milion KM za lokal u Banjaluci? Sad osniva stranku da bi se talasao i pokusao zaobici zatvor.

Name

007

07.02.2017 12:39

Koliko li stranaka postalo ili nastalo od SDS?Kako ko ode iz SD,formira novu stranku.

ODGOVORITE
Name

Vito korleone

07.02.2017 12:42

Vito Korleone ili Vitomir Popovic isto dodje. Znaju to Banjalucani od ratnih profiterskih igara pa do danas...

ODGOVORITE
Name

Naravno

07.02.2017 17:01

Naravno da znamo.

Name

Izvorinka

07.02.2017 12:43

Od izvora masa je putića

ODGOVORITE
Name

Koliko,

07.02.2017 13:12

Jos ti stranki treba da izdrzavamo "to je neprihvatljivo.

ODGOVORITE
Name

Lazo

07.02.2017 13:33

Slavko Dunjic u Gradisic pod svoju kontrolu stavio dom zdravlja,apoteku i finansije,ustvari on je to privatizovao. Eto zasto smo mi glasali!

ODGOVORITE
Name

jado

07.02.2017 14:38

Slavko je jedna prokleta mrcina koja treba da se povuce i odmara kuci i ko god naidje iz SDS da ga poljubi u ruku.

Name

rodjo

07.02.2017 15:24

Jedan Srbin a tri partije,ja bolesti za vlascu. Formirajte vladu nacijonalnog spasa i rastjerajte te stranacke bolesnike.Postoji jos mrdju nama,strucnih,obrazovanih,neiskvarenih i postenih ljudi. Naravno koji nijesu ni u jednoj stranci.

ODGOVORITE
Name

OuNou

07.02.2017 21:58

Samo si jos ti falio...stvarno nam treba jos stranaka...al vazno je da ces dobiti finansijsku podrsku...ajmo sad svi preletaci i izbaceni ajmo nove stranke,malo ste nas sisali....

ODGOVORITE