Прелијепа Бањалучанка, Тања Рачић, судија са ФИФА знаком!

Девојка из Републике Српске боравила је шест дана у Малаги, где је положила тестове за значку међународног судије у друштву 128 мушких и женских судија из Европе.

Фудбал 10.02.2017 | 22:00
Прелијепа Бањалучанка, Тања Рачић, судија са ФИФА знаком!
Она је била на семинару за почетнике у Европи, али је има прилику да се дружи и са најбољим српским арбитром Милорадом Мажићем и осталим судијама из врха УЕФА и ФИФА листе судија, што јој је, по сопственом признању, најбоље искуство у каријери.

- У Малаги је био окупљен крем европски фудбалских судија. Предавања нам је држао чувени судија Пјерлуиђи Колина, који је стварно импресивна појава и невероватан ауторитет за све, без обзира што већ неколико година није активан на терену. То је била сјајна прилика да се учи од најбољих европских судија, и мени су били велика част и признање да будем у том окружењу. Доста времена проводила сам и у друштву Милорада Мажића, најбољег арбитра са ових простора, од њега такође може много тога да се научи - каже 25-годишња Тања у разговору за Блицспорт.

Тања Рачић је свесна да у мушком спорту какав је фудбал постоје предрасуде према женским судијама и каже да је за њу то само мотив више да настави даље.

- Морам бити искрена - било је предрасуда према женама фудбалским судијама, а вероватно ће их бити још. Никада нисам имала проблема са фудбалерима, имам утисак да ме више поштују зато што сам супротног пола. Проблема је, нажалост, било са одређеним бројем родитеља који су се понашали на непримерен начин.

Њен сан је, како каже за Блицспорт, да једног дана дели правду на европском или светском првенству.

- Веома сам задовољна досадашњом каријером, посебно кад се узме чињеница да имам тек 25 година. Морам да захвалим на подршци коју сам имала од Подручног савеза Бањалуке, ФС РС и ФС БиХ на том путу. Наравно, моје су амбиције веће, али сам свесна да треба много рада, труда и, наравно, мало среће да се дође до врхунског нивоа фудбалских судија који суде такмичења највишег ранга. Мој сан је да једног дана судим Мондијал или европско првенство, али реално за све је потребно време.

Млада Бањалучанка је ћерка некадашњег фудбалског судије Ранка Рачића, који је утицао на то да она узме пиштаљку у руке.

- Отац је одиграо неку врсту иницијалне улоге у мом избору да се бавим позивом фудбалског судије, али моја љубав према фудбалу и спорту уопште била је пресудна да и ја временом заволим овај посао. Он је постао моја страст - завршила је причу Тања Рачић.

Тања тренира и скијање и пливање

Осим дељења правде на фудбалским теренима, Тања је и тренер пливања, инструктор скијања и ради као асистент на Факултету физичког васпитања и спорта, чији је најбољи студент са просеком 9,38.

- Верујем да се уз рад, ред и дисцпилину може стиће све. Није лако све спортско-пословне обавезе ускладити са приватним животом, али за сада успевам - истакла је Бањалучанка.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар