Најнеспособнија јавна управа Европе

Босна и Херцеговина има најнеспособнију јавну управу у Европи, према оцени Светске банке.

Босна и Херцеговина 07.02.2017 | 07:53
Најнеспособнија јавна управа Европе
Међутим, започета реформа јавне управе је спора. Институције управе су до 2016. године испуниле свега 66 одсто планираних мера, а секторске реформе, које су биле планиране да се проведу до краја 2014. године, нису ни заживеле.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан каже да институције управе у БиХ морају брже да проводе мере из области реформе јавне управе, како би добили ефикасну јавну управу, у складу са ЕУ стандардима.

- Главна одговорност је на политичким лидерима, који на свим нивоима власти у БиХ треба више да сарађују, да би се уопште створили услови за уређеније друштво - истиче Ћузулан.

Највећи напредак је до сада постигнут код управљања људским ресурсима, а најслабији резултати су у области електронских услуга.

- Очекује се доношење новог Закона о електронском потпису који треба да омогући ефикасније пружање услуга грађанима - наводи Ђузулан.

Власт у БиХ се обавезала Међународном монетарном фонду да ће у замену за финансијску помоћ, смањивати издвајања за плате у јавном сектору. То подразумева спровођење реформе јавне управе, укључујући и стратешки план ограничавања нивоа плата и смањење укупне запослености у јавном сектору у оба ентитета, што је већ учињено.

На реду је креирање регистра запослених у јавном сектору, који ће послужити као основа за доношење оперативног плана за смањење броја службеника и њихових плата.

Владе у БиХ имају рок до септембра ове године да изброје колико имају запослених који плату примају из буџета.

- Циљ је да се значајно смањи укупно издвајање за плате и запосленост у јавном сектору, како би се јавна потрошња преусмерила у инвестиције - наводи се у извештајима ММФ.

Указују да у БиХ постоји 14 аутономних влада, при чему се функције дуплирају, а контрола било ког нивоа власти над укупним нивоом запослености и плата у јавном сектору је ограничена.

- Велике категорије запослених су изван система. Стога су подаци о запослености у јавном сектору непотпуни. Недостатак контроле је олакшао политички мотивисано запошљавање - упозорили су из ММФ.

Марко Мартић, извршни дирекор Центра за истраживање и студије “Геа” из Бањалуке, каже да реформа јавне управе треба да омогући да се рад службеника прати и оцењује на бази учинка, што сада није није пракса.

- Службеници се и сада оцењују, али само формално, јер нико никада није

није добио отказ због лошег рада, нити умањење плате, па и увећање плате због доброг рада. Радни учинак треба да буде основа за отпуштање, а не политичке подобност - истиче Мартић.

Он наглашава да су просечне плате у јавном сектору у БиХ веће у односу на приватни за скоро 60 одсто.

Анализе центра “Геа” показују да јавни сектор у БиХ запошљава, не рачунајући запослене у јавним предузећима, 200.000 људи, што је скоро трећина од укупног броја запослених.

- Поређења ради, у већини чланица Европске уније, осим скандинавских земаља, овај проценат се креће између 15 и 20 одсто - наводи Мартић.

Република Српска је од 33 земље на високом четвртом месту по броју јавних службеника, у односу на број становника. Иза ње су далеко развијеније земље као што су Финска, Француска, Мађарска, Русија, Луксембург, Америка, Канада, Ирска и друге развијеније земље.

Милко Грмуша, дипломирани правник и извршни директор Удружења „Нова Српска“, каже да је немогуће на конкретан и озбиљан начин планирати реформу јавне управе када се уопште не зна колико јавних службеника имамо на републичком и локалним нивоима.

- Светска банка и ММФ, као наши највећи повериоци, инсистирају на децидним подацима о свим аспектима јавне потрошње, од чега плате и накнаде запослених представљају једну од најзначајнијих ставки - каже Грмуша.

Решити вишак радника

Из ММФ су посебно указали на превелику запосленост у БиХ у области образовања, здравства и у полицији.

- Ови сектори чине највећи до запослености и без решавања вишка немедицинског особља у здравственом сектору или гломазног школског система, који је постао неефикасан због великог смањења броја деце школског узраста у протеклих 15 година, не може бити било каквог значајног смањења издвајања за плате - наводе у ММФ.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

лијан

07.02.2017 06:59

Ми цемо их реформисати,тако да су у насој контроли И слузби,а не за себе И подобне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОРМАЛНО ДА СУ НЕСПОСОБНИ....

07.02.2017 07:57

КАДА ЈЕ ЈЕДИНИ УСЛОВ ЗА ПРИЈЕМ У СЛУЗБУ ПАРТИЈСКА КЊИЗИЦА И БЕЗВРИЈЕДНА ДИПЛОМА СА ПРИВАТНОГ ФАКУЛТЕТА!

Name

Ниниц

07.02.2017 08:00

Ма зар је могуце, а Мицрософт који плацамо сваке године милоне нам није донио никакве промјене осим сто је Ланацо, Баја, Спириц Никола, и СНСД мазно милоне.

Name

рере

07.02.2017 10:03

Тако је и после ИИ Св. рата код Тита било, неписмени са партијском књизицом.

Name

Вронски

07.02.2017 07:43

Власти оваква каква јесте не одговара средјено и ефикасно друство. Јер ста би онда они радили и како би крали? Зато не иде реформа. Све које сте о овоме питали не питају се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиргави

07.02.2017 07:49

Европа сад утврдила да БиХ има најнеспособнију јавну управу требало јим 25 до 30 година.Из тих разлога народ се расели и зато се БиХ мора трансформисати.БиХ је набоље да се висе незове БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

07.02.2017 08:49

Док у БиХ вршљају ови еуропљани нема нам бољитка, јер њима овај хаос одговара, лакше манипулишу народом у спрези са режимом актуелним

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који парадокс!

07.02.2017 08:53

Имамо "вишка" запослених у образовању и полицији, док истовремено имамо највише неписмене стоке и лопова по квадратном километру? Ја цијело вријеме мислим да је вишак и понижавајуће да један Љевчански Бик запошљава 17 "савјетника", да се тај исти шизофреничар под упаљеним крајницима около возика хеликоптером, док преко својих самопроглашених/илегалних представништава по свијету извлачи милионе марака покрадених пара. Можда сам ја само природно глуп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.02.2017 09:23

Управо је то задње што си написао.

Name

Коо

07.02.2017 09:19

Република Српска је од 33 земље... Дајте људи, заврсите прицу о дрзави. РС је ентитет и не мозе се поредити с Финском и поготово не без БиХ контекста. Цијела дрзава нам је у банани, само зато јер високосколовани из бивсе нам дрзаве јос увијек вјерују да су узивалинајбоље сколовање, па ево видимо како су вас добро одсколали. Не знате ниста боље него да комплицирате прозедуре и правите се вазни. Градски слузбеници се понасају као власници а не као радници градских институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

07.02.2017 09:39

Па ста боље оцекивати.Одес на салтер а она цупа обрве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

07.02.2017 11:10

Цеститам Вам на тако добром успјеху и зелим Вам да тако "успјесно" и "професионално" и даље радите. Ма вазно је да сте ви убједјени да супер радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

07.02.2017 11:36

Гдје су паре од кредита Свјетске банке, Шведске донације, Норвешке донације и др. све око 80 милиона КМ које је дато Реп. геод. и имов. управи? То зна дир. Комљеновић, Деурић Ракуљ, Мишковић, Станковић-кумић и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

геос

07.02.2017 11:57

Потрошили на купњи пословних простора, проводе, аута, и наравно % за себе, а све ненамјенски

Name

правник ргу

07.02.2017 12:06

То је удружена савршено организована злочиначко-крим. група, која не само да арчи те кредите, него и намјенске паре од катастарских накнада, Закона и финанасирању кат. некретнина, а Баја, Станковић-кум, Радишић, Видовић,Радман и др. их држе да одраде уњижбе

Name

РГУ

07.02.2017 11:50

у геодетској управи-РУГИП влада РС усвојила нови правилник о систематизацији...и сада има 39 руководних ,сваки добио по ауто службено и плате око 3000 КМ, а досада увијек било око 4-5 руководних партијаша.

ОДГОВОРИТЕ