Najnesposobnija javna uprava Evrope

Bosna i Hercegovina ima najnesposobniju javnu upravu u Evropi, prema oceni Svetske banke.

Bosna i Hercegovina 07.02.2017 | 07:53
Najnesposobnija javna uprava Evrope
Međutim, započeta reforma javne uprave je spora. Institucije uprave su do 2016. godine ispunile svega 66 odsto planiranih mera, a sektorske reforme, koje su bile planirane da se provedu do kraja 2014. godine, nisu ni zaživele.

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan kaže da institucije uprave u BiH moraju brže da provode mere iz oblasti reforme javne uprave, kako bi dobili efikasnu javnu upravu, u skladu sa EU standardima.

- Glavna odgovornost je na političkim liderima, koji na svim nivoima vlasti u BiH treba više da sarađuju, da bi se uopšte stvorili uslovi za uređenije društvo - ističe Ćuzulan.

Najveći napredak je do sada postignut kod upravljanja ljudskim resursima, a najslabiji rezultati su u oblasti elektronskih usluga.

- Očekuje se donošenje novog Zakona o elektronskom potpisu koji treba da omogući efikasnije pružanje usluga građanima - navodi Đuzulan.

Vlast u BiH se obavezala Međunarodnom monetarnom fondu da će u zamenu za finansijsku pomoć, smanjivati izdvajanja za plate u javnom sektoru. To podrazumeva sprovođenje reforme javne uprave, uključujući i strateški plan ograničavanja nivoa plata i smanjenje ukupne zaposlenosti u javnom sektoru u oba entiteta, što je već učinjeno.

Na redu je kreiranje registra zaposlenih u javnom sektoru, koji će poslužiti kao osnova za donošenje operativnog plana za smanjenje broja službenika i njihovih plata.

Vlade u BiH imaju rok do septembra ove godine da izbroje koliko imaju zaposlenih koji platu primaju iz budžeta.

- Cilj je da se značajno smanji ukupno izdvajanje za plate i zaposlenost u javnom sektoru, kako bi se javna potrošnja preusmerila u investicije - navodi se u izveštajima MMF.

Ukazuju da u BiH postoji 14 autonomnih vlada, pri čemu se funkcije dupliraju, a kontrola bilo kog nivoa vlasti nad ukupnim nivoom zaposlenosti i plata u javnom sektoru je ograničena.

- Velike kategorije zaposlenih su izvan sistema. Stoga su podaci o zaposlenosti u javnom sektoru nepotpuni. Nedostatak kontrole je olakšao politički motivisano zapošljavanje - upozorili su iz MMF.

Marko Martić, izvršni direkor Centra za istraživanje i studije “Gea” iz Banjaluke, kaže da reforma javne uprave treba da omogući da se rad službenika prati i ocenjuje na bazi učinka, što sada nije nije praksa.

- Službenici se i sada ocenjuju, ali samo formalno, jer niko nikada nije

nije dobio otkaz zbog lošeg rada, niti umanjenje plate, pa i uvećanje plate zbog dobrog rada. Radni učinak treba da bude osnova za otpuštanje, a ne političke podobnost - ističe Martić.

On naglašava da su prosečne plate u javnom sektoru u BiH veće u odnosu na privatni za skoro 60 odsto.

Analize centra “Gea” pokazuju da javni sektor u BiH zapošljava, ne računajući zaposlene u javnim preduzećima, 200.000 ljudi, što je skoro trećina od ukupnog broja zaposlenih.

- Poređenja radi, u većini članica Evropske unije, osim skandinavskih zemalja, ovaj procenat se kreće između 15 i 20 odsto - navodi Martić.

Republika Srpska je od 33 zemlje na visokom četvrtom mestu po broju javnih službenika, u odnosu na broj stanovnika. Iza nje su daleko razvijenije zemlje kao što su Finska, Francuska, Mađarska, Rusija, Luksemburg, Amerika, Kanada, Irska i druge razvijenije zemlje.

Milko Grmuša, diplomirani pravnik i izvršni direktor Udruženja „Nova Srpska“, kaže da je nemoguće na konkretan i ozbiljan način planirati reformu javne uprave kada se uopšte ne zna koliko javnih službenika imamo na republičkom i lokalnim nivoima.

- Svetska banka i MMF, kao naši najveći poverioci, insistiraju na decidnim podacima o svim aspektima javne potrošnje, od čega plate i naknade zaposlenih predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki - kaže Grmuša.

Rešiti višak radnika

Iz MMF su posebno ukazali na preveliku zaposlenost u BiH u oblasti obrazovanja, zdravstva i u policiji.

- Ovi sektori čine najveći do zaposlenosti i bez rešavanja viška nemedicinskog osoblja u zdravstvenom sektoru ili glomaznog školskog sistema, koji je postao neefikasan zbog velikog smanjenja broja dece školskog uzrasta u proteklih 15 godina, ne može biti bilo kakvog značajnog smanjenja izdvajanja za plate - navode u MMF.

(Blic)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

lijan

07.02.2017 06:59

Mi cemo ih reformisati,tako da su u nasoj kontroli I sluzbi,a ne za sebe I podobne!!!

ODGOVORITE
Name

NORMALNO DA SU NESPOSOBNI....

07.02.2017 07:57

KADA JE JEDINI USLOV ZA PRIJEM U SLUZBU PARTIJSKA KNJIZICA I BEZVRIJEDNA DIPLOMA SA PRIVATNOG FAKULTETA!

Name

Ninic

07.02.2017 08:00

Ma zar je moguce, a Microsoft koji placamo svake godine milone nam nije donio nikakve promjene osim sto je Lanaco, Baja, Spiric Nikola, i SNSD mazno milone.

Name

rere

07.02.2017 10:03

Tako je i posle II Sv. rata kod Tita bilo, nepismeni sa partijskom knjizicom.

Name

Vronski

07.02.2017 07:43

Vlasti ovakva kakva jeste ne odgovara sredjeno i efikasno drustvo. Jer sta bi onda oni radili i kako bi krali? Zato ne ide reforma. Sve koje ste o ovome pitali ne pitaju se.

ODGOVORITE
Name

Pirgavi

07.02.2017 07:49

Evropa sad utvrdila da BiH ima najnesposobniju javnu upravu trebalo jim 25 do 30 godina.Iz tih razloga narod se raseli i zato se BiH mora transformisati.BiH je nabolje da se vise nezove BiH.

ODGOVORITE
Name

tito

07.02.2017 08:49

Dok u BiH vršljaju ovi europljani nema nam boljitka, jer njima ovaj haos odgovara, lakše manipulišu narodom u sprezi sa režimom aktuelnim

ODGOVORITE
Name

Koji paradoks!

07.02.2017 08:53

Imamo "viška" zaposlenih u obrazovanju i policiji, dok istovremeno imamo najviše nepismene stoke i lopova po kvadratnom kilometru? Ja cijelo vrijeme mislim da je višak i ponižavajuće da jedan Ljevčanski Bik zapošljava 17 "savjetnika", da se taj isti šizofreničar pod upaljenim krajnicima okolo vozika helikopterom, dok preko svojih samoproglašenih/ilegalnih predstavništava po svijetu izvlači milione maraka pokradenih para. Možda sam ja samo prirodno glup...

ODGOVORITE
Name

re

07.02.2017 09:23

Upravo je to zadnje što si napisao.

Name

Koo

07.02.2017 09:19

Republika Srpska je od 33 zemlje... Dajte ljudi, zavrsite pricu o drzavi. RS je entitet i ne moze se porediti s Finskom i pogotovo ne bez BiH konteksta. Cijela drzava nam je u banani, samo zato jer visokoskolovani iz bivse nam drzave jos uvijek vjeruju da su uzivalinajbolje skolovanje, pa evo vidimo kako su vas dobro odskolali. Ne znate nista bolje nego da komplicirate prozedure i pravite se vazni. Gradski sluzbenici se ponasaju kao vlasnici a ne kao radnici gradskih institucija.

ODGOVORITE
Name

Bn

07.02.2017 09:39

Pa sta bolje ocekivati.Odes na salter a ona cupa obrve.

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

07.02.2017 11:10

Cestitam Vam na tako dobrom uspjehu i zelim Vam da tako "uspjesno" i "profesionalno" i dalje radite. Ma vazno je da ste vi ubjedjeni da super radite.

ODGOVORITE
Name

rugipp

07.02.2017 11:36

Gdje su pare od kredita Svjetske banke, Švedske donacije, Norveške donacije i dr. sve oko 80 miliona KM koje je dato Rep. geod. i imov. upravi? To zna dir. Komljenović, Deurić Rakulj, Mišković, Stanković-kumić i dr.

ODGOVORITE
Name

geos

07.02.2017 11:57

Potrošili na kupnji poslovnih prostora, provode, auta, i naravno % za sebe, a sve nenamjenski

Name

pravnik rgu

07.02.2017 12:06

To je udružena savršeno organizovana zločinačko-krim. grupa, koja ne samo da arči te kredite, nego i namjenske pare od katastarskih naknada, Zakona i finanasiranju kat. nekretnina, a Baja, Stanković-kum, Radišić, Vidović,Radman i dr. ih drže da odrade unjižbe

Name

RGU

07.02.2017 11:50

u geodetskoj upravi-RUGIP vlada RS usvojila novi pravilnik o sistematizaciji...i sada ima 39 rukovodnih ,svaki dobio po auto službeno i plate oko 3000 KM, a dosada uvijek bilo oko 4-5 rukovodnih partijaša.

ODGOVORITE