БиХ на путу да има имиграциону агенцију

Служба за послове са странцима БиХ до краја године би могла прерасти у имиграциону агенцију по узору на сродне агенције у ЕУ што би унаприједило њен рад и спремност за дјеловање у случају нових мигрантских криза.

Босна и Херцеговина 06.02.2017 | 13:10
БиХ на путу да има имиграциону агенцију
Та новина објелодањена је у годишњем плану рада Службе за послове са странцима за 2017. годину који је добио зелено свјетло Савјета министара БиХ, а да би то било реализовано неопходан је и нови закон. Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић потврдио је да је радна верзија новог закона завршена и да би до маја могла да буде пуштена у даљу процедуру. Циљ је да законски и подзаконски акти до 1. маја буду на столу.

"Нови закон ће пратити и нова систематизација радних мјеста. Морамо бити оперативнији. Сваке године нам се повећава обим посла и до 30 одсто. Извјесно је да ће наша служба промијенити назив и да ће бити државна агенција за миграције, али за сада још немамо све детаље. Важно је да да на једном мјесту морамо имати више инспектора. Увијек морамо бити спремни, јер су нас досадашње миграционе руте заобишле, али не знамо шта носи прољеће", казао је Ујић наводећи да је у Служби за послове са странцима попуњено 68 одсто мјеста и да би неке непредвиђене ситуације захтијевале додатне снаге.

Ујић је казао да су о промјенама разговарали са Министарством безбједности БиХ на чијем је челу Драган Мектић који је прије министарске функције у два мандата руководио управо Службом за послове са странцима.

"Све верзије реорганизације су подијељене са њима и све радимо у координацији са њима јер Служба и припада том ресору. Морамо, међутим, да се договарамо и са неким другим агенцијама и институцијама у вези са плановима", казао је Ујић.

Замјеник предсједника Комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Борислав Бојић је казао да нису видјели планове за реорганизацију Службе за послове са странцима, али да су за сада задовољни њиховим радом.

"Морамо да видимо да ли је урађена компаративна анализа како се то ради у другим земљама, како су њихове идентичне службе урађене и који су разлози за измјене. Када ти подаци буду на столу заузећемо став о најављеној реорганизацији", нагласио је Бојић.

У годишњем плану рада Службе за послове са странцима је наведено да имају 225 запослених који су распоређени у 16 теренских центара и Имиграционом центру смјештеном у Источном Сарајеву.

Указали су да је 12 теренских центара смјештено у изнајмљеним пословним просторима, који најчешће нису адекватно прилагођени потребама њиховог рада и да би због тога требало сагледати могућност да Савјет министара пронађе новац за обезбјеђење властитих пословних простора.

Руководство Службе за послове са странцима је указало и на потребу да обнове возни парк, посебно када је ријеч о специјализованим возилима за оперативни рад.

Ризици

У Служби за послове са странцима БиХ су упозорили да би њихове планове могли пореметити спољни фактори.

"На реализацију програма могу утицати проблеми и ризици, који се односе на спорост у доношењу законских аката, умањење новца у буџету и одлазак стручног, обученог и сертификованог кадра, те евентуално знатно повећан број миграната као посљедица развоја мигрантске кризе усљед недосљедног спровођења споразума ЕУ, Грчке и Турске, а у вези са затварањем такозване балканске избјегличке руте", навели су у Служби за послове са странцима.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар