BiH na putu da ima imigracionu agenciju

Služba za poslove sa strancima BiH do kraja godine bi mogla prerasti u imigracionu agenciju po uzoru na srodne agencije u EU što bi unaprijedilo njen rad i spremnost za djelovanje u slučaju novih migrantskih kriza.

Bosna i Hercegovina 06.02.2017 | 13:10
BiH na putu da ima imigracionu agenciju
Ta novina objelodanjena je u godišnjem planu rada Službe za poslove sa strancima za 2017. godinu koji je dobio zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH, a da bi to bilo realizovano neophodan je i novi zakon. Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je da je radna verzija novog zakona završena i da bi do maja mogla da bude puštena u dalju proceduru. Cilj je da zakonski i podzakonski akti do 1. maja budu na stolu.

"Novi zakon će pratiti i nova sistematizacija radnih mjesta. Moramo biti operativniji. Svake godine nam se povećava obim posla i do 30 odsto. Izvjesno je da će naša služba promijeniti naziv i da će biti državna agencija za migracije, ali za sada još nemamo sve detalje. Važno je da da na jednom mjestu moramo imati više inspektora. Uvijek moramo biti spremni, jer su nas dosadašnje migracione rute zaobišle, ali ne znamo šta nosi proljeće", kazao je Ujić navodeći da je u Službi za poslove sa strancima popunjeno 68 odsto mjesta i da bi neke nepredviđene situacije zahtijevale dodatne snage.

Ujić je kazao da su o promjenama razgovarali sa Ministarstvom bezbjednosti BiH na čijem je čelu Dragan Mektić koji je prije ministarske funkcije u dva mandata rukovodio upravo Službom za poslove sa strancima.

"Sve verzije reorganizacije su podijeljene sa njima i sve radimo u koordinaciji sa njima jer Služba i pripada tom resoru. Moramo, međutim, da se dogovaramo i sa nekim drugim agencijama i institucijama u vezi sa planovima", kazao je Ujić.

Zamjenik predsjednika Komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH Borislav Bojić je kazao da nisu vidjeli planove za reorganizaciju Službe za poslove sa strancima, ali da su za sada zadovoljni njihovim radom.

"Moramo da vidimo da li je urađena komparativna analiza kako se to radi u drugim zemljama, kako su njihove identične službe urađene i koji su razlozi za izmjene. Kada ti podaci budu na stolu zauzećemo stav o najavljenoj reorganizaciji", naglasio je Bojić.

U godišnjem planu rada Službe za poslove sa strancima je navedeno da imaju 225 zaposlenih koji su raspoređeni u 16 terenskih centara i Imigracionom centru smještenom u Istočnom Sarajevu.

Ukazali su da je 12 terenskih centara smješteno u iznajmljenim poslovnim prostorima, koji najčešće nisu adekvatno prilagođeni potrebama njihovog rada i da bi zbog toga trebalo sagledati mogućnost da Savjet ministara pronađe novac za obezbjeđenje vlastitih poslovnih prostora.

Rukovodstvo Službe za poslove sa strancima je ukazalo i na potrebu da obnove vozni park, posebno kada je riječ o specijalizovanim vozilima za operativni rad.

Rizici

U Službi za poslove sa strancima BiH su upozorili da bi njihove planove mogli poremetiti spoljni faktori.

"Na realizaciju programa mogu uticati problemi i rizici, koji se odnose na sporost u donošenju zakonskih akata, umanjenje novca u budžetu i odlazak stručnog, obučenog i sertifikovanog kadra, te eventualno znatno povećan broj migranata kao posljedica razvoja migrantske krize usljed nedosljednog sprovođenja sporazuma EU, Grčke i Turske, a u vezi sa zatvaranjem takozvane balkanske izbjegličke rute", naveli su u Službi za poslove sa strancima.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar