Ускоро ће се зуби поправљати сами од себе

Истраживачи су можда близу усавршавања стимулације зуба, која чини да се они сами од себе поправе. Захваљујући овом методу, класично пломбирање могло би ускоро да буде превазиђено.

Здравље 06.02.2017 | 10:08
Ускоро ће се зуби поправљати сами од себе
Стоматолози обично поправљају кварове зуба тако што бушењем очисте каријес и попуне отвор порцеланом или амалгамом сребра и других метала. Али истраживачи са Краљевског колеџа у Лондону имају нови приступ - једноставни систем који наводи зуб да природно испуни отвор, каже професор Пол Шарп.

“То укључује стављање лека на мали сунђер који иде унутар зуба, у отвор који је направио лекар. Лек стимулише природни процес, који иначе почиње да се појављује после оштећења али га појачава тако да велики отвор буде поправљен производњом природног материјала, дентина”.

Лек који стимулише поновни раст је већ одобрен за третирање неуролошких поремећаја, као што је Алцхајмерова болест.

“Користимо много мање дозе и убризгавамо их локално, само у зуб. Надамо се да ће нас такви подаци о безбедности, добијени са високим концентрацијама, даваним редовно у крвоток, ставити у веома добру позицију да пред надлежнима кажемо шта смо предузели како би убрзали време да што пре почнемо са клиничким тестовима и затим пунудимо пацијентима”, истиче Шарп.

Најџел Картер из Фондације за орално здравље каже да је нова процедура узбудљива алтернатива за денталну негу.

“Поновни раст зуба који је био изгубљен због каријеса могао би да буде огроман корак напред али је такође важно да запамтимо да није требало ни да добијемо каријес. Говоримо о болести коју је могуће потпуно спречити”, каже он.

Зато до тада, ако не желите да слушате звук зубарске бушилице, лекари препоручују да наставите да редовно перете зубе.

Б 925
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ороз

11.02.2017 10:46

Ово око зуба и то се слазем тоје једна врста регенерације као сто пуз обнови своју куцицу тако И ми уз помоц лека лако надокнадимо бломбу како описују.

ОДГОВОРИТЕ