Све више очева на породиљском

Породиљско одсуство у току прошле године у Републици Српској су користила свега 22 оца, али статистика показује да је њихов број ипак у порасту у односу на раније године.

Република Српска 06.02.2017 | 10:00
Све више очева на породиљском
"Иако постоје законска рјешења којима је предвиђено да отац може користити породиљско одсуство равноправно са мајком дјетета, статистика показује да је у укупној маси оних који користе породиљско одсуство број очева занемарљив", кажу из Фонда за дечију заштиту Републике Српске.
 
У Фонду истичу да је годину раније породиљско користило 18 очева у односу на 3.427 мајки, а у 2013. години 19 очева и 3.425 мајки.

"У току 2012. године 12 очева је користило породиљско одсуство, а 2011. године њих 11", рекли су у Фонду.

Закон о раду Републике Српске дефинисао је дужину трајања породиљског одсуства, па тако запослена мајка за прво и друго дете има годину породиљског одсуства, а за близанце, треће и свако наредно новорођенче 18 мјесеци боловања.

"Законска могућност да оба родитеља користе породиљско одсуство не постоји. Родитељи могу да се договоре ко ће користити одсуство, са тим да је за прва два мјесеца по закону обавезно да то буде мајка, након чега отац може преузети бригу о детету", истичу у Фонду.

(Срна)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Золе

06.02.2017 10:18

Ста је цудно?! Људи на будзету музу систем гдје год могу....

ОДГОВОРИТЕ