Sve više očeva na porodiljskom

Porodiljsko odsustvo u toku prošle godine u Republici Srpskoj su koristila svega 22 oca, ali statistika pokazuje da je njihov broj ipak u porastu u odnosu na ranije godine.

Republika Srpska 06.02.2017 | 10:00
Sve više očeva na porodiljskom
"Iako postoje zakonska rješenja kojima je predviđeno da otac može koristiti porodiljsko odsustvo ravnopravno sa majkom djeteta, statistika pokazuje da je u ukupnoj masi onih koji koriste porodiljsko odsustvo broj očeva zanemarljiv", kažu iz Fonda za dečiju zaštitu Republike Srpske.
 
U Fondu ističu da je godinu ranije porodiljsko koristilo 18 očeva u odnosu na 3.427 majki, a u 2013. godini 19 očeva i 3.425 majki.

"U toku 2012. godine 12 očeva je koristilo porodiljsko odsustvo, a 2011. godine njih 11", rekli su u Fondu.

Zakon o radu Republike Srpske definisao je dužinu trajanja porodiljskog odsustva, pa tako zaposlena majka za prvo i drugo dete ima godinu porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno novorođenče 18 mjeseci bolovanja.

"Zakonska mogućnost da oba roditelja koriste porodiljsko odsustvo ne postoji. Roditelji mogu da se dogovore ko će koristiti odsustvo, sa tim da je za prva dva mjeseca po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o detetu", ističu u Fondu.

(Srna)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zole

06.02.2017 10:18

Sta je cudno?! Ljudi na budzetu muzu sistem gdje god mogu....

ODGOVORITE