Гинеколог им дође једном у 2 године

Сјећате ли се првих послијератних година? Порушених објеката и расељеног становништва које покушава да се врати на своја огњишта? И данас, 22 године послије, на југозападу Босне и Херцеговине слика је иста. Ово је прича о Босанском Грахову, пише Н1.

Босна и Херцеговина 06.02.2017 | 07:39
Гинеколог им дође једном у 2 године
Најсветлија тачка Босанског Грахова је Дјечји центар “Гнијездо" испред кога близу 40 основаца сваки дан послије наставе чека комби који их развози кућама. Већина њих овде се први пут срела са компјутером, преноси Н1.

На питање шта би радила да није овог центра у Грахову Милијана Курилић, васпитачица каже да заиста не зна.

"Нема ништа, ни фирми нити било шта друго гдје би могао човек да ради", каже она.

Овај град између Динаре и Шатора изгледа као да је рат јуче стао. Згаршита, порушене и попаљене куће и зграде и данас свједоче о "Олуји 95".

Немају Дом здравља, ватрогасну станицу, вртић. Гинекеолошки прегледи женама Босанског Грахова су недостижни. Већина их нема здравствено осигурање плус путни трошак до Дрвара, за то немају новца.

Долазак гинеколога сваке друге године уз помоћ донација успију обезбедити у Удружењу Граховљанки.

"Од 100 прегледаних жена, свака десет жена је имало инвазивне карциноме који захтевали хитне операције и нажалост двије жене су преминуле", открива Данка Зелић, председница Удружења жена Босанског Грахова.

Граховљани су крајем 2015. референдумом сменили начелника СНСД-овца Уроша Макића. Функцију је преузео фудбалер, Душко Радун.

Затекао је дуг од 3,5 милиона марака, што је дупло већи од буџета општине.

Овде нема улагања од Владе Кантона 10 или Федерације БиХ. Као Срби повратници немају помоћ ни од власти из Републике Српске.

"Да ли због моје побједе и тога што долазим из СНС-а ми у прошлој години нисмо добили никакву помоћ од Владе Српске. Раније је тога било у некој мањој мјери. Задни пројекат је био 60.000 КМ за електромрежу у селу Стожишта. Ми у прошлој 2016. години нисмо добили ниједну једину марку помоћи од власти Републике Српске", жали се начелник Босанског Грахова.

Радун је дао под закуп земљиште Ливањског поља, увећана је и шумска такса па је умањио дуг према радницима у администрацији, искоренио је одавање алкохолу у згради општине и направио лед расвјету.

Догађај године био је отварање прве пекаре након рата. Такође 2016. отворена је и прва апотека, а до тада су становници Босаснког Грахова по лијекове морали ићи 30 километара до Дрвара.

Ове године су први пут имали јелку, окићен град и подјелу пакетића за празнике. И у овим тешким животним условима Граховљани кажу није све тако црно. На 2.500 становника имају више од 180 дјеце, а прошле године у општину су се доселила и три млада брачна пара.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кантон 10

06.02.2017 06:55

Помоћ не очекујте ове године. Нити од рудоње, нити од шефа Кантона 10, рудоњиног брата, Драгана Човића Павелића. Нека вам је Бог на помоћи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

врх

06.02.2017 07:39

Зар вам СНСД није помогао преко јарана Цовица партнерски односи нема ста а Милорад вам се залазе за треци ентитет тек онда неце те имат бикаква права јер их немате ни сад.А ако вас представља преварант Салиц.....хе хе онда ту краја нема.Он све мозе све зна а стара варалица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

06.02.2017 07:57

У Аустралији зене свако двије године раде УЗ и ПАПА тест,наравно гинеколога и не видиш,он очита снимак,и онда др.породичне медицине то све прегледа.Кад сам тражила свако шест мјесеци да то радим ,гледали су ме као да нисам баш сва своја.Тако да у Грахову то није страшно,ако је здрав.заштита тако лоша у једној богатој земљи,

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

06.02.2017 10:28

Отисла неписмена остала неписмена, јел има јос какво поредјење са кенгуру ланд.