Ginekolog im dođe jednom u 2 godine

Sjećate li se prvih poslijeratnih godina? Porušenih objekata i raseljenog stanovništva koje pokušava da se vrati na svoja ognjišta? I danas, 22 godine poslije, na jugozapadu Bosne i Hercegovine slika je ista. Ovo je priča o Bosanskom Grahovu, piše N1.

Bosna i Hercegovina 06.02.2017 | 07:39
Ginekolog im dođe jednom u 2 godine
Najsvetlija tačka Bosanskog Grahova je Dječji centar “Gnijezdo" ispred koga blizu 40 osnovaca svaki dan poslije nastave čeka kombi koji ih razvozi kućama. Većina njih ovde se prvi put srela sa kompjuterom, prenosi N1.

Na pitanje šta bi radila da nije ovog centra u Grahovu Milijana Kurilić, vaspitačica kaže da zaista ne zna.

"Nema ništa, ni firmi niti bilo šta drugo gdje bi mogao čovek da radi", kaže ona.

Ovaj grad između Dinare i Šatora izgleda kao da je rat juče stao. Zgaršita, porušene i popaljene kuće i zgrade i danas svjedoče o "Oluji 95".

Nemaju Dom zdravlja, vatrogasnu stanicu, vrtić. Ginekeološki pregledi ženama Bosanskog Grahova su nedostižni. Većina ih nema zdravstveno osiguranje plus putni trošak do Drvara, za to nemaju novca.

Dolazak ginekologa svake druge godine uz pomoć donacija uspiju obezbediti u Udruženju Grahovljanki.

"Od 100 pregledanih žena, svaka deset žena je imalo invazivne karcinome koji zahtevali hitne operacije i nažalost dvije žene su preminule", otkriva Danka Zelić, predsednica Udruženja žena Bosanskog Grahova.

Grahovljani su krajem 2015. referendumom smenili načelnika SNSD-ovca Uroša Makića. Funkciju je preuzeo fudbaler, Duško Radun.

Zatekao je dug od 3,5 miliona maraka, što je duplo veći od budžeta opštine.

Ovde nema ulaganja od Vlade Kantona 10 ili Federacije BiH. Kao Srbi povratnici nemaju pomoć ni od vlasti iz Republike Srpske.

"Da li zbog moje pobjede i toga što dolazim iz SNS-a mi u prošloj godini nismo dobili nikakvu pomoć od Vlade Srpske. Ranije je toga bilo u nekoj manjoj mjeri. Zadni projekat je bio 60.000 KM za elektromrežu u selu Stožišta. Mi u prošloj 2016. godini nismo dobili nijednu jedinu marku pomoći od vlasti Republike Srpske", žali se načelnik Bosanskog Grahova.

Radun je dao pod zakup zemljište Livanjskog polja, uvećana je i šumska taksa pa je umanjio dug prema radnicima u administraciji, iskorenio je odavanje alkoholu u zgradi opštine i napravio led rasvjetu.

Događaj godine bio je otvaranje prve pekare nakon rata. Takođe 2016. otvorena je i prva apoteka, a do tada su stanovnici Bosasnkog Grahova po lijekove morali ići 30 kilometara do Drvara.

Ove godine su prvi put imali jelku, okićen grad i podjelu paketića za praznike. I u ovim teškim životnim uslovima Grahovljani kažu nije sve tako crno. Na 2.500 stanovnika imaju više od 180 djece, a prošle godine u opštinu su se doselila i tri mlada bračna para.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kanton 10

06.02.2017 06:55

Pomoć ne očekujte ove godine. Niti od rudonje, niti od šefa Kantona 10, rudonjinog brata, Dragana Čovića Pavelića. Neka vam je Bog na pomoći...

ODGOVORITE
Name

vrh

06.02.2017 07:39

Zar vam SNSD nije pomogao preko jarana Covica partnerski odnosi nema sta a Milorad vam se zalaze za treci entitet tek onda nece te imat bikakva prava jer ih nemate ni sad.A ako vas predstavlja prevarant Salic.....he he onda tu kraja nema.On sve moze sve zna a stara varalica.

ODGOVORITE
Name

M

06.02.2017 07:57

U Australiji zene svako dvije godine rade UZ i PAPA test,naravno ginekologa i ne vidiš,on očita snimak,i onda dr.porodične medicine to sve pregleda.Kad sam tražila svako šest mjeseci da to radim ,gledali su me kao da nisam baš sva svoja.Tako da u Grahovu to nije strašno,ako je zdrav.zaštita tako loša u jednoj bogatoj zemlji,

ODGOVORITE
Name

virus

06.02.2017 10:28

Otisla nepismena ostala nepismena, jel ima jos kakvo poredjenje sa kenguru land.