Пјесмом до свог новог мандата

Гурбангули Бердимухамедов, предсједник Туркменистана, човјек је који жели још један мандат на челу ове државе.

Свијет 06.02.2017 | 07:21
Пјесмом до свог новог мандата
Ријеч је о свестраном државнику, који пјева, учествује на бројним спортским такмичењима. Наравно, мало ко сумња да ће он и побиједити на изборима који се одржавају крајем мјесеца.

Оно што је неизвјесније свакако је каква ће му кампања бити, с обзиром на то да његове кампање буду веома живописне, а подразумијевају пјевање и забављање широких народних маса.

Примјера ради, ове седмице је снимљен како изводи пјесму коју је наводно сам написао.

Овај необични перформанс је био намијењен групи радника, а пјесму је извео помоћу гитаре коју је сам свирао. Заправо, предсједник је велика звијезда у Туркменистану.

Гдје год да крене, слиједе га камере. Недавно је чак снимљен и у једној локалној теретани. Наводно он учествује и у бројним тркама, од аутомобилских до оних коњичких.

Иначе, пјесма коју је извео ове недјеље није прво његово остварење. Наиме, недавно се на туркменистанској телевизији нашао у улози ДЈ-а, гдје је ремиксовао пјесму "Цан'т Стоп тхе Феелинг" Џастина Тимберлејка.

Ову његову изведбу пропратило је неколико званичника који су били у студију, а чији је задатак био да му аплаудирају. Иначе, Бердимухамедов је преузео вођство Туркменистана након смрти Сапартмурата Нијазова, који је изградио култ личности широм ове земље.

Нови предсједник је увео одређени ниво либерализације у туркменистанско друштво, али је истовремено градио и сопствени култ личности, истина на другачији начин.

Оно што је познато одраније јесте да је Туркменистан земља без слободних медија и најизолованија земља на свијету након Сјеверне Кореје.

Како не би заостајао за својим претходником, Бердимухамедов је 2015. године открио прву своју статуу, гдје он сједи на бронзаном коњу, а његов лик је прекривен златом. Исте те године он је добио и титулу најбољег државног јахача поводом коњичке трке која је одржана у склопу обиљежавања Дана коња. Ипак, да није све тако идеално, свједочи и снимак његовог пада с коња двије године раније.

Наиме, он је пао у току трке, а тјелохранитељи су одмах притрчали и одмах га подигли. Иако је овај снимак забрањен у Туркменистану, неко га је успио ставити на интернет и сачувати од уништења.

Иначе, у Туркменистану је недавно промијењен устав, тако да је укинута старосна граница за предсједника.

Ова измјена Бердимухамедову осигурава доживотну предсједничку функцију. Поред ове измјене, предсједнички мандат је продужен на седам, умјесто пет година.

Уколико побиједи на наредним изборима, у шта нико не смије ни посумњати, загарантовано му је најмање још седам година на власти.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сова

06.02.2017 07:12

И на кога личи овај. Или ко на њега личи.,..,

ОДГОВОРИТЕ
Name

пјева, свира а бави се и спортом

06.02.2017 07:14

Имамо и ми свог славуја. Да нам брзо оздрави. А бави се и спортом скоро па професионално. Дициплина: како што више народних пара у властите дзепове претоварити а да га не ухвате. истина је и то да у задње вријеме и није бас тако успјесан. Примице му се Тузиластво БИХ.

ОДГОВОРИТЕ