Pjesmom do svog novog mandata

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana, čovjek je koji želi još jedan mandat na čelu ove države.

Svijet 06.02.2017 | 07:21
Pjesmom do svog novog mandata
Riječ je o svestranom državniku, koji pjeva, učestvuje na brojnim sportskim takmičenjima. Naravno, malo ko sumnja da će on i pobijediti na izborima koji se održavaju krajem mjeseca.

Ono što je neizvjesnije svakako je kakva će mu kampanja biti, s obzirom na to da njegove kampanje budu veoma živopisne, a podrazumijevaju pjevanje i zabavljanje širokih narodnih masa.

Primjera radi, ove sedmice je snimljen kako izvodi pjesmu koju je navodno sam napisao.

Ovaj neobični performans je bio namijenjen grupi radnika, a pjesmu je izveo pomoću gitare koju je sam svirao. Zapravo, predsjednik je velika zvijezda u Turkmenistanu.

Gdje god da krene, slijede ga kamere. Nedavno je čak snimljen i u jednoj lokalnoj teretani. Navodno on učestvuje i u brojnim trkama, od automobilskih do onih konjičkih.

Inače, pjesma koju je izveo ove nedjelje nije prvo njegovo ostvarenje. Naime, nedavno se na turkmenistanskoj televiziji našao u ulozi DJ-a, gdje je remiksovao pjesmu "Can't Stop the Feeling" Džastina Timberlejka.

Ovu njegovu izvedbu propratilo je nekoliko zvaničnika koji su bili u studiju, a čiji je zadatak bio da mu aplaudiraju. Inače, Berdimuhamedov je preuzeo vođstvo Turkmenistana nakon smrti Sapartmurata Nijazova, koji je izgradio kult ličnosti širom ove zemlje.

Novi predsjednik je uveo određeni nivo liberalizacije u turkmenistansko društvo, ali je istovremeno gradio i sopstveni kult ličnosti, istina na drugačiji način.

Ono što je poznato odranije jeste da je Turkmenistan zemlja bez slobodnih medija i najizolovanija zemlja na svijetu nakon Sjeverne Koreje.

Kako ne bi zaostajao za svojim prethodnikom, Berdimuhamedov je 2015. godine otkrio prvu svoju statuu, gdje on sjedi na bronzanom konju, a njegov lik je prekriven zlatom. Iste te godine on je dobio i titulu najboljeg državnog jahača povodom konjičke trke koja je održana u sklopu obilježavanja Dana konja. Ipak, da nije sve tako idealno, svjedoči i snimak njegovog pada s konja dvije godine ranije.

Naime, on je pao u toku trke, a tjelohranitelji su odmah pritrčali i odmah ga podigli. Iako je ovaj snimak zabranjen u Turkmenistanu, neko ga je uspio staviti na internet i sačuvati od uništenja.

Inače, u Turkmenistanu je nedavno promijenjen ustav, tako da je ukinuta starosna granica za predsjednika.

Ova izmjena Berdimuhamedovu osigurava doživotnu predsjedničku funkciju. Pored ove izmjene, predsjednički mandat je produžen na sedam, umjesto pet godina.

Ukoliko pobijedi na narednim izborima, u šta niko ne smije ni posumnjati, zagarantovano mu je najmanje još sedam godina na vlasti.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sova

06.02.2017 07:12

I na koga liči ovaj. Ili ko na njega liči.,..,

ODGOVORITE
Name

pjeva, svira a bavi se i sportom

06.02.2017 07:14

Imamo i mi svog slavuja. Da nam brzo ozdravi. A bavi se i sportom skoro pa profesionalno. Diciplina: kako što više narodnih para u vlastite dzepove pretovariti a da ga ne uhvate. istina je i to da u zadnje vrijeme i nije bas tako uspjesan. Primice mu se Tuzilastvo BIH.

ODGOVORITE