Опасна роба намијењена дјеци

Од 251 испитаног производа који се налази на тржишту БиХ, чак 130 их је неусклађено са сигурносним прописима, а 58 носе веома озбиљне посљедице за здравље.

Босна и Херцеговина 05.02.2017 | 18:27
Опасна роба намијењена дјеци
Резултати су то визуелних и лабораторијских анализа које је презентовала Агенција за надзор на тржиштем БиХ. Утврђено је да чак 374.200 комада непрехрамбених производа представља ризик за здравље и безбједност потрошача.

"С тржишта је повучен 7.271 комад несигурних производа, од којих су 4.854 уништена", саопштено је из Агенције.

Грађани се упозоравају да су међу производима који представљају озбиљан ризик играчке, електрични уређаји, мердевине, производи за дјецу, спортска опрема и лична заштитна опрема. Чак 79 одсто опасних производа долази на наше тржиште из Кине, пише Аваз.

Председница Удружења потрошача Тузланског кантона Гордана Булић зато препоручује детаљан преглед приликом сваке куповине.

"Није битно какав ће бити дизајн, посебно када су у питању производи за дјецу и играчке. Овде је најбитнија сигурност. И приликом куповине електричних производа треба водити рачуна о њиховом поријеклу. У неевропским земљама некомпетентним људима се даје да производе такве уређаје. То је опасно јер нису квалитетно урађени и могу изазвати пожар, угрозити безбједност", истиче Булић.

Маркирана роба

Додаје и да је опасна роба најчешће намијењена дјеци или старијим особама те да људи често без размишљања купују, не читајући декларацију која је обично написана веома ситним словима.

Булић наглашава да роба која садржи штетне твари у себи не мора нужно бити јефтина те да се то може десити и с маркираним производима.

Робу контролисати на границама

"Робу би требало контролисати на граници. Касно је када буде откривена већ у продаји. Без обзира на то што се одмах повлачи, неко ју је већ купио до тада", каже Булић.

(Аваз.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриотизам

05.02.2017 18:10

Када роба иде за БиХ внерујте ми знају у ноћним смјенама пљувати и пишати, прати ноге а што се тиче меса и других прехрамбених трпају најгоре отрове и конзерванс јер смо сви за њих глупи босанци и мање вриједни, зато запамтите купујте само домаће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.02.2017 19:05

Овде је искључива одговорност Министарства Вањске трговине,као и увозничког лобија.

ОДГОВОРИТЕ