Opasna roba namijenjena djeci

Od 251 ispitanog proizvoda koji se nalazi na tržištu BiH, čak 130 ih je neusklađeno sa sigurnosnim propisima, a 58 nose veoma ozbiljne posljedice za zdravlje.

Bosna i Hercegovina 05.02.2017 | 18:27
Opasna roba namijenjena djeci
Rezultati su to vizuelnih i laboratorijskih analiza koje je prezentovala Agencija za nadzor na tržištem BiH. Utvrđeno je da čak 374.200 komada neprehrambenih proizvoda predstavlja rizik za zdravlje i bezbjednost potrošača.

"S tržišta je povučen 7.271 komad nesigurnih proizvoda, od kojih su 4.854 uništena", saopšteno je iz Agencije.

Građani se upozoravaju da su među proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik igračke, električni uređaji, merdevine, proizvodi za djecu, sportska oprema i lična zaštitna oprema. Čak 79 odsto opasnih proizvoda dolazi na naše tržište iz Kine, piše Avaz.

Predsednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić zato preporučuje detaljan pregled prilikom svake kupovine.

"Nije bitno kakav će biti dizajn, posebno kada su u pitanju proizvodi za djecu i igračke. Ovde je najbitnija sigurnost. I prilikom kupovine električnih proizvoda treba voditi računa o njihovom porijeklu. U neevropskim zemljama nekompetentnim ljudima se daje da proizvode takve uređaje. To je opasno jer nisu kvalitetno urađeni i mogu izazvati požar, ugroziti bezbjednost", ističe Bulić.

Markirana roba

Dodaje i da je opasna roba najčešće namijenjena djeci ili starijim osobama te da ljudi često bez razmišljanja kupuju, ne čitajući deklaraciju koja je obično napisana veoma sitnim slovima.

Bulić naglašava da roba koja sadrži štetne tvari u sebi ne mora nužno biti jeftina te da se to može desiti i s markiranim proizvodima.

Robu kontrolisati na granicama

"Robu bi trebalo kontrolisati na granici. Kasno je kada bude otkrivena već u prodaji. Bez obzira na to što se odmah povlači, neko ju je već kupio do tada", kaže Bulić.

(Avaz.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Patriotizam

05.02.2017 18:10

Kada roba ide za BiH vnerujte mi znaju u noćnim smjenama pljuvati i pišati, prati noge a što se tiče mesa i drugih prehrambenih trpaju najgore otrove i konzervans jer smo svi za njih glupi bosanci i manje vrijedni, zato zapamtite kupujte samo domaće!

ODGOVORITE
Name

007

05.02.2017 19:05

Ovde je isključiva odgovornost Ministarstva Vanjske trgovine,kao i uvozničkog lobija.

ODGOVORITE