Видео, Сјећања - На данашњи дан... Београд и Манчестер не заборављају...!

Прошло је 59 година од чувене утакмице Црвена звезда - Манчестер Јунајтед после које су Безбијеве Бебе изгинуле на аеродрому у Минхену...

Фудбал 05.02.2017 | 18:00
Видео, Сјећања - На данашњи дан... Београд и Манчестер не заборављају...!
Минхенско предвечерје обавијено је оловном маглом. Десна обала леденог Изара, 6. фебруар 1958. нешто после 17 сати...

Новинар Дејли мејла Питер Хауард некако се докопао телефона и позвао реадакцију из болничког кревета:

“Хало, Пит овде, да ли се чујемо? Пиши брзо, јављам се из болнице у Минхену”. Стенограф је пажљиво бележио Хауардове речи:
“Два пута смо покушавали да полетимо, а онда су механичари угасили моторе и детаљно прегледали све инструменте. Најзад, добили смо дозволу и за трећи покушај. Завалили смо се у седишта и осетили како авион клизи по залеђеној писти. Није могао на време да се одлепи од земље и ударили смо у једну кућу. Авион се преполовио на два дела”... Пит је мало застао, удахнуо дубоко па наставио: “Просуло се гориво. Много пламена, много лешева”... Поново мук. Стенографа је издало стрпљење:

“Хало, Пит, да ли си још ту? Диктирај даље”...

“Молим вас, само јавите мојој жени да сам жив”, било је последње што је Хауард смогао снаге да изговори пре него што је утонуо у сан. Његове колеге Тед Елијард и Френк Тејлорнису се јавили својим редакцијама. Њихове повреде много су теже... Сви остали новинари, њих осморица, већ су били мртви. И не само они. Од 44 путника двадесеторо је изгубило животе. А то је био авион Манчестер Јунајтеда! Компанија БЕА, летелица "Елизабетен", најбоље што је британско ваздухопловство имало у том тренутку. Чувени Мат Безби, творац великана са Олд Трафорда, водио је свој разред на екскурзију у Београд - на утакмицу против Црвене звезде. Џеф Бент, Роџер Бирн, Еди Колман, Данкан Едвардс, Марк Џонс, Дејвид Пег, Томи Тејлор и Лијам Били Вилан никада се нису вратили кући.

Само 24 сата раније те Безбијеве бебе играле су реванш меч четвртфинала Купа шампиона против наше Звезде. На стадиону Партизана – јер црвено-бели тада још нису имали свој – Манчестер је изборио тријумфалних 3:3 и прошао даље јер је славио у првом мечу код куће.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар