Video, Sjećanja - Na današnji dan... Beograd i Mančester ne zaboravljaju...!

Prošlo je 59 godina od čuvene utakmice Crvena zvezda - Mančester Junajted posle koje su Bezbijeve Bebe izginule na aerodromu u Minhenu...

Fudbal 05.02.2017 | 18:00
Video, Sjećanja - Na današnji dan... Beograd i Mančester ne zaboravljaju...!
Minhensko predvečerje obavijeno je olovnom maglom. Desna obala ledenog Izara, 6. februar 1958. nešto posle 17 sati...

Novinar Dejli mejla Piter Hauard nekako se dokopao telefona i pozvao readakciju iz bolničkog kreveta:

“Halo, Pit ovde, da li se čujemo? Piši brzo, javljam se iz bolnice u Minhenu”. Stenograf je pažljivo beležio Hauardove reči:
“Dva puta smo pokušavali da poletimo, a onda su mehaničari ugasili motore i detaljno pregledali sve instrumente. Najzad, dobili smo dozvolu i za treći pokušaj. Zavalili smo se u sedišta i osetili kako avion klizi po zaleđenoj pisti. Nije mogao na vreme da se odlepi od zemlje i udarili smo u jednu kuću. Avion se prepolovio na dva dela”... Pit je malo zastao, udahnuo duboko pa nastavio: “Prosulo se gorivo. Mnogo plamena, mnogo leševa”... Ponovo muk. Stenografa je izdalo strpljenje:

“Halo, Pit, da li si još tu? Diktiraj dalje”...

“Molim vas, samo javite mojoj ženi da sam živ”, bilo je poslednje što je Hauard smogao snage da izgovori pre nego što je utonuo u san. Njegove kolege Ted Elijard i Frenk Tejlornisu se javili svojim redakcijama. Njihove povrede mnogo su teže... Svi ostali novinari, njih osmorica, već su bili mrtvi. I ne samo oni. Od 44 putnika dvadesetoro je izgubilo živote. A to je bio avion Mančester Junajteda! Kompanija BEA, letelica "Elizabeten", najbolje što je britansko vazduhoplovstvo imalo u tom trenutku. Čuveni Mat Bezbi, tvorac velikana sa Old Traforda, vodio je svoj razred na ekskurziju u Beograd - na utakmicu protiv Crvene zvezde. Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Lijam Bili Vilan nikada se nisu vratili kući.

Samo 24 sata ranije te Bezbijeve bebe igrale su revanš meč četvrtfinala Kupa šampiona protiv naše Zvezde. Na stadionu Partizana – jer crveno-beli tada još nisu imali svoj – Mančester je izborio trijumfalnih 3:3 i prošao dalje jer je slavio u prvom meču kod kuće.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar