Протести настављени широм Румуније

Демонстранти су вечерас на улицама Букурешта и других румунских градова наставили протесте упркос одлуци премијера да повуче спорну уредбу, при чему се у престоници окупило око 170.000 људи. Они су извикивали пароле „Оставка, оставка“ и махали румунским заставама.

Свијет 05.02.2017 | 00:58
Протести настављени широм Румуније
Убрзо затим, на једној од зграда у близини канцеларије премијера, ласерски је пројектована мапа Румуније на којој пише: „Пробудили смо се!“.

Протести су организовани и у око 70 градова широм Румуније, а на њима се према процјенама полиције окупило око 330.000 људи.

Влада социјалдемократе Сорина Гриндеануа је на власти мање од мјесец дана и изненада је усвојила декрет који декриминализује злоупотребу власти тако да нека дјела постају кажњива затвором само ако је штета вец́а од 44.000 евра.

Такође, парламенту је доставила приједлог на основу ког би око 3.000 затвореника осуђених на мање од пет година затвора било ослобођено издржавање казне, како затворске установе не би биле пренатрпане.

Доношење спорне уредбе изазвао је масовне протесте у Букурешту и другим румунским градовима.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Браво Румуни

05.02.2017 00:25

Наравно да требају оставке свих који су гласали за такав закон. Мислили су га повући са дневног реда и наставити дојити државну сису? Па није то Босна и Српска, Румуни баш не готиве сламу и боквицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Би Било

05.02.2017 04:39

Кад би се код нас у БиХ организовале овакве демонстрације, а крајње је вријеме, насе гузоње политицари инсценирали би неки инцидент (подметнули неку мину, и слицно) и тако протесте подвели под тероризам и насилно русење уставног уредјења. То би им омогуцило да против народа окрену полицију и силом угусе протесте. Оваквом врстом мирних протеста, и односом и људи и власти, Румуни нам дрзе праву лекцију из демократије, а до јуце смо неосновано сматрали да смо у свему испред Румуна. Крајње је вријеме да видимо гдје смо и ста нам је радити, ако мислимо да бар насој дјеци и унуцима једног дана буде боље. Оканимо се националне реторике, и то исто тразимо од насих политицара, и окренимо се зивоту. Оном од цега се зиви.

Name

ре

05.02.2017 08:34

И ја кажем Браво Румуни, респект румунском народу, онај ко је донио такав закон мора поднијети и оставку.

Name

Последњи кинески цар

05.02.2017 10:15

Нема горег и луђег народа него од нас који живимо на простору бивше Југославије. Нама је све добро и нико нема ништа против јер ми незнамо нити можемо организовати овакве протесте против владајуће олигархије. Нема нас ко ни повести у те протесте. Нама је одлично. Писао сам неколико пута , шта би након протеста опозиције у БЛ? Ништа. Гдје је опозиција сада, прича ли више ико о томе? Шта би са захтјевима који су прочитани на протесту? Зашто су довлачили народ из цијеле РС у Бања Луку? Има ли неко од њих муда да одговори? Гдје су "Дроњци и остали поклопци"?!

Name

Хм

05.02.2017 04:14

Овако је кренуло и у Украјини. А комсије су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

труе

05.02.2017 06:26

Свака,цаст Румунима,када це свијест народа на овим просторима постати таква да каземо стоп насим политицарима да висе не лазу на националним основама,вец да раде у интересу градјана.Политицари се екстремно обогатили,тајкуни сарадјују њима није битана националност а ми народе трпимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

05.02.2017 06:58

Није ово безазлено, распаду YУ претходило је рушење власти у Румунији и убиство предсједника и његове жене на мах , за које нико касније није одговарао. Кажу књиге, нема случајности , сад ће она мислена реченица са глаголом " десио се народ" у Румунији да покрене дешавања и у другим државама , у ком смјеру вријеме ће показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

05.02.2017 07:35

У Румунији је тада страдао владајући пар, а након тога у Југославији након је страдао народ. Ако се историја понови овдје се народу не пише добро. А Румунија ће опет испливати.