Protesti nastavljeni širom Rumunije

Demonstranti su večeras na ulicama Bukurešta i drugih rumunskih gradova nastavili proteste uprkos odluci premijera da povuče spornu uredbu, pri čemu se u prestonici okupilo oko 170.000 ljudi. Oni su izvikivali parole „Ostavka, ostavka“ i mahali rumunskim zastavama.

Svijet 05.02.2017 | 00:58
Protesti nastavljeni širom Rumunije
Ubrzo zatim, na jednoj od zgrada u blizini kancelarije premijera, laserski je projektovana mapa Rumunije na kojoj piše: „Probudili smo se!“.

Protesti su organizovani i u oko 70 gradova širom Rumunije, a na njima se prema procjenama policije okupilo oko 330.000 ljudi.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 evra.

Takođe, parlamentu je dostavila prijedlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane.

Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bravo Rumuni

05.02.2017 00:25

Naravno da trebaju ostavke svih koji su glasali za takav zakon. Mislili su ga povući sa dnevnog reda i nastaviti dojiti državnu sisu? Pa nije to Bosna i Srpska, Rumuni baš ne gotive slamu i bokvicu...

ODGOVORITE
Name

Sta Bi Bilo

05.02.2017 04:39

Kad bi se kod nas u BiH organizovale ovakve demonstracije, a krajnje je vrijeme, nase guzonje politicari inscenirali bi neki incident (podmetnuli neku minu, i slicno) i tako proteste podveli pod terorizam i nasilno rusenje ustavnog uredjenja. To bi im omogucilo da protiv naroda okrenu policiju i silom uguse proteste. Ovakvom vrstom mirnih protesta, i odnosom i ljudi i vlasti, Rumuni nam drze pravu lekciju iz demokratije, a do juce smo neosnovano smatrali da smo u svemu ispred Rumuna. Krajnje je vrijeme da vidimo gdje smo i sta nam je raditi, ako mislimo da bar nasoj djeci i unucima jednog dana bude bolje. Okanimo se nacionalne retorike, i to isto trazimo od nasih politicara, i okrenimo se zivotu. Onom od cega se zivi.

Name

re

05.02.2017 08:34

I ja kažem Bravo Rumuni, respekt rumunskom narodu, onaj ko je donio takav zakon mora podnijeti i ostavku.

Name

Poslednji kineski car

05.02.2017 10:15

Nema goreg i luđeg naroda nego od nas koji živimo na prostoru bivše Jugoslavije. Nama je sve dobro i niko nema ništa protiv jer mi neznamo niti možemo organizovati ovakve proteste protiv vladajuće oligarhije. Nema nas ko ni povesti u te proteste. Nama je odlično. Pisao sam nekoliko puta , šta bi nakon protesta opozicije u BL? Ništa. Gdje je opozicija sada, priča li više iko o tome? Šta bi sa zahtjevima koji su pročitani na protestu? Zašto su dovlačili narod iz cijele RS u Banja Luku? Ima li neko od njih muda da odgovori? Gdje su "Dronjci i ostali poklopci"?!

Name

Hm

05.02.2017 04:14

Ovako je krenulo i u Ukrajini. A komsije su.

ODGOVORITE
Name

true

05.02.2017 06:26

Svaka,cast Rumunima,kada ce svijest naroda na ovim prostorima postati takva da kazemo stop nasim politicarima da vise ne lazu na nacionalnim osnovama,vec da rade u interesu gradjana.Politicari se ekstremno obogatili,tajkuni saradjuju njima nije bitana nacionalnost a mi narode trpimo.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

05.02.2017 06:58

Nije ovo bezazleno, raspadu YU prethodilo je rušenje vlasti u Rumuniji i ubistvo predsjednika i njegove žene na mah , za koje niko kasnije nije odgovarao. Kažu knjige, nema slučajnosti , sad će ona mislena rečenica sa glagolom " desio se narod" u Rumuniji da pokrene dešavanja i u drugim državama , u kom smjeru vrijeme će pokazati.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

05.02.2017 07:35

U Rumuniji je tada stradao vladajući par, a nakon toga u Jugoslaviji nakon je stradao narod. Ako se istorija ponovi ovdje se narodu ne piše dobro. A Rumunija će opet isplivati.