Порез и на поклоне из иностранства у БиХ

Два клика су довољна да нешто наручите преко интернета. Међутим проблем настаје када треба да преузмете производ који је стигао у БиХ. Од сада грађани који купују робу преко интернета, а која прелази 50 КМ, требају држави платити порезе. Вијест је изазвала велико незадовољство код грађана.

Босна и Херцеговина 04.02.2017 | 08:02
Порез и на поклоне из иностранства у БиХ
Из БХ пошта су истакли да су након оправданог незадовољства грађана иницирали састанак са УИО гдје је договорено да управа по хитном поступку, а најкасније за 10 дана активира софтвер који ће одвајати комерцијалне робе од пакета које наручују грађани.

На тај начин биће поједностављен начин царињења, који ће бити знатно повољнији за грађане, без ангажовања посредника, односно шпедитера, а цијели поступак ће и даље покретати надлежни поштански оператери.

Занимљиво је да овом састанку нису присуствовали представници пошта РС. Истакли су да они раде као и до сада, док не добију званично обавјештење од Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Чињеница је да уколико купујете лично робу и лично је преносите преко границе, нисте дужни платити царину на купљену робу у износу до 200 КМ, док приликом онлине наручивања робе, све што има вриједност изнад 50 марака подлијеже плаћању царине. Износ у земљама ЕУ до којег роба не подлијеже царинским дажбинама износи 150 еура. Није логично да уколико грађани наруче робу у вриједности од нпр. 51 КМ, плате царинске и шпедитерске даџбине чији је износ већи од плаћене робе", објашњава Жељка Кољанчић, портпаролка Пошта РС.

Правила одавно постоје кажу из УИО, али се нису примјењивала. Зашто тек сада, кажу због великог броја онлине наруџби. Но, држава ће узимати порез од сада и на поклоне.

"Уколико наши грађани у БиХ, примају одређене пакете од своје родбине из иностранста и уколико су ти пакети незнатне вриједности до 50 КМ то је ослобођено увозних дажбина. Уколико су такви пакети веће одређене вриједности ту постоји могућност да се царине путем поштанско-царинске декларације по царинској стопи од 10 посто и ПДВ-у од 17 посто", открио је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

(ТВ Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бања Лука

04.02.2017 07:08

Сто се овде УИО не угледа на ЕУ, па дозволи да и код нас буде лимит 150€. Ми смо овце, никад им доста, банда једна организована. Само исељевање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.02.2017 09:49

Само Румунија.

Name

Ре

04.02.2017 09:59

Ајмо људи сви у Америку па.нека ј... своју дјецу а не нашу.

Name

Ре:

04.02.2017 13:13

под хитно замењати директора пореске управе,и спровести казнену пријаву "због узбуњивања ,и уносења неизвесности међу становниством. или дрзаву тузити код европскога суда запамтите папци ,то вас цека и дебело цете пллатити .јос нисте ударили на правога ..

Name

Ре:

04.02.2017 13:13

Под хитно замењати директора пореске управе,и спровести казнену пријаву "због узбуњивања ,и уносења неизвесности међу становниством. или дрзаву тузити код европскога суда запамтите папци ,то вас цека и дебело цете пллатити .јос нисте ударили на правога ..

Name

Бее

04.02.2017 09:51

Цланак на нивоу Васег портала, без провјере икаквих цињеница. И до сада су се плацали ПДВ и царина. Провјерите бар минимално прије него сто објавите. Похвално је сто се бавите том темом.

ОДГОВОРИТЕ