Porez i na poklone iz inostranstva u BiH

Dva klika su dovoljna da nešto naručite preko interneta. Međutim problem nastaje kada treba da preuzmete proizvod koji je stigao u BiH. Od sada građani koji kupuju robu preko interneta, a koja prelazi 50 KM, trebaju državi platiti poreze. Vijest je izazvala veliko nezadovoljstvo kod građana.

Bosna i Hercegovina 04.02.2017 | 08:02
Porez i na poklone iz inostranstva u BiH
Iz BH pošta su istakli da su nakon opravdanog nezadovoljstva građana inicirali sastanak sa UIO gdje je dogovoreno da uprava po hitnom postupku, a najkasnije za 10 dana aktivira softver koji će odvajati komercijalne robe od paketa koje naručuju građani.

Na taj način biće pojednostavljen način carinjenja, koji će biti znatno povoljniji za građane, bez angažovanja posrednika, odnosno špeditera, a cijeli postupak će i dalje pokretati nadležni poštanski operateri.

Zanimljivo je da ovom sastanku nisu prisustvovali predstavnici pošta RS. Istakli su da oni rade kao i do sada, dok ne dobiju zvanično obavještenje od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Činjenica je da ukoliko kupujete lično robu i lično je prenosite preko granice, niste dužni platiti carinu na kupljenu robu u iznosu do 200 KM, dok prilikom online naručivanja robe, sve što ima vrijednost iznad 50 maraka podliježe plaćanju carine. Iznos u zemljama EU do kojeg roba ne podliježe carinskim dažbinama iznosi 150 eura. Nije logično da ukoliko građani naruče robu u vrijednosti od npr. 51 KM, plate carinske i špediterske dadžbine čiji je iznos veći od plaćene robe", objašnjava Željka Koljančić, portparolka Pošta RS.

Pravila odavno postoje kažu iz UIO, ali se nisu primjenjivala. Zašto tek sada, kažu zbog velikog broja online narudžbi. No, država će uzimati porez od sada i na poklone.

"Ukoliko naši građani u BiH, primaju određene pakete od svoje rodbine iz inostransta i ukoliko su ti paketi neznatne vrijednosti do 50 KM to je oslobođeno uvoznih dažbina. Ukoliko su takvi paketi veće određene vrijednosti tu postoji mogućnost da se carine putem poštansko-carinske deklaracije po carinskoj stopi od 10 posto i PDV-u od 17 posto", otkrio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

(TV N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

04.02.2017 07:08

Sto se ovde UIO ne ugleda na EU, pa dozvoli da i kod nas bude limit 150€. Mi smo ovce, nikad im dosta, banda jedna organizovana. Samo iseljevanje.

ODGOVORITE
Name

BL

04.02.2017 09:49

Samo Rumunija.

Name

Re

04.02.2017 09:59

Ajmo ljudi svi u Ameriku pa.neka j... svoju djecu a ne našu.

Name

Re:

04.02.2017 13:13

pod hitno zamenjati direktora poreske uprave,i sprovesti kaznenu prijavu "zbog uzbunjivanja ,i unosenja neizvesnosti među stanovnistvom. ili drzavu tuziti kod evropskoga suda zapamtite papci ,to vas ceka i debelo cete pllatiti .jos niste udarili na pravoga ..

Name

Re:

04.02.2017 13:13

Pod hitno zamenjati direktora poreske uprave,i sprovesti kaznenu prijavu "zbog uzbunjivanja ,i unosenja neizvesnosti među stanovnistvom. ili drzavu tuziti kod evropskoga suda zapamtite papci ,to vas ceka i debelo cete pllatiti .jos niste udarili na pravoga ..

Name

Bee

04.02.2017 09:51

Clanak na nivou Vaseg portala, bez provjere ikakvih cinjenica. I do sada su se placali PDV i carina. Provjerite bar minimalno prije nego sto objavite. Pohvalno je sto se bavite tom temom.

ODGOVORITE