ЕЛ: Турски марш прекинуо Звездину бајку! Реал усамљен на 1. мјесту!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Анадолу Ефеса 86:72 у хали „Александар Николић“ у мечу 21. кола Евролиге. Црвено-бели доживели први пораз у 2017. години. Ефес одиграо сјајно, одбио велики налет домаћина у другом делу и хицима из даљине прекинуо Звездин низ од седам узастопних тријумфа. Кошаркаши Реал Мадрида победили су у гостима екипу Басконије са 79:71 (16:15, 23:21. 20:16, 20:19) у 21. колу Евролиге. Реал преко Басконије до врха табеле! Седам везаних победа "краљевића" за прво место на табели.

Кошарка 03.02.2017 | 23:14
ЕЛ: Турски марш прекинуо Звездину бајку! Реал усамљен на 1. мјесту!
Црвено-бели су тако прекинули сјајну серију од седам узастопних победа у елитном такмичењу, а 13 укупно. Турски тим нанео је и други пораз екипи Дејана Радоњића у сезони, после пораза у Истанбулу 100:79.

Српски шампион сада има скор од 12 победа и девет пораза, а тим Велимира Перасовића је на 10 победа и 11 пораза. Звезда у наредном колу гостује екипи ЦСКА, док Ефес дочекује Армани.

Најефикаснији у тиму Црвене звезде био је марко Симоновић са 17 поена и пет скокова, 13 поена убацио је Чарлс Џенкинс, уз седам асистенција. Са по 12 поена сусрет су завршили Бјелица и Волтерс, док су екипи фалили поени Кзмића и Јовића који су имали проблема са повредама у ранијим мечевима

У победничком тиму расположен је био Браун са 20 поена и 11 скокова, пратио га је Дешон са 17, а један мање додао је Данстон. Ертел је имао добру партију са 12 поена и 15 скокова.

Звезда је добро отворила меч, имала предност, али је Ефес успео да преокрене до краја полувремена. У неколико наврата црвено-бели су покушавали да се врате у меч, али се осетио умор на паркету, гости су то лепо користили и у једном тренутку имали 22 поена предност, па српски тим није имао снаге за велики преокрет.

Најдужа овосезонска серија победа у Евролиги је завршена.

Црвена звезда мтс изгубила је у дворани "Александар Николић" од Анадолу Ефеса и доживела први пораз од гостовања Олимпијакосу, 20. децембра.

Пред пуним трибинама, у присуству великана Дејана Савића и Веселина Вујовића, гледаоци су видели сјајног госта из Истанбула, борбеног домаћина, као и цену коју је Звезда морала да плати за дугачак и исцрпљујући низ.

Видно физички испражњена, суочена са недовољно санираним повредама носилаца игре Стефана Јовића (играо само прво полувреме) и Огњена Кузмића (15 минута на терену), као и са одсуством Немање Дангубића, екипа Дејана Радоњића такође је дала све што у овом тренутку има.

Вечерас, против чврстог, прибраног и спремнијег ривала, то није било довољно за још један корак српског шампиона ка Топ 8 фази.

ЗВЕЗДА - ЕФЕС 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Звезда је контролисала равноправни почетак, у ритму 'кош за кош', који је трајао све до средине друге деонице. Чарлс Џенкинс (13 п), вечерашњи "мотор" црвено-белих погађао је са дистанце, пробијао одбрану Ефеса, асистирао и на својим леђима носио домаћина до, испоставило се, последњег вођства 34:30.

Велимир Перасовић затражио је у том 17. минуту тајм-аут, након којег је утакмица је отишла у потпуно супротном смеру.

Брајант Данстон (16 п) и Дерик Браун (20), преузели су одатле иницијативу, разгртали Звездину одбрану, док је Ефесов зонски пресинг потпуно "исекао" домаћина. До полувремена, гост је креирао серију 17:2 и потпуно преузео контролу.

У истом ритму Ефес је наставио и у другом делу, "одлепивши" се у 22. минуту на великих "плус 18" (36:54). Данстон, Браун и Томас Ертел (12 поена и чак 15 асистенција) погађали су у низу и наговестили потпуно миран наставак.

Међутим, Звезда је имала снаге за још један ударац.

Петорка Волтерс, Џенкинс, Симоновић, Митровић и Томпсон "стегла" је одбрану, приморала Ефес на промашаје и серијом 14:2 мало по мало смањивала заостатак, све до најближих "минус 6" (50:56) у 28. минуту.

Покушавши да приђе на посед заостатка, Звезда се ипак оклизнула и више није имала снагу да се придигне.

Ношен подршком публике, Марко Симоновић, најбољи стрелац црвено-белих са 17 поена, хтео је да брзом тројком сведе разлику на три поена, али му је лопта испала, што је Браун казнио поготком уз четврти фаул Чарлса Џенкинса.

Тај моменат био је тачка на којој је црвено-белима дефинитивно понестало снаге да остану у налету и у егал борби, што је Дешон Томас из напада у напад кажњавао, практично без промашаја. Ефес је наставио фуриозно да се "диже" и у том ритму је и привео меч крају.

Звезда ће наставити борбу за пласман у Топ 8 са скором 12-9 и дочекаће и следеће коло и гостовање на паркету ЦСКА као петопласирана. Са друге стране, Перасовићев тим потпуно је ухватио прикључак у трци за одлазак у наредну фазу и доспео на деобу осмог места са Дарушафаком, са којом дели и скор 10-11.

Након овог меча и прекида серије, црвено-бели ће сву пажњу усмерити ка "вечитом дербију", на који ће истрчати за мање од 48 сати - у недељу, од 18 часова, уз директан ТВ пренос на Арени спорт.

Свакој серији дође крај, па тако и овој историјској коју је остварила Црвена звезда у претходних седам кола Евролиге. У феноменалној атмосфери дворане Александар Николић, без довољно опорављеног Стефана Јовића, екипа Дејана Радоњића пала је пред расположеним и растрчалим Анадолу Ефесом, који је вечерас ипак имао више енергије од српског шампиона и заслужено дошао до победе - 86:72

Ипак, ниједан од 7.000 навијача црвено-белих неће имати шта да замери својим миљеницима, који су вечерас као и сваки пут до сада извукли последњи атом снаге, у трећој четвртини су били на корак да сустигну предност ривала од чак 18 поена, али нису успели па се клуб из Истанбула вратио у свој ритам и у последњем кварталу у потпуности сломио отпор домаћина.

Звезда је упркос жестокој одбрани добро балансирала са фауловима, али је све то покварио трећи фаул Чарлса Џенкинса, који је одлично ушао у меч, али је при крају друге четвртине морао на клупу, како се не би нашао у још већим потешкоћама.

Стефану Јовићу се видело да се није у потпуности опоравио од повреде, евидентан бол му је стварао одређене проблеме на терену, па га је то спречавало да извуче максимум из своје игре. Анадолу Ефес је пад у концетрацији црвено-белих искористио у последња три минута друге деонице и серијом 15:0 дошао до двоцифрене залихе, врло значајне за наставак утакмице.

За налет који су црвено-бели направили серијом 12:0 у трећој четвртини није било ни довојно среће, с обзиром да се при резултату 50:56 лопта измиглољила Марку Симоновићу, уследио је контранапад и поени Дерика Брауна уз додатно слободно бацање, па је Ефес трећу деоницу окончао са значајних девет поена предности, а потом у четвртој четвртини и до плус 22 (54:76), када је било јасно да је питање победника решено.

Тренер Црвене звезде Дејан Радоњић је на полувремену Јовића оставио на клупи, како га случајно не би изгубио на дуже стазе, а у борби са Ефесовим небеским скакачима овом тиму је недостајао и већ дуже повређени Немања Дангубић, чији би учинак у одбрани био немерљив на овом мечу. Стратег српског шампиона у четвртој четвртини већим напорима није излагао ни Огњена Кузмића, па је било очигледно да је главне играче желео да сачува за искушења која тек следе, а биће их много у овој сезони.  

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЕФЕС 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Дворана: Александар Николић
Гледалаца: 7.000
Судије: Јавор (Словенија), Патернико (Италија), Фриц (Немачка)

ЗВЕЗДА: Волтерс 12, Томпсон, Митровић 6, Лазић 1, Добрић, Симоновић 17 (1/6 за три, 5 ск), Ракићевић, Џенкинс 13 (7 ас), Гудурић 5 (4 изг), Јовић 2 (4 изг), Кузмић 4 (6 ск), Бјелица 12.

ЕФЕС: Томас 17 (3/6 за три), Ханикат 2, Балбај, Браун 20 (11 ск), Осман 6, Гејик, Грејнџер 6 (2/4 за три, 4 ас), Ертел 12 (2/5 за три, 15 ас), Мутаф, Пол 3, Данстон 16, Кирк 4.

Кошаркаши Реал Мадрида победили су у гостима екипу Басконије са 79:71 (16:15, 23:21. 20:16, 20:19) у 21. колу Евролиге.

Машина се упалила, тврђава у Баскији је постала рушевина! Лука Дончић је ходајућа магија! Откако је Звезда похарала Виторију, гости се сладе из меча у меч. Реал Мадрид је први у Евроилиги.

Пораз ЦСКА у Истанбулу, и уопште нешто слабију игру у последње време, искористио је Реал!

"Краљевски клуб" је везао седам победа након пораза од Црвене звезде, а за лидерску позицију на табели Евролиге савладали су другог шпанског представника Басконију у гостима - 71:79!

"Клацкалица" на крају прве и почетку друге четвртине била је привремена јер је Реал након тог дмомента "стабилизовао вођство" које је у току трећег и четвртог квартала постајало двоцифрено.

Реал је тако дошао до 16. победе, што је највише у Евролиги!

Блистао је талентовани Лука Дончић који је имао индекс корисности 30 - постигао је 16 поена, имао је 9 скокова и 6 асистенција, без иједне изгубљене лопте.

Поред њега, истакао се и Џефри Тејлор са 16 поена, а двоцифрен је био и Густаво Ајон са 11.

Серхио Љуљ је допринео са 7 поена, 4 скока и 8 асистенција.

Код Басконије предњачио је Родриг Бубоа са 20 поена, а двоцифрени су били и Јоханес Фојтман (10) и Адам Ханга (12).

Откако је Црвена звезда протоњала кроз Виторју, Басконијина дотадашња тврђава се претворила у рушевину.  До тада један од најтежих евролигашких терена на којем Баксонија редом делила лекције коме је стигла, се претворила у плодно тло за гостујуће екипе. После Звезде је кроз Виторију тријумфално прошла и Барселона у Ендеса лиги, а вечерас је Басконија уписала и трећи пораз заредом на свом терену.

Реал Мадрид је славио 79:71 и преузело чело евролигашке табле од ЦСКА са победом више и скором од 16-5! А још једну феноманлну партију је пружио вероватно будући пик број један на НБА драфту - Лука Дончић. Дечко од 17 година је отелотворење кошаркашке магије…

Реал Мадрид је одиграо одличан меч и поптуно заслужено славио у Виторији. Водио је током целе утакмице и контролисао ситуацију. Ово им је девета узастопна победа у свим такмичењима, а последњи пут су поражени пре месец дана у првенству када су гостовали управо у Виторији. Од тада су подигли форму и у страшној су форми. Ласова машина се упалила…   

Реал је преко Ајона и Рендолфа успоставио контролу под обручима и постепено повећавао вођство. Потом се разиграо и Џефри Тејлор који је осим у оном поразу од Звезде, целе сезоне био епизодиста, али је вечерас изненадио Басконију и био тајно оружјеПабла Ласа. Ипак, Ханга и Бобоа су одржавали Баске у игри и држали прикључак за Краљевићима, па ја Басконија на полувреме отишла са само три поена заостатка (36:39).

Серијом Тејлорових поена, Реал се попео на двоцифрену предност, пробудио се и Љуљ, па је су гости почели да ломе противника. Имала је Баксонија достижних седам поена дефицита уочи последње четвртине, а онда…

Експлозија!

Суперталентовани Лука Дончић је лансирао Реал ка победи. Незаустављиви Словенац је у последњем кварталу убацио девет поена.

Дончић је меч завршио као најефикаснији са 16 поена, а имао је и девет скокова и шест асистенција. Питање је дана када ће направити трипл-дабл у Евролиги. Тејлор је такође убацио 16, а Ајон 11 поена. Бобоа код Басконије најбољи са 20 поена, док је Ханга додао 12.

Резултати 21. кола:

Галатасарај - Панатинаикос 79:84
Басконија - Реал Мадрид 71:79
Црвена звезда мтс - Ефес 72:86

у четвртак:

Уникс - Олимпијакос 75:90
Фенербахче - ЦСКА 77:71
Жалгирис - Барселона 89:85
Бамберг - Макаби 90:75
Армани - Дарушафака 89:87

Табела:
1. Реал Мадрид 21 16 5 1817:1672
2. ЦСКА 21 15 6 1822:1667
3. Олимпијакос 21 15 6 1673:1562
4. Фенербахче 21 14 7 1621:1593
5. Црвена звезда 21 12 9 1569:1539
6. Панатинаикос 21 12 9 1581:1552
7. Басконија 21 12 9 1690:1662
8. Анадолу Ефес 21 10 11 1731:1729
9. Дарушафака 21 10 11 1666:1670
10. Жалгирис Каунас 21 9 12 1653:1698
11. Бамберг 21 8 13 1668:1667
12. Барселона 21 8 13 1532:1603
13. Уникс Казањ 21 7 14 1608:1699
14. Макаби Тел Авив 21 7 14 1627:1731
15. Милано 21 7 14 1727:1843
16. Галатасараy 21 6 15 1676:1774

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар