EL: Turski marš prekinuo Zvezdinu bajku! Real usamljen na 1. mjestu!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Anadolu Efesa 86:72 u hali „Aleksandar Nikolić“ u meču 21. kola Evrolige. Crveno-beli doživeli prvi poraz u 2017. godini. Efes odigrao sjajno, odbio veliki nalet domaćina u drugom delu i hicima iz daljine prekinuo Zvezdin niz od sedam uzastopnih trijumfa. Košarkaši Real Madrida pobedili su u gostima ekipu Baskonije sa 79:71 (16:15, 23:21. 20:16, 20:19) u 21. kolu Evrolige. Real preko Baskonije do vrha tabele! Sedam vezanih pobeda "kraljevića" za prvo mesto na tabeli.

Košarka 03.02.2017 | 23:14
EL: Turski marš prekinuo Zvezdinu bajku! Real usamljen na 1. mjestu!
Crveno-beli su tako prekinuli sjajnu seriju od sedam uzastopnih pobeda u elitnom takmičenju, a 13 ukupno. Turski tim naneo je i drugi poraz ekipi Dejana Radonjića u sezoni, posle poraza u Istanbulu 100:79.

Srpski šampion sada ima skor od 12 pobeda i devet poraza, a tim Velimira Perasovića je na 10 pobeda i 11 poraza. Zvezda u narednom kolu gostuje ekipi CSKA, dok Efes dočekuje Armani.

Najefikasniji u timu Crvene zvezde bio je marko Simonović sa 17 poena i pet skokova, 13 poena ubacio je Čarls Dženkins, uz sedam asistencija. Sa po 12 poena susret su završili Bjelica i Volters, dok su ekipi falili poeni Kzmića i Jovića koji su imali problema sa povredama u ranijim mečevima

U pobedničkom timu raspoložen je bio Braun sa 20 poena i 11 skokova, pratio ga je Dešon sa 17, a jedan manje dodao je Danston. Ertel je imao dobru partiju sa 12 poena i 15 skokova.

Zvezda je dobro otvorila meč, imala prednost, ali je Efes uspeo da preokrene do kraja poluvremena. U nekoliko navrata crveno-beli su pokušavali da se vrate u meč, ali se osetio umor na parketu, gosti su to lepo koristili i u jednom trenutku imali 22 poena prednost, pa srpski tim nije imao snage za veliki preokret.

Najduža ovosezonska serija pobeda u Evroligi je završena.

Crvena zvezda mts izgubila je u dvorani "Aleksandar Nikolić" od Anadolu Efesa i doživela prvi poraz od gostovanja Olimpijakosu, 20. decembra.

Pred punim tribinama, u prisustvu velikana Dejana Savića i Veselina Vujovića, gledaoci su videli sjajnog gosta iz Istanbula, borbenog domaćina, kao i cenu koju je Zvezda morala da plati za dugačak i iscrpljujući niz.

Vidno fizički ispražnjena, suočena sa nedovoljno saniranim povredama nosilaca igre Stefana Jovića (igrao samo prvo poluvreme) i Ognjena Kuzmića (15 minuta na terenu), kao i sa odsustvom Nemanje Dangubića, ekipa Dejana Radonjića takođe je dala sve što u ovom trenutku ima.

Večeras, protiv čvrstog, pribranog i spremnijeg rivala, to nije bilo dovoljno za još jedan korak srpskog šampiona ka Top 8 fazi.

ZVEZDA - EFES 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Zvezda je kontrolisala ravnopravni početak, u ritmu 'koš za koš', koji je trajao sve do sredine druge deonice. Čarls Dženkins (13 p), večerašnji "motor" crveno-belih pogađao je sa distance, probijao odbranu Efesa, asistirao i na svojim leđima nosio domaćina do, ispostavilo se, poslednjeg vođstva 34:30.

Velimir Perasović zatražio je u tom 17. minutu tajm-aut, nakon kojeg je utakmica je otišla u potpuno suprotnom smeru.

Brajant Danston (16 p) i Derik Braun (20), preuzeli su odatle inicijativu, razgrtali Zvezdinu odbranu, dok je Efesov zonski presing potpuno "isekao" domaćina. Do poluvremena, gost je kreirao seriju 17:2 i potpuno preuzeo kontrolu.

U istom ritmu Efes je nastavio i u drugom delu, "odlepivši" se u 22. minutu na velikih "plus 18" (36:54). Danston, Braun i Tomas Ertel (12 poena i čak 15 asistencija) pogađali su u nizu i nagovestili potpuno miran nastavak.

Međutim, Zvezda je imala snage za još jedan udarac.

Petorka Volters, Dženkins, Simonović, Mitrović i Tompson "stegla" je odbranu, primorala Efes na promašaje i serijom 14:2 malo po malo smanjivala zaostatak, sve do najbližih "minus 6" (50:56) u 28. minutu.

Pokušavši da priđe na posed zaostatka, Zvezda se ipak okliznula i više nije imala snagu da se pridigne.

Nošen podrškom publike, Marko Simonović, najbolji strelac crveno-belih sa 17 poena, hteo je da brzom trojkom svede razliku na tri poena, ali mu je lopta ispala, što je Braun kaznio pogotkom uz četvrti faul Čarlsa Dženkinsa.

Taj momenat bio je tačka na kojoj je crveno-belima definitivno ponestalo snage da ostanu u naletu i u egal borbi, što je Dešon Tomas iz napada u napad kažnjavao, praktično bez promašaja. Efes je nastavio furiozno da se "diže" i u tom ritmu je i priveo meč kraju.

Zvezda će nastaviti borbu za plasman u Top 8 sa skorom 12-9 i dočekaće i sledeće kolo i gostovanje na parketu CSKA kao petoplasirana. Sa druge strane, Perasovićev tim potpuno je uhvatio priključak u trci za odlazak u narednu fazu i dospeo na deobu osmog mesta sa Darušafakom, sa kojom deli i skor 10-11.

Nakon ovog meča i prekida serije, crveno-beli će svu pažnju usmeriti ka "večitom derbiju", na koji će istrčati za manje od 48 sati - u nedelju, od 18 časova, uz direktan TV prenos na Areni sport.

Svakoj seriji dođe kraj, pa tako i ovoj istorijskoj koju je ostvarila Crvena zvezda u prethodnih sedam kola Evrolige. U fenomenalnoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić, bez dovoljno oporavljenog Stefana Jovića, ekipa Dejana Radonjića pala je pred raspoloženim i rastrčalim Anadolu Efesom, koji je večeras ipak imao više energije od srpskog šampiona i zasluženo došao do pobede - 86:72

Ipak, nijedan od 7.000 navijača crveno-belih neće imati šta da zameri svojim miljenicima, koji su večeras kao i svaki put do sada izvukli poslednji atom snage, u trećoj četvrtini su bili na korak da sustignu prednost rivala od čak 18 poena, ali nisu uspeli pa se klub iz Istanbula vratio u svoj ritam i u poslednjem kvartalu u potpunosti slomio otpor domaćina.

Zvezda je uprkos žestokoj odbrani dobro balansirala sa faulovima, ali je sve to pokvario treći faul Čarlsa Dženkinsa, koji je odlično ušao u meč, ali je pri kraju druge četvrtine morao na klupu, kako se ne bi našao u još većim poteškoćama.

Stefanu Joviću se videlo da se nije u potpunosti oporavio od povrede, evidentan bol mu je stvarao određene probleme na terenu, pa ga je to sprečavalo da izvuče maksimum iz svoje igre. Anadolu Efes je pad u koncetraciji crveno-belih iskoristio u poslednja tri minuta druge deonice i serijom 15:0 došao do dvocifrene zalihe, vrlo značajne za nastavak utakmice.

Za nalet koji su crveno-beli napravili serijom 12:0 u trećoj četvrtini nije bilo ni dovojno sreće, s obzirom da se pri rezultatu 50:56 lopta izmigloljila Marku Simonoviću, usledio je kontranapad i poeni Derika Brauna uz dodatno slobodno bacanje, pa je Efes treću deonicu okončao sa značajnih devet poena prednosti, a potom u četvrtoj četvrtini i do plus 22 (54:76), kada je bilo jasno da je pitanje pobednika rešeno.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je na poluvremenu Jovića ostavio na klupi, kako ga slučajno ne bi izgubio na duže staze, a u borbi sa Efesovim nebeskim skakačima ovom timu je nedostajao i već duže povređeni Nemanja Dangubić, čiji bi učinak u odbrani bio nemerljiv na ovom meču. Strateg srpskog šampiona u četvrtoj četvrtini većim naporima nije izlagao ni Ognjena Kuzmića, pa je bilo očigledno da je glavne igrače želeo da sačuva za iskušenja koja tek slede, a biće ih mnogo u ovoj sezoni.  

CRVENA ZVEZDA – EFES 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 7.000
Sudije: Javor (Slovenija), Paterniko (Italija), Fric (Nemačka)

ZVEZDA: Volters 12, Tompson, Mitrović 6, Lazić 1, Dobrić, Simonović 17 (1/6 za tri, 5 sk), Rakićević, Dženkins 13 (7 as), Gudurić 5 (4 izg), Jović 2 (4 izg), Kuzmić 4 (6 sk), Bjelica 12.

EFES: Tomas 17 (3/6 za tri), Hanikat 2, Balbaj, Braun 20 (11 sk), Osman 6, Gejik, Grejndžer 6 (2/4 za tri, 4 as), Ertel 12 (2/5 za tri, 15 as), Mutaf, Pol 3, Danston 16, Kirk 4.

Košarkaši Real Madrida pobedili su u gostima ekipu Baskonije sa 79:71 (16:15, 23:21. 20:16, 20:19) u 21. kolu Evrolige.

Mašina se upalila, tvrđava u Baskiji je postala ruševina! Luka Dončić je hodajuća magija! Otkako je Zvezda poharala Vitoriju, gosti se slade iz meča u meč. Real Madrid je prvi u Evroiligi.

Poraz CSKA u Istanbulu, i uopšte nešto slabiju igru u poslednje vreme, iskoristio je Real!

"Kraljevski klub" je vezao sedam pobeda nakon poraza od Crvene zvezde, a za lidersku poziciju na tabeli Evrolige savladali su drugog španskog predstavnika Baskoniju u gostima - 71:79!

"Klackalica" na kraju prve i početku druge četvrtine bila je privremena jer je Real nakon tog dmomenta "stabilizovao vođstvo" koje je u toku trećeg i četvrtog kvartala postajalo dvocifreno.

Real je tako došao do 16. pobede, što je najviše u Evroligi!

Blistao je talentovani Luka Dončić koji je imao indeks korisnosti 30 - postigao je 16 poena, imao je 9 skokova i 6 asistencija, bez ijedne izgubljene lopte.

Pored njega, istakao se i Džefri Tejlor sa 16 poena, a dvocifren je bio i Gustavo Ajon sa 11.

Serhio Ljulj je doprineo sa 7 poena, 4 skoka i 8 asistencija.

Kod Baskonije prednjačio je Rodrig Buboa sa 20 poena, a dvocifreni su bili i Johanes Fojtman (10) i Adam Hanga (12).

Otkako je Crvena zvezda protonjala kroz Vitorju, Baskonijina dotadašnja tvrđava se pretvorila u ruševinu.  Do tada jedan od najtežih evroligaških terena na kojem Baksonija redom delila lekcije kome je stigla, se pretvorila u plodno tlo za gostujuće ekipe. Posle Zvezde je kroz Vitoriju trijumfalno prošla i Barselona u Endesa ligi, a večeras je Baskonija upisala i treći poraz zaredom na svom terenu.

Real Madrid je slavio 79:71 i preuzelo čelo evroligaške table od CSKA sa pobedom više i skorom od 16-5! A još jednu fenomanlnu partiju je pružio verovatno budući pik broj jedan na NBA draftu - Luka Dončić. Dečko od 17 godina je otelotvorenje košarkaške magije…

Real Madrid je odigrao odličan meč i poptuno zasluženo slavio u Vitoriji. Vodio je tokom cele utakmice i kontrolisao situaciju. Ovo im je deveta uzastopna pobeda u svim takmičenjima, a poslednji put su poraženi pre mesec dana u prvenstvu kada su gostovali upravo u Vitoriji. Od tada su podigli formu i u strašnoj su formi. Lasova mašina se upalila…   

Real je preko Ajona i Rendolfa uspostavio kontrolu pod obručima i postepeno povećavao vođstvo. Potom se razigrao i Džefri Tejlor koji je osim u onom porazu od Zvezde, cele sezone bio epizodista, ali je večeras iznenadio Baskoniju i bio tajno oružjePabla Lasa. Ipak, Hanga i Boboa su održavali Baske u igri i držali priključak za Kraljevićima, pa ja Baskonija na poluvreme otišla sa samo tri poena zaostatka (36:39).

Serijom Tejlorovih poena, Real se popeo na dvocifrenu prednost, probudio se i Ljulj, pa je su gosti počeli da lome protivnika. Imala je Baksonija dostižnih sedam poena deficita uoči poslednje četvrtine, a onda…

Eksplozija!

Supertalentovani Luka Dončić je lansirao Real ka pobedi. Nezaustavljivi Slovenac je u poslednjem kvartalu ubacio devet poena.

Dončić je meč završio kao najefikasniji sa 16 poena, a imao je i devet skokova i šest asistencija. Pitanje je dana kada će napraviti tripl-dabl u Evroligi. Tejlor je takođe ubacio 16, a Ajon 11 poena. Boboa kod Baskonije najbolji sa 20 poena, dok je Hanga dodao 12.

Rezultati 21. kola:

Galatasaraj - Panatinaikos 79:84
Baskonija - Real Madrid 71:79
Crvena zvezda mts - Efes 72:86

u četvrtak:

Uniks - Olimpijakos 75:90
Fenerbahče - CSKA 77:71
Žalgiris - Barselona 89:85
Bamberg - Makabi 90:75
Armani - Darušafaka 89:87

Tabela:
1. Real Madrid 21 16 5 1817:1672
2. CSKA 21 15 6 1822:1667
3. Olimpijakos 21 15 6 1673:1562
4. Fenerbahče 21 14 7 1621:1593
5. Crvena zvezda 21 12 9 1569:1539
6. Panatinaikos 21 12 9 1581:1552
7. Baskonija 21 12 9 1690:1662
8. Anadolu Efes 21 10 11 1731:1729
9. Darušafaka 21 10 11 1666:1670
10. Žalgiris Kaunas 21 9 12 1653:1698
11. Bamberg 21 8 13 1668:1667
12. Barselona 21 8 13 1532:1603
13. Uniks Kazanj 21 7 14 1608:1699
14. Makabi Tel Aviv 21 7 14 1627:1731
15. Milano 21 7 14 1727:1843
16. Galatasaray 21 6 15 1676:1774

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar