Истрага завршена, извјештај тајан

Командант Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч рекао је да је сачинио анализу активности које су вођене у војним структурама у вези са учешћем војника на прослави Дана РС 9. јануара у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 03.02.2017 | 17:30
Истрага завршена, извјештај тајан
- Направио сам анализу и урадио оно што ми је био задатак. У тој анализи има много задатака и стручне службе треба све да испровјеравају. Овај материјал носи ознаку повјерљиво и даље је на Министарству одбране БиХ да се одреди према њему - рекао је Јелеч.

На питање да ли може открити јесу ли утврђене било какве неправилности и да ли се у ланцу командовања ико огријешио о закон и друга акта, Јелеч је поновио да је документ тајан и да не може ништа да открива. Јелеч је средином јануара задужен да до 2. фебруара достави анализу и резултате истраге о учешћу припадника Трећег пјешадијског пука на обиљежавању 9. јануара и да предложи мјере у случају да буде утврђено да је дошло до повреде закона.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић није добио документ и каже да га је Јелеч однио директно министарки Марини Пендеш.

- Очекујем да у току сутрашњег дана добијем све информације у вези са том анализом - рекао је јуче Јеринић.

Пендешева је прије петнаестак дана рекла да ће анализа и истрага показати да ли су појединци или институције нарушили процедуре или злоупотријебили положај када је ријеч о спровођењу Закона о одбрани и свих важећих законских аката која се тичу ангажовања припадника Оружаних снага.

Истакла је да њен замјеник Сеад Јусић, који је потписао захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића за ангажовање војника на прослави, не треба да буде смијењен као што тражи његова странка СББ.

- Замјеници министара урадили су све у складу са законом и овлашћењима - рекла је Пендешева коју је Јусић мијењао док је била на годишњем одмору.

Бошњачки политичари тврде да војници нису смјели да буду у Бањалуци јер је Уставни суд БиХ утврдио да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно с обзиром на то да је истог дана и крсна слава Свети Стефан. Народна скупштина РС је, међутим, послије те одлуке Уставног суда и одржаног референдума на којем се 99,8 одсто грађана изјаснило да треба да буде настављено прослављање празника истог датума, донијела Закон о Дану РС којим је дефинисано да је Дан Републике републички празник секуларног карактера.

Заштита Званичници РС у више наврата су истакли да ће Српска заштитити своје људе у Оружаним снагама БиХ који су се нашли на мети напада због учешћа у прослави Дана Републике. Младен Иванић је казао да је његово наређење за ангажман Трећег пјешадијског (РС) пука на прослави Дана Републике било у складу са законом и праксом Предсједништва БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Требали су видјети

03.02.2017 16:36

Требали су постројити и агенцију за обезбјеђење Бонд.У оним униформама као ТО.На утакмици Игоке-Звезда приказа неког трблу који би изгледа више волио да гледа утакмицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

03.02.2017 16:41

РС-а је погрешила што је уопште своју тадашњу војску РС-е пристала да стави на располагање тзв. војсци БиХ.Ко је то уопште и могао да потпише такву одлуку,лепо је имала после дејтона своју сопствену војску,шта јој је то требало да уради?И зашто сада не напусти ту заједничку војску БиХ и опет не успостави сопствену војску РС-е,као што је и имала већ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

03.02.2017 16:55

хахахаххаахха, који наивац......па зар ти још ије јасно да РС (без кредита ММФ-а) ускоро неће бити у стању дати плаће ни полицији...а ти жалиш што није задржала и војску :Д успут, питање је да ли је од ње и остало ишта употребљиво...након оног сто јој се издешавало у другој половини 95-е ?

Name

Ре хм

03.02.2017 17:18

Како је еxперту?

Name

Толико

03.02.2017 21:01

Толико је било око тога, и данас дан и нико не зели да то објасни "које то урадио" и због цега. То сте нам дузни. Донесени закон се мозе прогласити ниставним.

Name

QQ

03.02.2017 16:51

Биће опет у корист Бакира друкчије у БиХ неможе бити,ту и јест кључни пробем политике у БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па још се крпи

03.02.2017 17:08

У овом мјесецу на РТРС-у су јавили да су ентитетски органи прикупили 130 милиона по основу пореза и других прихода (јануар).е САДА МЈЕСЕЧНО ЗА ПЕНЗИЈЕ ТРЕБА ИЗДВОЈИТИ 80 МИЛИОНА.кОЛИКИ СУ МЈЕСЕЧНО ДРУГИ РАСХОДИ НЕ ЗНАМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали предсједница владе преко океана лети бизнис класом

03.02.2017 18:29

А колико су костала три путовања Зељке Цвијановиц и њене пратње у УСА? Прво у децембру '16 на састанак ММФ па онда у јануару на Тампову промоцију и сада у фебруару на молитвени доруцак

Name

моје мисљење

03.02.2017 17:17

Све би било другације да су умјесто наорузаних војника у ратним униформама и аутоматима на смотри била тзв 'парадна' јединица 'наорузања' ПАП-овкама и у плавим сињелима а која се користи када се доцекују стани посјетиоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

03.02.2017 18:22

Управо гледам вечерњи дневник, приказује неку просторију и огроман број људи са неком великим чиновима. Свима су вратови срасли са главом и нико нема испод 100 кг. А засто нам требају те орузане снаге БиХ? Која се сррдства издвајају за тај силни апарат који ницему не слузи.

ОДГОВОРИТЕ