Istraga završena, izvještaj tajan

Komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč rekao je da je sačinio analizu aktivnosti koje su vođene u vojnim strukturama u vezi sa učešćem vojnika na proslavi Dana RS 9. januara u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 03.02.2017 | 17:30
Istraga završena, izvještaj tajan
- Napravio sam analizu i uradio ono što mi je bio zadatak. U toj analizi ima mnogo zadataka i stručne službe treba sve da isprovjeravaju. Ovaj materijal nosi oznaku povjerljivo i dalje je na Ministarstvu odbrane BiH da se odredi prema njemu - rekao je Jeleč.

Na pitanje da li može otkriti jesu li utvrđene bilo kakve nepravilnosti i da li se u lancu komandovanja iko ogriješio o zakon i druga akta, Jeleč je ponovio da je dokument tajan i da ne može ništa da otkriva. Jeleč je sredinom januara zadužen da do 2. februara dostavi analizu i rezultate istrage o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju 9. januara i da predloži mjere u slučaju da bude utvrđeno da je došlo do povrede zakona.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić nije dobio dokument i kaže da ga je Jeleč odnio direktno ministarki Marini Pendeš.

- Očekujem da u toku sutrašnjeg dana dobijem sve informacije u vezi sa tom analizom - rekao je juče Jerinić.

Pendeševa je prije petnaestak dana rekla da će analiza i istraga pokazati da li su pojedinci ili institucije narušili procedure ili zloupotrijebili položaj kada je riječ o sprovođenju Zakona o odbrani i svih važećih zakonskih akata koja se tiču angažovanja pripadnika Oružanih snaga.

Istakla je da njen zamjenik Sead Jusić, koji je potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje vojnika na proslavi, ne treba da bude smijenjen kao što traži njegova stranka SBB.

- Zamjenici ministara uradili su sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima - rekla je Pendeševa koju je Jusić mijenjao dok je bila na godišnjem odmoru.

Bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli da budu u Banjaluci jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno s obzirom na to da je istog dana i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je, međutim, poslije te odluke Ustavnog suda i održanog referenduma na kojem se 99,8 odsto građana izjasnilo da treba da bude nastavljeno proslavljanje praznika istog datuma, donijela Zakon o Danu RS kojim je definisano da je Dan Republike republički praznik sekularnog karaktera.

Zaštita Zvaničnici RS u više navrata su istakli da će Srpska zaštititi svoje ljude u Oružanim snagama BiH koji su se našli na meti napada zbog učešća u proslavi Dana Republike. Mladen Ivanić je kazao da je njegovo naređenje za angažman Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi Dana Republike bilo u skladu sa zakonom i praksom Predsjedništva BiH.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Trebali su vidjeti

03.02.2017 16:36

Trebali su postrojiti i agenciju za obezbjeđenje Bond.U onim uniformama kao TO.Na utakmici Igoke-Zvezda prikaza nekog trblu koji bi izgleda više volio da gleda utakmicu

ODGOVORITE
Name

Dragutin

03.02.2017 16:41

RS-a je pogrešila što je uopšte svoju tadašnju vojsku RS-e pristala da stavi na raspolaganje tzv. vojsci BiH.Ko je to uopšte i mogao da potpiše takvu odluku,lepo je imala posle dejtona svoju sopstvenu vojsku,šta joj je to trebalo da uradi?I zašto sada ne napusti tu zajedničku vojsku BiH i opet ne uspostavi sopstvenu vojsku RS-e,kao što je i imala već?

ODGOVORITE
Name

hm

03.02.2017 16:55

hahahahhaahha, koji naivac......pa zar ti još ije jasno da RS (bez kredita MMF-a) uskoro neće biti u stanju dati plaće ni policiji...a ti žališ što nije zadržala i vojsku :D usput, pitanje je da li je od nje i ostalo išta upotrebljivo...nakon onog sto joj se izdešavalo u drugoj polovini 95-e ?

Name

Re hm

03.02.2017 17:18

Kako je expertu?

Name

Toliko

03.02.2017 21:01

Toliko je bilo oko toga, i danas dan i niko ne zeli da to objasni "koje to uradio" i zbog cega. To ste nam duzni. Doneseni zakon se moze proglasiti nistavnim.

Name

QQ

03.02.2017 16:51

Biće opet u korist Bakira drukčije u BiH nemože biti,tu i jest ključni probem politike u BIH

ODGOVORITE
Name

Pa još se krpi

03.02.2017 17:08

U ovom mjesecu na RTRS-u su javili da su entitetski organi prikupili 130 miliona po osnovu poreza i drugih prihoda (januar).e SADA MJESEČNO ZA PENZIJE TREBA IZDVOJITI 80 MILIONA.kOLIKI SU MJESEČNO DRUGI RASHODI NE ZNAM

ODGOVORITE
Name

Dali predsjednica vlade preko okeana leti biznis klasom

03.02.2017 18:29

A koliko su kostala tri putovanja Zeljke Cvijanovic i njene pratnje u USA? Prvo u decembru '16 na sastanak MMF pa onda u januaru na Tampovu promociju i sada u februaru na molitveni dorucak

Name

moje misljenje

03.02.2017 17:17

Sve bi bilo drugacije da su umjesto naoruzanih vojnika u ratnim uniformama i automatima na smotri bila tzv 'paradna' jedinica 'naoruzanja' PAP-ovkama i u plavim sinjelima a koja se koristi kada se docekuju stani posjetioci

ODGOVORITE
Name

veteran

03.02.2017 18:22

Upravo gledam večernji dnevnik, prikazuje neku prostoriju i ogroman broj ljudi sa nekom velikim činovima. Svima su vratovi srasli sa glavom i niko nema ispod 100 kg. A zasto nam trebaju te oruzane snage BiH? Koja se srrdstva izdvajaju za taj silni aparat koji nicemu ne sluzi.

ODGOVORITE