Сладолед може и зими

Деци не треба бранити да једу сладолед у хладним данима, неће довести до упале грла, како се мисли, јер скупља крвне судове. У Русији се малишани овако сладе кад је хладно, док лети пију топле чајеве.

Здравље 03.02.2017 | 10:27
Сладолед може и зими
Навикли смо на то да је сладолед летња посластица, која се никако не препоручује током зиме. Због тога родитељи готово обавезно бране малишанима да се њиме засладе, али већина лекара и нутрициониста каже да је та забрана неоснована.

Стручњаци тврде да је потпуно безбедно у зимским месецима конзумирати ову хладну посластицу, јер сигурно неће довести до упале грла, како се мисли. За ту бољку су криви вируси и прехладе, а не кугла сладоледа. Ова посластица чак има терапеутско дејство, што потврђује чињеница да се даје деци и одраслима као прва храна после операције крајника, јер скупља крвне судове и тако спречава упале.

Лекари који препоручују сладолед и у ово доба, кажу да је он добар избор због температурног слагања времена и намирница, које је само зими тако савршено. Због тога деца у Русији уживају у хладним куглама током зиме, док лети пију топли чај. А, томе у прилог иде и податак да се у скандинавским земљама у просеку поједе највише сладоледа годишње по глави становника, а они свакако не могу да се похвале ни сунчаним данима ни високим температурама. Зато стручњаци препоручују родитељима да не буду тако ригорозни у забрани, него да детету, ако пожели, с времена на време купе сладолед.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар