Нема сагласности о чланству у НАТО

Босна и Херцеговина може активирати МАП, Акциони план за чланство у НАТО, када заврши процес књижења војне имовине, а пуноправна чланица може постати када то сама одлучи и када заврши неопходне реформе, изјавио је данас у Сарајеву генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Босна и Херцеговина 02.02.2017 | 20:36
Нема сагласности о чланству у НАТО
"У БиХ постоји потпуна сагласност за активирање МАП-а, али књижење војне имовине иде споро због политичких размимоилажења и проблема са власничким листовима наслијеђених од претходне државе", признао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Што се тиче пуноправног чластва БиХ у НАТО, Иванић каже да о томе нема сагласности.

"Мислим да је то питање преурањено. Генерације које су сада политички активне неће одлучивати о чланству. Зато треба да се концентришемо на оно око чега постоји сагласност и направимо искорак ка модернизацији Оружаних снага сарадњом са НАТО и учешћем у мировним мисијама. Када стекнемо услове за чланство у НАТО, о томе ће одлучивати неке друге генерације, а сада је преурањено о томе говорити и само правимо политичке сукобе", истиче Иванић.

Недавно су БиХ потресале информације о наводном плану НАТО-а да интервенише у БиХ у случају политичких или неких других сукоба.

"То су дезинформације", тврди генерални секретар Алијансе и додаје да НАТО већ двије деценије подржава мир у БиХ.

"Немамо никаве намјере нити планове да у БиХ распоредимо борбене трупе. Подржавамо суверенитет и територијални интегритет БиХ", каже генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и наглашава да НАТО никада није присиљавао ниједну земљу да ступи у Савез, па ће тако и БиХ сама да одлучи да ли ће постати чланица НАТО-а.

Генерални секретар НАТО-а посјетио је и Министарство одбране и Оружане снаге БиХ желећи посебно да поздрави војнике који су учествовали у мировним мисијама и на тај начин допринијели борби против тероризма што је за НАТО, према ријечима Столтенберга, приорирет.



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сваста

02.02.2017 22:49

У цему сте сагласни бог вас убио све тројицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2017 10:01

Усагласили се да су неусаглашени.

Name

Пензионер

03.02.2017 11:50

Сагласни су у крадји И манипулацијама.