Nema saglasnosti o članstvu u NATO

Bosna i Hercegovina može aktivirati MAP, Akcioni plan za članstvo u NATO, kada završi proces knjiženja vojne imovine, a punopravna članica može postati kada to sama odluči i kada završi neophodne reforme, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Bosna i Hercegovina 02.02.2017 | 20:36
Nema saglasnosti o članstvu u NATO
"U BiH postoji potpuna saglasnost za aktiviranje MAP-a, ali knjiženje vojne imovine ide sporo zbog političkih razmimoilaženja i problema sa vlasničkim listovima naslijeđenih od prethodne države", priznao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Što se tiče punopravnog člastva BiH u NATO, Ivanić kaže da o tome nema saglasnosti.

"Mislim da je to pitanje preuranjeno. Generacije koje su sada politički aktivne neće odlučivati o članstvu. Zato treba da se koncentrišemo na ono oko čega postoji saglasnost i napravimo iskorak ka modernizaciji Oružanih snaga saradnjom sa NATO i učešćem u mirovnim misijama. Kada steknemo uslove za članstvo u NATO, o tome će odlučivati neke druge generacije, a sada je preuranjeno o tome govoriti i samo pravimo političke sukobe", ističe Ivanić.

Nedavno su BiH potresale informacije o navodnom planu NATO-a da interveniše u BiH u slučaju političkih ili nekih drugih sukoba.

"To su dezinformacije", tvrdi generalni sekretar Alijanse i dodaje da NATO već dvije decenije podržava mir u BiH.

"Nemamo nikave namjere niti planove da u BiH rasporedimo borbene trupe. Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH", kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i naglašava da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da stupi u Savez, pa će tako i BiH sama da odluči da li će postati članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a posjetio je i Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH želeći posebno da pozdravi vojnike koji su učestvovali u mirovnim misijama i na taj način doprinijeli borbi protiv terorizma što je za NATO, prema riječima Stoltenberga, prioriret.



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Svasta

02.02.2017 22:49

U cemu ste saglasni bog vas ubio sve trojicu.

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2017 10:01

Usaglasili se da su neusaglašeni.

Name

Penzioner

03.02.2017 11:50

Saglasni su u kradji I manipulacijama.