Украјинци глуме жртве због пара

Влада у Кијеву испропвоцирала је ескалацију сукоба у источној Украјини зато што јој је потребан новац од западних партнера, до којег је лакше доћи када се нација претвара да је жртва и да је под агресијом, рекао је данас у Мађарској председник Русије Владимир Путин током заједничке пресконференције са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Свијет 02.02.2017 | 20:11
Украјинци глуме жртве због пара
"Влади Украјине данас је потребан новац, а најбољи начин да до њега дођу јесте из Европске уније, од одређених земаља Европе, САД и интернационалних институција које себе представљају као жртве", рекао је Путин.

Он је навео и да је након пружене подршке одређеном председничком кандидату САД, влада Украјине сада тражи да оствари боље контакте са новом администрацоијом председника Доналда Трампа.

"Опозиција Украјине била је доиста активнија услед очигледних пропуста лидера у областима попут економије и сада они покушавају да их утишају и повуку народ око Владе што је лакше учинити у позадини 'обнове неког конфликта'. Кијев је испровоцирао последње тензије у источном делу Украјине и сада тражи изговор да се не придржава споразума", образложио је Путин.

"Мађарска можžе да добија гас из Северног и Турског тока"

"Постоје техничке могућности за Мађарску да се снабдева гасом из гасовода Северни ток 2 или Турски ток", изјавио је данас председник Русије.

Путин је додао да је званична Москва спремна да у целости финансира проширење мађарске нуклеарне електране Пакш, преноси руска агенција Тасс.

"Мађарска планира да 2018. године почне са изградњом нових реактора у нуклеарној електрани Пакш", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан после разговора са Путином.

"Надамо се да ћемо бити у могућности да ове године почнемо са припремама и да изградња крене у 2018. години", казао је Орбан, а преноси руска агенција Тасс.

Он је навео и да је Мађарска спремна да учествује у пројекту изградње гасовода Турски ток.

"Заинтересовани смо за Турски ток и са задовољством ћемо учествовати ако постоји таква прилика - рекао је Орбан, а преноси руска агенција Тасс.

Орбан је додао и да је званична Будимпешта договорила да почетак преговора са Русијом о снабдевању гасом уследи након истека актуелног споразума о снабдевању у 2021. години.

"Гарантоване испоруке гаса ће бити обезбеђене до 2021. године, а данас смо одлучили да од званичника затражимо да преговоре о снабдевању гасом покрену после 2021. године", навео је он.

Председник Русије Владимир Путин је истакао да би руски природни гас могао бити допреман до Мађарске преко неколико рута, као и преко Украјине, уколико је ова опција, како је рекао, економски исплатива.

Путин је додао и да би Мађарска могла добити гас преко Северног тока 2 или Турског тока.

Како преноси мађарска агенција МТИ, Русија и Мађарска договориле су данас повећање сарадње у области нуклеарне енергије, као и у развоју тешке индустрије, нарочито високо-технолоских индустрија.

Председник Русије Владимир Путин допутовао је данас у званичну посету Мађарској, на састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном, једним од најважнијих савезника Москве у ЕУ.

Циљ посете руског председника, коју прате јаке мере безбедности, јесте ојачање економске сарадње Мађарске и Русије упркос санкцијама које је ЕУ увела Москви због анексије Крима и рата у Украјини.

Уочи Путиновог доласка, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да санкције нису дале резултате и постигле циљ и да Мађарску коштају око 6,7 милијарди евра.

Последњи пут Путин је посетио Мађарску у фебруару 2015. године, а Орбан је био у Москви 2016. године.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

33

02.02.2017 23:17

Орбан паметно ради, сарадјује и са ЕУ цији је Мадјарска цлан, али сарадјује и са Русијом од које је Мадјарска енергетски овисна. Наравно да им Русија даје попуст тек ако це узети руску нуклеарну технологију а не неку другу.

ОДГОВОРИТЕ