Ukrajinci glume žrtve zbog para

Vlada u Kijevu ispropvocirala je eskalaciju sukoba u istočnoj Ukrajini zato što joj je potreban novac od zapadnih partnera, do kojeg je lakše doći kada se nacija pretvara da je žrtva i da je pod agresijom, rekao je danas u Mađarskoj predsednik Rusije Vladimir Putin tokom zajedničke preskonferencije sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Svijet 02.02.2017 | 20:11
Ukrajinci glume žrtve zbog para
"Vladi Ukrajine danas je potreban novac, a najbolji način da do njega dođu jeste iz Evropske unije, od određenih zemalja Evrope, SAD i internacionalnih institucija koje sebe predstavljaju kao žrtve", rekao je Putin.

On je naveo i da je nakon pružene podrške određenom predsedničkom kandidatu SAD, vlada Ukrajine sada traži da ostvari bolje kontakte sa novom administracoijom predsednika Donalda Trampa.

"Opozicija Ukrajine bila je doista aktivnija usled očiglednih propusta lidera u oblastima poput ekonomije i sada oni pokušavaju da ih utišaju i povuku narod oko Vlade što je lakše učiniti u pozadini 'obnove nekog konflikta'. Kijev je isprovocirao poslednje tenzije u istočnom delu Ukrajine i sada traži izgovor da se ne pridržava sporazuma", obrazložio je Putin.

"Mađarska možže da dobija gas iz Severnog i Turskog toka"

"Postoje tehničke mogućnosti za Mađarsku da se snabdeva gasom iz gasovoda Severni tok 2 ili Turski tok", izjavio je danas predsednik Rusije.

Putin je dodao da je zvanična Moskva spremna da u celosti finansira proširenje mađarske nuklearne elektrane Pakš, prenosi ruska agencija Tass.

"Mađarska planira da 2018. godine počne sa izgradnjom novih reaktora u nuklearnoj elektrani Pakš", rekao je mađarski premijer Viktor Orban posle razgovora sa Putinom.

"Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da ove godine počnemo sa pripremama i da izgradnja krene u 2018. godini", kazao je Orban, a prenosi ruska agencija Tass.

On je naveo i da je Mađarska spremna da učestvuje u projektu izgradnje gasovoda Turski tok.

"Zainteresovani smo za Turski tok i sa zadovoljstvom ćemo učestvovati ako postoji takva prilika - rekao je Orban, a prenosi ruska agencija Tass.

Orban je dodao i da je zvanična Budimpešta dogovorila da početak pregovora sa Rusijom o snabdevanju gasom usledi nakon isteka aktuelnog sporazuma o snabdevanju u 2021. godini.

"Garantovane isporuke gasa će biti obezbeđene do 2021. godine, a danas smo odlučili da od zvaničnika zatražimo da pregovore o snabdevanju gasom pokrenu posle 2021. godine", naveo je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da bi ruski prirodni gas mogao biti dopreman do Mađarske preko nekoliko ruta, kao i preko Ukrajine, ukoliko je ova opcija, kako je rekao, ekonomski isplativa.

Putin je dodao i da bi Mađarska mogla dobiti gas preko Severnog toka 2 ili Turskog toka.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, Rusija i Mađarska dogovorile su danas povećanje saradnje u oblasti nuklearne energije, kao i u razvoju teške industrije, naročito visoko-tehnoloskih industrija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u zvaničnu posetu Mađarskoj, na sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, jednim od najvažnijih saveznika Moskve u EU.

Cilj posete ruskog predsednika, koju prate jake mere bezbednosti, jeste ojačanje ekonomske saradnje Mađarske i Rusije uprkos sankcijama koje je EU uvela Moskvi zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.

Uoči Putinovog dolaska, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da sankcije nisu dale rezultate i postigle cilj i da Mađarsku koštaju oko 6,7 milijardi evra.

Poslednji put Putin je posetio Mađarsku u februaru 2015. godine, a Orban je bio u Moskvi 2016. godine.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

33

02.02.2017 23:17

Orban pametno radi, saradjuje i sa EU ciji je Madjarska clan, ali saradjuje i sa Rusijom od koje je Madjarska energetski ovisna. Naravno da im Rusija daje popust tek ako ce uzeti rusku nuklearnu tehnologiju a ne neku drugu.

ODGOVORITE