Млади немају за живот, а не да штеде

Већина младиху БиХ је без посла и живе на рачун родитеља - њихових плата и пензија, па чак и када су високообразовани.

Република Српска 02.02.2017 | 19:52
Млади немају за живот, а не да штеде
Препоруке стручњака да би млади би до 30. године требало да уштеде новац довољан за бар шест мјесеци животних трошкова, за младе у БиХ си само пусти снови.

У Институту за развој младих “Култ” из Сарајева кажу да је нереално очекивати да млади уштеде значајнији износ новца из простог разлога - углавном су незапослени. Према подацима Међународне организације рада у БиХ је близу 60 одсто младих без посла, а најугроженију су у они у доби од 15 до 24 године.

"Код младих од 25 до 30 година ситуација је нешто боља, иако нимало сјајна. Без посла млади не могу да стекну економску независност, а камоли да оставе нешто са стране. Чак је то тешко и за младе који су запослени, јер се врло често ради о запослењима по основу уговора на одређено, уговора о дјелу и несигурним радним мјестима", каже Ајка Баручић, економска експертица у Институту за развој младих. Истраживање Института показује је економски и социјални положај младих у БиХ изразито лош.

"Више од трећине младих од 18 и 24 године су највише завршили средње трогодишње образовање, што је далеко изнад европског просјека и проузрокује велики процент нискоквалификоване радне снаге са слабим изгледима на тржишту рада", наводи Баручићева.

Процјењује се да студенти просјечно студирају пет до седам година, а факултете најчешће напуштају након прве године студија. Финансијске потешкоће највећи разлог због којег млади људи не настављају школовање.

Прво запослење, млади према процјенама добију након 24 године, односно у периоду од 25. до 30. године живота, а да прије тога и по неколико година траже запослење. Амбијент у БиХ не промовише и не подстиче запослење и зарађивање младих током студирања.

"У понуди су повремени ангажмани и хонорарни послови до којих млади углавном долазе кроз приватне контакте у својим ближим срединама. Понуда студентских, углавном сезонских послова у већим предузећима у БиХ скоро да и не постоји, за разлику од праксе европских земаља - каже Ајка Баручић.

Касно до брака и стана

Млади у БиХ брак ступају од 25. до 29. године, а проценат младих који су се успјели стамбено осамосталити је за око десет одсто нижи од просјека земаља ЕУ. Само седам одсто младих је стамбено самостално.

"Млади приликом размишљања о куповини стана размишљају и о дугорочним стамбеним кредитима од 30 година, којих се прибојавају", кажу у Институту “Култ”.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Млад

02.02.2017 18:58

Имају млади превисе и за зивот и за стедњу, само је Милокрад са друзином и кумовима устекао све код себе. Ипак су млади из његове породице само битни. Да се надје за вила, ресторана, воцњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

02.02.2017 19:20

Пут под ноге и сто прије оду прије це наци бољу будуцност за себе и своје вољене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сонаттттта

02.02.2017 19:43

Тако је ово је јос ок а даље цемо да видимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

02.02.2017 20:15

Зрно по зрно ПОСКАПАСМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немлад висе

02.02.2017 22:21

Њихов проблем, сто не гласају за власт која ваља а не за власт која смрди километрима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

03.02.2017 08:11

Да млади немају посла, стварно је катастрофа! Без размишљања: крив је сисетем државе, а пре свега ненормална корупција!!! али има још неких фактора, који не иду у прилог нашем народу: радне навике детета се стичу од малих ногу. Тако је на дивљем западу (Шведска, Норвешка...) Код нас млади немају никакве радне навике (част изузетцима!!!) Њихови родитељи јих умотавају у вату, док могу... и још даље, чак када њихова деца имају унуке ... и тако, коло се окреће....Омладина,нема радне навике, незна ништа да ради, не цене труд селхака, не цене ништа... смао кинеске крпице, селфије, празне главе пуне ничега корисног за живот!!!Не осуђујем никога, само хоћу да кажем: Њемачка је била 1945 срушена до темеља, избомбардована од савезника... и деигла се из пепела радом, дисциплином, вољом, а све то је злата вредна навика из детињстав. Дрво се обликује док расте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.02.2017 18:17

Гласајте за Марка Павић он ће сад у девету деценију пред њим је тек будућност.

ОДГОВОРИТЕ