Mladi nemaju za život, a ne da štede

Većina mladihu BiH je bez posla i žive na račun roditelja - njihovih plata i penzija, pa čak i kada su visokoobrazovani.

Republika Srpska 02.02.2017 | 19:52
Mladi nemaju za život, a ne da štede
Preporuke stručnjaka da bi mladi bi do 30. godine trebalo da uštede novac dovoljan za bar šest mjeseci životnih troškova, za mlade u BiH si samo pusti snovi.

U Institutu za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva kažu da je nerealno očekivati da mladi uštede značajniji iznos novca iz prostog razloga - uglavnom su nezaposleni. Prema podacima Međunarodne organizacije rada u BiH je blizu 60 odsto mladih bez posla, a najugroženiju su u oni u dobi od 15 do 24 godine.

"Kod mladih od 25 do 30 godina situacija je nešto bolja, iako nimalo sjajna. Bez posla mladi ne mogu da steknu ekonomsku nezavisnost, a kamoli da ostave nešto sa strane. Čak je to teško i za mlade koji su zaposleni, jer se vrlo često radi o zaposlenjima po osnovu ugovora na određeno, ugovora o djelu i nesigurnim radnim mjestima", kaže Ajka Baručić, ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih. Istraživanje Instituta pokazuje je ekonomski i socijalni položaj mladih u BiH izrazito loš.

"Više od trećine mladih od 18 i 24 godine su najviše završili srednje trogodišnje obrazovanje, što je daleko iznad evropskog prosjeka i prouzrokuje veliki procent niskokvalifikovane radne snage sa slabim izgledima na tržištu rada", navodi Baručićeva.

Procjenjuje se da studenti prosječno studiraju pet do sedam godina, a fakultete najčešće napuštaju nakon prve godine studija. Finansijske poteškoće najveći razlog zbog kojeg mladi ljudi ne nastavljaju školovanje.

Prvo zaposlenje, mladi prema procjenama dobiju nakon 24 godine, odnosno u periodu od 25. do 30. godine života, a da prije toga i po nekoliko godina traže zaposlenje. Ambijent u BiH ne promoviše i ne podstiče zaposlenje i zarađivanje mladih tokom studiranja.

"U ponudi su povremeni angažmani i honorarni poslovi do kojih mladi uglavnom dolaze kroz privatne kontakte u svojim bližim sredinama. Ponuda studentskih, uglavnom sezonskih poslova u većim preduzećima u BiH skoro da i ne postoji, za razliku od prakse evropskih zemalja - kaže Ajka Baručić.

Kasno do braka i stana

Mladi u BiH brak stupaju od 25. do 29. godine, a procenat mladih koji su se uspjeli stambeno osamostaliti je za oko deset odsto niži od prosjeka zemalja EU. Samo sedam odsto mladih je stambeno samostalno.

"Mladi prilikom razmišljanja o kupovini stana razmišljaju i o dugoročnim stambenim kreditima od 30 godina, kojih se pribojavaju", kažu u Institutu “Kult”.

(EuroBlic)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mlad

02.02.2017 18:58

Imaju mladi previse i za zivot i za stednju, samo je Milokrad sa druzinom i kumovima ustekao sve kod sebe. Ipak su mladi iz njegove porodice samo bitni. Da se nadje za vila, restorana, vocnjaka.

ODGOVORITE
Name

cups

02.02.2017 19:20

Put pod noge i sto prije odu prije ce naci bolju buducnost za sebe i svoje voljene.

ODGOVORITE
Name

sonattttta

02.02.2017 19:43

Tako je ovo je jos ok a dalje cemo da vidimo

ODGOVORITE
Name

Hiperion

02.02.2017 20:15

Zrno po zrno POSKAPASMO

ODGOVORITE
Name

Nemlad vise

02.02.2017 22:21

Njihov problem, sto ne glasaju za vlast koja valja a ne za vlast koja smrdi kilometrima.

ODGOVORITE
Name

penzioner

03.02.2017 08:11

Da mladi nemaju posla, stvarno je katastrofa! Bez razmišljanja: kriv je sisetem države, a pre svega nenormalna korupcija!!! ali ima još nekih faktora, koji ne idu u prilog našem narodu: radne navike deteta se stiču od malih nogu. Tako je na divljem zapadu (Švedska, Norveška...) Kod nas mladi nemaju nikakve radne navike (čast izuzetcima!!!) Njihovi roditelji jih umotavaju u vatu, dok mogu... i još dalje, čak kada njihova deca imaju unuke ... i tako, kolo se okreće....Omladina,nema radne navike, nezna ništa da radi, ne cene trud selhaka, ne cene ništa... smao kineske krpice, selfije, prazne glave pune ničega korisnog za život!!!Ne osuđujem nikoga, samo hoću da kažem: Njemačka je bila 1945 srušena do temelja, izbombardovana od saveznika... i deigla se iz pepela radom, disciplinom, voljom, a sve to je zlata vredna navika iz detinjstav. Drvo se oblikuje dok raste....

ODGOVORITE
Name

realnost

03.02.2017 18:17

Glasajte za Marka Pavić on će sad u devetu deceniju pred njim je tek budućnost.

ODGOVORITE