Зашто је парадајз изгубио укус?

Узгајање парадајза у комерцијалне сврхе у последњих неколико деценија довело је до постепеног губитка његовог препознатљивог укуса, а научници су сада потврдили да се то није десило случајно.

Занимљивости 02.02.2017 | 09:21
 Зашто је парадајз изгубио укус?
Међународни тим стручњака проучио је скоро 400 сорти парадајза, од савремених до најстаријих, како би утврдио шта се дешава са најпопуларнијим светским воћем.

Они су утврдили да је вишедеценијско узгајање што већег и отпорнијег парадајза довело до губитка 13 хемикалија које утичу на његов препознатљив укус.

Научници су пронашли специфичне генетске промене које су довеле до тога, преноси клиx.ба.

Стручњаци наводе да би произвођачи семена могли да лако доведу до тога да парадајз из супермаркета поново буде укусан применом технике укрштања сорти.

Процес би био сличан природном опрашивању, само што би се одвијао у лабораторијама. Научници би мешали савремене сорте парадајза са старим сортама и издвајали биљке које су најближе ономе што желе да постигну.

После неколико генерација резултат би био укуснији парадајз, направљен без, за неке, спорног рада на генима.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Човјек

02.02.2017 16:01

Јабуцар

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

02.02.2017 18:55

ГМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноним

05.03.2017 11:33

ХВАЛА ИСУСУ ХРИСТУ!АМИН!БЛАГОСЛОВЕН ГОСПОД И ГОСПОД ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА!АМИН!БЛАГОСЛОВЕНО ЦАРСТВО ГОСПОДОВО!АМИН!ЗРНО ГОРУШИЦЕ ЈЕ НАЈМАЊЕ,А КАД ИЗРАСТЕ ПОСТАНЕ ВЕЛИКО ПОВРЋЕ!ОДАВНО,ПОСАДЈЕНО ВЕРОВАЊЕ ЗРНА ГОРУШИЦЕ НАЈМАЊЕ ОД СВАКОГА ЗРНЕВЉА У СВАКОЈ ОСОБИ КОЈЕ ЈЕ ПОСТАЛО ВЕЛИКО ПОВРЋЕ,ДАНАС,ПОЧЕВШИ ОД САМОГА СЕБЕ,КОЈИ ОЧИ ИМАЈУ ДА ВИДЕ,ВЕРОВАЊЕМ ГЛЕДАЈУЋИ,РАДОСНО ДОЖИВЉАВАЈУ ГОРУШИЧИНО ДЕЈСТВО ВЕРОВАЊА КРОЗ СВАКУ ОСОБУ!У ПОТПИСУ: НЕ ДОСТОЈАН СВАКОГА БИЋА,А КАМОЛИ ГОСПОДА И ЦАРСТВА ЊЕГОВОГА!ПОЗДРАВЉАМ! Јеванђеље по Матеју: 17:20; Јеванђеље по Луки: 13:18-19; Посланица Титу: 3:15

ОДГОВОРИТЕ