Продао истетовирана леђа колекционару, када умре, биће урамљена

Тим Штајнер (40) продао је своја истетовирана леђа немачком колекционару уметнина. Уговором је предвиђено да му кожа буде скинута са тела и урамљена када умре, а до тада ће седети у галеријама и излагати своју тетоважу, пише ББЦ.

Занимљивости 02.02.2017 | 09:20
Продао истетовирана леђа колекционару, када умре, биће урамљена
"Уметничко дело је на мојим леђима, ја сам само тип који га носи", каже Штајнер, бивши менаџер у једном студију за тетовирање.

На његовим леђима је нацртана Девица Марија која је окружена традиционалним мотивима тату мајстора - мексичком лобањом, ружама, јапанским кои рибама, цветовима лотоса, као и ластама и сунчевим зрацима који избијају из ореола.

Аутор је белгијски уметник Вим Делвоје, познат по многим делима савремене уметности, али и по контроверзном тетовирању свиња, а Штајнер је у контакт са њим ступио преко девојке.

Тату мајстор је тражио некога ко жели да носи његово дело на леђима, а Штајнер је одмах пристао.

"Како ја то видим, у питању је ултимативна уметност. Тату мајстори су невероватни уметници који нису признати у савременом уметничком свету. Сликање на платну је једна ствар, али сликање на кожи иглом је нешто потпуно другачије", каже Штајнер.

Делвоје је на Штајнеровим леђима радио 40 сати, а дело које носи име ТИМ продато је за 150.000 евра Рику Рајнкингу 2008. године. Трећина је отишла Штајнеру, а две трећине Делвојеу.

"Моја кожа припада Рајнкингу. Моја леђа су платно, а ја сам само привремени рам", каже Штајнер.

Штајнерова леђа ће после његове смрти постати урамљени део Рајнкингове приватне колекције.

"Ужас је релативан појам. Овој је стари концепт и у јапанској тату историји је ово рађено много пута. Ако је рам леп и ако се све обави како треба, не мислим да је то лоша идеја", каже Штајнер.

Осим постхумног дела, уговором је предвиђена обавеза да Штајнер најмање три пута годишње буде "изложен" у некој галерији.

Како преноси ББЦ, прошле године је обележена десетогодишњица рада, а Штајнер је у Тасманији, у Музеју нове и старе уметности радио (био изложен) пет сати дневно, шест дана у недељи током годину дана.

"У питању је 1.500 сати, далеко најлуђе искуство у мом животу. Све што се мењало јесте стање мог ума - некада сам био у рају, а некада у паклу. Раније су ме додиривали, дували у мене, вриштали, гурали и пљували. Циркус. Овог пута ме нико није ни пипнуо, то је било чудесно", рекао је.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар