Изборићемо се за равноправност Хрвата у БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да ће се у овој години ова странка и Хрватски народни сабор изборити за институционалну равноправност Хрвата у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.02.2017 | 07:18
Изборићемо се за равноправност Хрвата у БиХ
Човић је рекао да не вјерује да се може постићи двотрећинска већина потребна за промјену Устава, али каже да је могуће постићи договор о изборном закону којим би се редефинисала правила избора два члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ.

"Понудили смо неколико модела рјешења изборног законодавства. Сваки од тих модела гарантује да ће хрватски народ моћи изабрати свог члана Предсједништва БиХ, а сваком грађанину БиХ омогућава се кандидовање", рекао је Човић за мостарску "Наша ТВ".

Он је додао да су понудили и рјешења за Дом народа Федерације БиХ са нагласком на одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности.

"Дакле, у жупанијама у којима нема представника једног од три народа не можете бирати представнике тог народа јер би то био класични изборни инжењеринг. Уз натполовичну већину у Дому народа желимо и натполовичну већину у сваком клубу Дома народа. То је једна од спорних тачаки у преговорима са СДА, јер њима тај модел не треба, али ми на њему инсистирамо", рекао је Човић.

Он је рекао да други могу, а не морају ништа направити јер су се осигурали на друге начине - својом бројношћу и неуспјешним организовањем БиХ.

Човић, који је и члан Предсједништва БиХ, позвао је Бошњаке, Србе и све остале да заједно граде европску БиХ. "Прошло је вријеме ситних превара, провокација, медијских и других облика притисака и злоупотреба како би се зауставили одређени процеси. Ти процеси су сада незаустављиви", рекао је Човић.

Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драганче

02.02.2017 06:51

Траже и више од очекиваног, кад добију мање од траженог биће презадовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

принцип

02.02.2017 08:04

Имају они побратима бају

Name

Немогуц

02.02.2017 08:15

Какав је ово карактер.Радити све против Федерације и са Додом ковати планове,а онда тразити неку равноправност.Било би интересантно да неко од Босња сацини извјестај о процентуалној запослености Хрвата у дрзавним и федералним институцијама у односу на број становника да утврди колико је пензионера,колико их прима борацке принадлезности и да ту видимо има ли неједнакоправности.А Доди кад Цова хакне цуце се до Ватикана

Name

Ре НЕМОГУЦЕ

02.02.2017 14:08

У Љубуском има висе РВИ него становника.

Name

ја

02.02.2017 08:18

Добицес то сто тразис никад а мозда ни тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ја

02.02.2017 10:47

Прије цес добити у РС од Додика све сто позелис. Од нас мозес добит оно једно преко двоје сто виси..

Name

Хип хип

02.02.2017 11:14

Не знам за кога он трази све ово? За 10 год у БиХ це бити висе оних других народа него Хрвата! Људи одлазе масовно а нико се ме враца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

02.02.2017 11:24

погана ХИЊА

Name

Искрено

02.02.2017 11:33

О којој равноправности говори мафијасу један.Имате и висе него сто и требате имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

угрозеност

02.02.2017 14:29

Драган Цовиц увијек казе угрозени Хрвати;Па они сами себе угрозавају ево и засто.Вјеројатно сте многи цули за изповјест момка хрвата са десне стране Мостара који је тек кад је намирио 17 година досао на стари мост свога града,Казе момак разлог је то куцни одгој.Како су га од малена уцили деда,баба,отац и мама како су опасни ови други Срби и Босњаци и ако слуцајно окрене ледја према тамо да це га одмах убости нозем.И како се бојао кад је досао тамо и мислио да свако одмах зна да је хрват и да це га убити,опрости бозе тој фамилији цему уце дјецу каквој мрзњи мислим да је таквих мањна инаце.Момак казе кад се увјерио да су сви људи исти сад нормало комуницира и излази на кафу са народм.Е то је та угрозеност.

ОДГОВОРИТЕ