КАН: Египћани први финалисти!

Чудо звано Ел Хадари! Голман Египта, који је уочи Афричког купа нација прославио 44. рођендан, одбранио два пенала заредом и одвео "фараоне" у финале. Овај деда је фараон! Египат је први финалиста Купа афричких нација!

Фудбал 01.02.2017 | 23:24
КАН: Египћани први финалисти!
Репрезентација Египта први је финалиста Афричког купа нација 2017. у Габону!

Египћани су победили Буркину Фасо бољим извођењем пенала - 4:3, након што је резултат у регуларном току и после продужетака био 1:1.

Мохамед Салах у 67. минуту је донео вођство "фараонима", одмереним ударцем са 16 метара. Био је то његов други гол на турниру.

Буркина Фасо до заслуженог изједначења је стигла само шест минута касније, када је Аристид Бансе лепо примио лопту на груди и погодио из непосредне близине.

Физички спремнији играчи Буркине Фасо нису успели да преточе иницијативу у још који погодак, па се на стадиону Амити у Либрвилу прешло на "пенал-рулет".

Ерве Кофи на старту је одбранио ударац Ел Саида и донео Буркини Фасо предност, која је чувана до четврте серије. Тада је на сцену ступио 44-годишњи Есам Ел Хадари, голман који је са Египтом освојио чак четири титуле првака Африке, од чега последње три (2006, 2008, 2010) као први чувар мреже.

Ел Хадари је прво "прочитао" намеру свог колеге Кофија и парадом у леву страну обезбедио "егал" уочи последње серије.

"Резервиста" Амр Варда потом је довео Египат у вођство, а Ел Хадари још једном парадом у лево укротио и шут Бертрана Траореа, чиме је "оверио" тријумф своје екипе и пласман у финале, где ће се састати са Камеруном или Ганом (четвртак, 20.00).

Иначе, Ел Хадари је до вечерас био несавладан на АКН на четири утакмице, укупно 433 минута, када се урачунају и прва 73 минута полуфинала... Шта рећи, осим "легендо, свака ти част"!



Наклон до пода за једног деку! Есам Ел Хадари је прави фараон! Најстарији играч на Купу афричких нација одбранио је два ударца са беле тачке у пенал серији првог полуфинала овог такмичења и обезбедио Египту пласман у велико финале! Буркина Фасо је можда била боља у већем делу меча, играла је чак допадљивије, али највећи фудбалски рулет припао је Египћанима.

После регуларних 90 минута резултат је био 1:1. У продужецима није било голова и одлука је пала после једанаестераца након којих је седмоструки шампион био бољи - 4:3.

Овим поразом Буркине Фасо можемо рећи да је завршена једна прелепа бајка. Екипа Португалца Паула Дуартеа прошла је групу у којој је словила за аутсајдера и потврдила да фудбал у тој земљи проживљава најславније године - пре четири године играли су финале - онда су избацили фаворизовани Тунис (2:0), а вечерас једноставни нису имали среће. Двојица трагичара била су превише за земљу која баш и не може да се похвали блиставом фудбалском традицијом. 

Први трагичар Буркине Фасо је млади голман Кофи. При резултату 3:3 у пенал серији узео је лопту и решио да он пуца пенал - 44-годишњи Ел Хадари га је прочитао. Онда Вардапогодио за 4:3, да би прва звезда Дуартеовог тима Бертранд Траоре тукао слабо, учинившиЕл Хадарија великим јунаком - египатским фараоном.

Поменимо да је Египат повео у 66. минуту лепим голом Мохамеда Салаха. Деловало је тада да ће фаворит успети да приведе утакмицу крају и сачува предност, али Аристид Бансе је у 73. минуту изједначио и увео овај дуел у праву драму из који ће Египћани изаћи као велики победници.

Египат ће у борби за своју осму титулу на Купу афричких нација играти против бољег из сутрашњег окршаја Камерун - Гана (20.00). 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар