KAN: Egipćani prvi finalisti!

Čudo zvano El Hadari! Golman Egipta, koji je uoči Afričkog kupa nacija proslavio 44. rođendan, odbranio dva penala zaredom i odveo "faraone" u finale. Ovaj deda je faraon! Egipat je prvi finalista Kupa afričkih nacija!

Fudbal 01.02.2017 | 23:24
KAN: Egipćani prvi finalisti!
Reprezentacija Egipta prvi je finalista Afričkog kupa nacija 2017. u Gabonu!

Egipćani su pobedili Burkinu Faso boljim izvođenjem penala - 4:3, nakon što je rezultat u regularnom toku i posle produžetaka bio 1:1.

Mohamed Salah u 67. minutu je doneo vođstvo "faraonima", odmerenim udarcem sa 16 metara. Bio je to njegov drugi gol na turniru.

Burkina Faso do zasluženog izjednačenja je stigla samo šest minuta kasnije, kada je Aristid Banse lepo primio loptu na grudi i pogodio iz neposredne blizine.

Fizički spremniji igrači Burkine Faso nisu uspeli da pretoče inicijativu u još koji pogodak, pa se na stadionu Amiti u Librvilu prešlo na "penal-rulet".

Erve Kofi na startu je odbranio udarac El Saida i doneo Burkini Faso prednost, koja je čuvana do četvrte serije. Tada je na scenu stupio 44-godišnji Esam El Hadari, golman koji je sa Egiptom osvojio čak četiri titule prvaka Afrike, od čega poslednje tri (2006, 2008, 2010) kao prvi čuvar mreže.

El Hadari je prvo "pročitao" nameru svog kolege Kofija i paradom u levu stranu obezbedio "egal" uoči poslednje serije.

"Rezervista" Amr Varda potom je doveo Egipat u vođstvo, a El Hadari još jednom paradom u levo ukrotio i šut Bertrana Traorea, čime je "overio" trijumf svoje ekipe i plasman u finale, gde će se sastati sa Kamerunom ili Ganom (četvrtak, 20.00).

Inače, El Hadari je do večeras bio nesavladan na AKN na četiri utakmice, ukupno 433 minuta, kada se uračunaju i prva 73 minuta polufinala... Šta reći, osim "legendo, svaka ti čast"!



Naklon do poda za jednog deku! Esam El Hadari je pravi faraon! Najstariji igrač na Kupu afričkih nacija odbranio je dva udarca sa bele tačke u penal seriji prvog polufinala ovog takmičenja i obezbedio Egiptu plasman u veliko finale! Burkina Faso je možda bila bolja u većem delu meča, igrala je čak dopadljivije, ali najveći fudbalski rulet pripao je Egipćanima.

Posle regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1. U produžecima nije bilo golova i odluka je pala posle jedanaesteraca nakon kojih je sedmostruki šampion bio bolji - 4:3.

Ovim porazom Burkine Faso možemo reći da je završena jedna prelepa bajka. Ekipa Portugalca Paula Duartea prošla je grupu u kojoj je slovila za autsajdera i potvrdila da fudbal u toj zemlji proživljava najslavnije godine - pre četiri godine igrali su finale - onda su izbacili favorizovani Tunis (2:0), a večeras jednostavni nisu imali sreće. Dvojica tragičara bila su previše za zemlju koja baš i ne može da se pohvali blistavom fudbalskom tradicijom. 

Prvi tragičar Burkine Faso je mladi golman Kofi. Pri rezultatu 3:3 u penal seriji uzeo je loptu i rešio da on puca penal - 44-godišnji El Hadari ga je pročitao. Onda Vardapogodio za 4:3, da bi prva zvezda Duarteovog tima Bertrand Traore tukao slabo, učinivšiEl Hadarija velikim junakom - egipatskim faraonom.

Pomenimo da je Egipat poveo u 66. minutu lepim golom Mohameda Salaha. Delovalo je tada da će favorit uspeti da privede utakmicu kraju i sačuva prednost, ali Aristid Banse je u 73. minutu izjednačio i uveo ovaj duel u pravu dramu iz koji će Egipćani izaći kao veliki pobednici.

Egipat će u borbi za svoju osmu titulu na Kupu afričkih nacija igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg okršaja Kamerun - Gana (20.00). 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar