Труднице плаћају пуну цијену лијека

Једини лијек за чување трудноће који се користи у ванболничком лијечењу, „утрогестан“, труднице у Српској морају да плаћају по пуној цијени од 17,5 КМ.

Република Српска 01.02.2017 | 16:26
Труднице плаћају пуну цијену лијека
Будућим мамама, које имају проблематичнију трудноћу, мјесечно требају минимално три кутије овог лијека. Због тога се труднице веома често жале, јер је невјероватно да се такав лијек се не налази на позитивној листи лијекова Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

 
Примера ради, труднице у Србији већ неколико година овај лијек добијају бесплатно, а до 2014. године су плаћале само партиципацију, јер се „утрогестан“ налази на позитивној листи. Овај лијек је и јефтинији у апотекама у Србији, гдје кошта око 11 КМ.

Трудница из Бањалуке Данијела Ристић истиче да је невјероватно да се наплаћује овај лијек, и то у пуном износу, а упорно се промовише како је за труднице све бесплатно.

"У петом мјесецу сам трудноће и од почетка користим 'утрогестан'. До петог мјесеца сам га користила превентивно јер је трудноћа била уредна, и биле су ми потребне двије кутије мјесечно. Од петог мјесеца су се појавиле контракције, па ми је гинеколог повећао дозу и сада ми требају три кутије мјесечно, што је 52,5 КМ. То је стварно прескупо, јер ћу током цијеле трудноће потрошити више од 300 КМ само за 'утрогестан'. Поред тога, морам да купујем и разне витамине, а све се плаћа по пуној цијени", огорчена је Ристићева.

У ФЗО Републике Српске објашњавају да се „утрогестан“ не налази на листи јер нико то није тражио.

"Да би лијек дошао на листу ФЗО РС носилац дозволе треба да подносе захтјев. У случају 'утрогестана' није било захтјева за стављање лијека на листу, нити захјева друштва гинеколога, која је такође потребна", рекли су у ФЗО РС.

Додају да ће овај лијек појефтинити када почне да се примјењује нови Правилник о лијековима, који се очекује наредних мјесеци.

"Тако ће и овај лијек појефтинити, јер је по режиму издавања на рецепт без обзира да ли сам пацијент плаћа или ФЗО РС", објаснили су у Фонду.

Одбили рефундацију

Наталија М, која се прошле године породила, током цијеле трудноће је користила „утрогестан“.

"Једна кутија ми је трајала свега пет дана, што значи да сам мјесечно трошила 100 КМ. То ми је био огроман проблем, јер сам незапослена. Због тога сам писала и молбу Фонду здравственог осигурања Републике Српске да ми рефундирају бар дио трошкова, али сам добила одбијеницу са образложењем да не могу јер се лијек не налази на листи", испричала је она.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

01.02.2017 20:51

Ово је само јос један доказ да власт , успјесније од насих непријатеља, унистава Српски род и пород.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

02.02.2017 07:35

То је неправда јос ако се незна или се крије ко је отац, До сада је било пола/пола.

ОДГОВОРИТЕ