Trudnice plaćaju punu cijenu lijeka

Jedini lijek za čuvanje trudnoće koji se koristi u vanbolničkom liječenju, „utrogestan“, trudnice u Srpskoj moraju da plaćaju po punoj cijeni od 17,5 KM.

Republika Srpska 01.02.2017 | 16:26
Trudnice plaćaju punu cijenu lijeka
Budućim mamama, koje imaju problematičniju trudnoću, mjesečno trebaju minimalno tri kutije ovog lijeka. Zbog toga se trudnice veoma često žale, jer je nevjerovatno da se takav lijek se ne nalazi na pozitivnoj listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

 
Primera radi, trudnice u Srbiji već nekoliko godina ovaj lijek dobijaju besplatno, a do 2014. godine su plaćale samo participaciju, jer se „utrogestan“ nalazi na pozitivnoj listi. Ovaj lijek je i jeftiniji u apotekama u Srbiji, gdje košta oko 11 KM.

Trudnica iz Banjaluke Danijela Ristić ističe da je nevjerovatno da se naplaćuje ovaj lijek, i to u punom iznosu, a uporno se promoviše kako je za trudnice sve besplatno.

"U petom mjesecu sam trudnoće i od početka koristim 'utrogestan'. Do petog mjeseca sam ga koristila preventivno jer je trudnoća bila uredna, i bile su mi potrebne dvije kutije mjesečno. Od petog mjeseca su se pojavile kontrakcije, pa mi je ginekolog povećao dozu i sada mi trebaju tri kutije mjesečno, što je 52,5 KM. To je stvarno preskupo, jer ću tokom cijele trudnoće potrošiti više od 300 KM samo za 'utrogestan'. Pored toga, moram da kupujem i razne vitamine, a sve se plaća po punoj cijeni", ogorčena je Ristićeva.

U FZO Republike Srpske objašnjavaju da se „utrogestan“ ne nalazi na listi jer niko to nije tražio.

"Da bi lijek došao na listu FZO RS nosilac dozvole treba da podnose zahtjev. U slučaju 'utrogestana' nije bilo zahtjeva za stavljanje lijeka na listu, niti zahjeva društva ginekologa, koja je takođe potrebna", rekli su u FZO RS.

Dodaju da će ovaj lijek pojeftiniti kada počne da se primjenjuje novi Pravilnik o lijekovima, koji se očekuje narednih mjeseci.

"Tako će i ovaj lijek pojeftiniti, jer je po režimu izdavanja na recept bez obzira da li sam pacijent plaća ili FZO RS", objasnili su u Fondu.

Odbili refundaciju

Natalija M, koja se prošle godine porodila, tokom cijele trudnoće je koristila „utrogestan“.

"Jedna kutija mi je trajala svega pet dana, što znači da sam mjesečno trošila 100 KM. To mi je bio ogroman problem, jer sam nezaposlena. Zbog toga sam pisala i molbu Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da mi refundiraju bar dio troškova, ali sam dobila odbijenicu sa obrazloženjem da ne mogu jer se lijek ne nalazi na listi", ispričala je ona.

(EuroBlic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

01.02.2017 20:51

Ovo je samo jos jedan dokaz da vlast , uspjesnije od nasih neprijatelja, unistava Srpski rod i porod.

ODGOVORITE
Name

kum

02.02.2017 07:35

To je nepravda jos ako se nezna ili se krije ko je otac, Do sada je bilo pola/pola.

ODGOVORITE