Иста спољна политика САД према Балкану

„Нема сумње да ће администрација америчког председника Доналда Трампа донети извесне промене у спољној политици, али ипак постоји темељан континуитет када је у питању Западни Балкан“, рекао је извршни потпредседник Атлантског савета САД, Дејмон Вилсон на питање РСЕ има ли основа за спекулације о могућности промене америчке политике према самопроглашеном Косову.

Босна и Херцеговина 01.02.2017 | 15:24
Иста спољна политика САД према Балкану
„Мислим да ћете видети континуитет подршке САД конструктивним разговорима Београда и Приштине у циљу унапређења процеса помирења. Мислим да нећете видети никаква двоумљења у погледу америчке истрајности у посвећености безбедности и стабилности на Косову“, рекао је Вилсон.

„Повремено чујемо спекулације и претеривања да ће бити фундаменталног заокрета америчке политике према Косову. То није у 'књигама и картама' и није од помоћи спекулисати на тај начин. Мислим да је важно за лидере да се посвете процесу који је у току и који предводи ЕУ, а ми се радујемо да наставимо са снажном подршком том процесу“.

На питање РСЕ о балансирању Србије између Русије и Запада, Вилсон који борави у Београду где се састао са више државних званичника, рекао је да је „природно за једну земљу да негује односе са свима“, наводећи да је очигледно реч о држави која има „дубоке историјске везе са САД, многим европским земљама, али и са Русијом“.

Он је ипак навео да је ангажман САД и Русије неретко веома различит:

„На крају, крајева, уколико желите стабилну, безбедну и просперитетну Србију, треба стварати демократске инстутуције, радити на економији, стварати окружење у које ће инвеститори из САД желети да се укључе. Мислим да је то рецепт за дугорочни раст и стабилност региона. То не значи искључивање повезаности са Русијом, али мислим да се начин на који се ангажују САД и наш приватни сектор, често фундаментално разликују од Русије“.

Вилсон је поручио и да „Вашингтон тренутно има много приоритета, али да верују да је важно да буду ’испред ситуације’ и понуде идеје за одрживо ангажовање САД и оснаживање региона, нарочито док се нова америчка администрација још ’хвата у коштац’ са неким питањима“.

Вилсон је изајвио да је, у том смислу, циљ посете јачање билатералних одоноса Србије и САД, као саставног дела америчког ангажмана широм балканског региона.

„Овде смо са циљем да искажемо посвећеност Западном Балкану и Србији и њеном процесу приближавања ЕУ као демократског, стабилног и напредног друштва“, рекао је Вилсон.

Вилсон је изјавио и да му је било задовољство да чује шта су приоритети и какве су визије будућности званичника Србије, нарочито у тренутку у коме и сама Америка пролази кроз транзицију.

Председник Владе Србије Александар Вучић, који је у среду разговарао са делегацијом коју Вилсон предводи у оквиру њихове студијске посете региону, указао је на „политичко-безбедносну ситуацију на Западном Балкану“ и „истакао чврсто опредељење Владе Србије да својим радом доприноси регионалној стабилности и развоју“, саопштено је из Владе Србије.

„Ово је историјски тренутак у свету и постоји забринутост и у погледу региона и Европске уније као целине и чак о томе где ће се у том процесу САД наћи“, поручио је Вилсон.

„Много је питања која се назиру и оно што је реалност је да јачање европске перспективе зависи од тога како се сналазите са регионалним тензијама и како их смањујете. То је узајамни циклус – јачање демократских институција унапређује европску перспективу и умањује било какав облик безбедносних проблема. У супротном, уколико постоји назадовање европске перспективе, може се видети повећање безбедносних тензија у региону“, порука је Вилсона званичницима Србије и региона.

„Исто се може догодити и у случају преиспитивања неких демократских принципа или слободе медија - то може бити изазов за европску перспективу“, додао је.

„Наш је циљ да радимо са нашим партнерима овде, да им помогнемо да тај циклус иде напред. Да се ојачају тежње Србије да се помогне у изградњи њене економије и демократских институција и да се временом изгради нешто за шта се надам да ће бити право партнерство и савез са САД јер имамо много заједничких интереса“, рекао је Вилсон.

Процес пријема Црне Горе је спор, али не и упитан

Вилсон је рекао и да је Црна Гора донела јасну одлуку да се стратешки позиционира у трансатланску заједницу прикључивањем НАТО и кретањем ка чланству у ЕУ.

„То је изванредан развој који засита заслужује да буде поздрављен и награђен. Тренутно смо у процесу ратификације, да проширимо НАТО и укључимо Црну Гору. То питање је пред америчким Сенатом и у њему постоји велика подршка за примање Црне Горе“.

„Реалност о томе како функсионишу политички процеси јесте да постоје процедуре у нашем Сенату који је споро тело које сада има огроман број приоритета с обзиром да САД пролази кроз историјску транзицију, попут здравственог осигурања или реформи пореског система. Дакле, ово питање је пред Сенатом и ја сам уверен да ће оно бити потврђено и ратификовано. Можда ће потрајати, али ово није велико геополитичко питање које захтева дебате, то је релативно једноставно питање комплексних процедура, времена и приоритета“.

САД не доводе у питање обавезе према НАТО, али савезници морају да уложе веће напоре

Говорећи о будућности односа САД и НАТО, Вилсон је рекао да председник Трамп јесте користио веома оштре речи, али није рекао да се повлачи из те Алијансе нити од безбедносних обавеза које САД имају према својим савезницима.

„То је човек који жели да види јачање савезништва. Дакле, оно што се тренутно догађа није довођење у питање обавеза Америке према савезницима, али, ако искрено говоримо на ту тему, уколико наши савезници имају безбедносне проблеме, зашто онда нису више посвећени инвестирању у своју одбрану? Дакле, видећете напоре од стране нове администрације да се савезници ојачају, али и да уложе сопствене напоре инвестирајући више у своје безбедносне обавезе, да раде више на сарадњи у борби против тероризма и размени безбедносних података, да ураде више како би своје границе ставили под контролу“, рекао је Вилсон.

„Дакле, изјаве Доналда Трампа о НАТО, заправо су изазов за савезнике да искораче и да нека питања схвате озбиљније. Мислим да је то искрен разговор какав би требало да имамо са нашим савезницима“, истакао је извршни потпредседник Атлантског савета САД.

(Радио Слободна Европа)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ех

01.02.2017 14:35

А Додик.. јел' њега споменуо :( .. значи санкције остају... туго моја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСКЕ

01.02.2017 15:11

Сад ако удје Цна Гора у НАТО,онда све је јасно и сва навијања за Трама пала су у воду.Видљиво бих било и то да сва снага Русије је супља прица

Name

Будалетине

01.02.2017 14:56

Само насе будалетине могу сањати промјене умјесто да направе нормалну земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

01.02.2017 15:35

Ста је то СРБија уценила да код Американаца промјени слику и СРБима? Ниста. За Додека који покусава на погресан нацин несто да уради за СРБе казете да је лопов. Зато узивајте СРБи моји у стању у коме се налазите. Да сте боље политицаре имали боље би Вам и било!

Name

Милорад

01.02.2017 15:11

Како иста, а ста цу ја са санкцијама, лагао сам народу да це ме Трамп ослободити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.02.2017 15:20

Дали је Баја имао цаст не вјерујем нико га висе не зарезује осим његови плаценика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста цудно

01.02.2017 15:28

Само луд цовјек је помислијо да це Трамп бити против Америцки интетеса. Ал вецина казем велика вецина наси политицара је то стварно и мислила. Јасам рекао да це за 6 мјесеци Додик напасти и нову асминистрацију ал посто Трамп неспава никако изгледа ни два мјесеце неце проци а да им Додик непоцне прјетити. Мозда им и санкције удари и повуце лобисте из САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

01.02.2017 15:47

Америчка политика према балкану је колонијална и поробљивачка.Они су овде направили и пројектовали све ратове и сукобе на Балкану са циљем смањивања народа и уништавања економије и инфраструктуре.Све су то они спровели преко својих инсталираних вазала који у име народа одрађују посао за њих.Намерно су уништили СФРЈ,а крили су се иза тобоже националних политичара који никако не могу да се договоре и споразумеју.Све је то било пројектовано још 1984-те године тај распад СФРЈ који су они вешто одрадили.Као што је и маршал Тито био њихов човек,преко кога су управљали СФРЈ-ом и држали диктатуру јер им је СФРЈ требала као заштита од СССР-а.Када се распао СССР-а престала је и потреба за постојањем СФРЈ коју је требало уништити.А најбоље решење за уништавање СФРЈ је преко националних странака које се тобоже посвађају да би избио рат.А рат договорено траје од 1991 до 1995-те.Траје док се не елиминише тачан број људи на простору СФРЈ који је америчка администрација зацртала да не треба да постоји.Након рата све бивше државице се до дан данас држе у мржњи једна против друге.А та мржња се дозира сваке године у виду обележавања појединих места на којима су се десили ратни злочини (које исто америка издала наређење да се изведу преко својих људи).Тако се две земље Србија и БиХ држе у сталној економској кризи и немаштини и међусобној мржњи,да би све више и више економски и демографски пропадале јер је то жеља САД.САД је главни колонизатор и поробљивач народа у овим државама: Србија,Црна Гора,Македонија и БиХ.И зато:смрт колонијализму и слобода народима Балкана.

ОДГОВОРИТЕ