На снази ССП између БиХ и ЕУ

Прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и Европске уније (ЕУ) данас ступа на снагу.

Босна и Херцеговина 01.02.2017 | 10:21
На снази ССП између БиХ и ЕУ
Овај споразум потписан је прошле године, а подразумијева регулисање односа трговинске размјене пољопривредних производа између БиХ и ЕУ.

Многи пољопривредници сматрају да прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању не доводи у бољу позицију БиХ када је у питању извоз пољопривредних производа. Иако он омогућава повећање извозних квота за многе производе, домаћи пољопривредници истичу да неће моћи издржати конкуренцију јер не добијају потицаје колико би требали, као пољопривредници у ЕУ.

Процјене из Републике Српске су да ће директне штете од примјене адаптираног ССП-а бити веће од 200 милиона марака, а Њемачка је раније обећала помоћ због штете у пољопривреди која ће бити посљедица ССП-а.

Портпаролка Делегације Европске уније (ЕУ) у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић оцијенила је раније за Фену да адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању у основи не мијења много за пољопривредне произвођаче у Босни и Херцеговини, напомињући да су одредбе ССП-а које регулишу трговину већ биле на снази у оквиру Привременог споразума.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, ипак, сматрају да ће се примјена адапитраног ССП-а различито одразити на одређене гране производње.

Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар