Почиње реконструкција Ајфеловог торња и трајаће 15 година

Највећа париска знаменитост ће идућих 15 година бити у реконструкцији. Али ово не значи да ће торањ све то време бити затворен, јер ће се реконструкција одвијати постепено.

Путовања 31.01.2017 | 22:42
Почиње реконструкција Ајфеловог торња и трајаће 15 година
Радиће се на побољшању сигурности, заклона од снега и кише за посетиоце који чекају у редовима, модернизацији лифтова и 2. спрата и смањењу редова за посетиоце захваљујући новим пријемним просторима и бољем управљању гомилом.

Ове најаве стигле су истовремено када се Париз пријављује за домаћина Олимпијских и Параолимпијских игара 2024. те за домаћина Светске изложбе (Wорлд Еxпо) 2025.

Ајфелов торањ изграђен је 1889. за Светски сајам (Wорлд Фаир) и требало је да остане само привремено, али претворио се највећу париску атракцију. Издржао је овако дуго захваљујући редовним реновирањима, а ова која следи једна је од највећих.

Претходна велика реконструкција одвијала се 1981. када је циљ био смањити тежину торња за 1000 тона. Наиме, током времена у торњу је отворен ресторан који је додао на тежини па је то утицало на структурне деформације. И тада су се реновирали лифтови, степениште и радило се на побољшању сигурности.

1889.

Торањ је отворен и био је опремљен тробојним лампицама, плавом, белом и црвеном, а сигнал се мењао сваких 90 секунди. Тако су се тестирале кочнице лифтова тако што су се резали њихови метални каблови. Срећом, радиле су резервне кочнице и хиљаде лампица је осветљавало торањ.

1900.

Постављени су нови лифтови који су возили 10 пута у сату и могли су да пренесу 40 путника.

1914.

Торањ је током Првог светског рата био затворен.

1937.

Архитекта Андре Грасет изградио је највећи светски лустер који је висио испод прве платформе током Изложбе уметнина и техника. Лустер је био састављен од 10 километара шарених флуоресцентних туба повезаних с 30 пројектора који су били уперени према небу.

1941.

Током Другог светског рата Ајфелов торањ био је затворен.

1957.

Након пожара који је избио на врху торња морало је да се крене у реконструкцију за поправак штете, која је трајала годину. Постављена је нова платформа и опрема за преносе уживо, који су омогућили три радијске и телевизијске станице да емитују свој сигнал.

1965.

У северном делу инсталиран је нови лифт који може да превози 100 путника.

1969.

На првом нивоу постављено је клизалиште.

1981.

Реконструкција у циљу смањења тежине торња за 1000 тона.

1982. – 1983.

На трећем нивоу постављене су две платформе. На једној су постављени столови који показују удаљеност према другим градовима, а на другој отворена тераса с погледом у уред Густава Ајфела. Додат је и нови лифт, који је у сату могао да пренесе до 1700 људи.

1995.

На реду је било 17. кречење. Сваких седам година радници на торањ наносе 60 тона боје, а циљ је сачувати структуру гвожђа и челика.

2000.

За прославу новог миленијума торањ је добио 20 .000 лампица, које су инсталиране једна по једна. И данас можете ухватити “шоу” наизменичног светла, пет минута сваког сата током вечери.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар