Јерковић се брани: Погрешно схваћен

Стижу осуде изјаве потпредсједника Републике Српске, који је рекао да дијелови Посавине треба и хоће да буду дио хрватске федералне јединице. Јосип Јерковић каже за БН телевизију да је мислио на дијелове Посавине који се налазе у Федерацији, а да је његова изјава погрешно протумачена.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 19:55
Јерковић се брани: Погрешно схваћен
Јосип Јерковић, потпредсједник Републике Српске, за БН телевизију дан након изјаве о хрватској Посавини у саставу нове федералне јединице, повлачи ручну.

Јерковић тврди да је његова изјава о мијењању граница Српске погрешно пренесена и протумачена. Објашњава да јесте говорио о Посавини у хрватској федералној јединици, али о оним дијеловима Посавине који су у Федерацији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је у неколико наврата подржао идеју лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића о формирању хрватске федералне јединице или ентитета у БиХ, Јерковићев став назвао је у изјави за Српску новинску агенцију - личним ставом.

Додик је рекао и да не долази у обзир било какво мијењање граница Републике Српске. Границе Републике Српске већ су, међутим, мијењане. Прво амандманима на Устав БиХ у случају Брчко, а затим и проширењем међуентитетске линије разграничења. Оба пута у мандату СНСД-а у Сарајеву.

На то подсјећа и предсједник СДС-а Вукота Говедарица, који пита и зашто Извршни комитет СНСД-а није јавно осудио политику Хрватског народног сабора.

"Очигледно има нека тајна веза између Додика и Човића, у то нема никакве сумње", каже лидер СДС-а.

Говедарица напомиње да је кључ који Српска мора да брани "Дејтон". Исти став има и ПДП.

Предсједник Борачке организације Републике Српске осуђује било какве најаве хрватских политичара о формирању територијалне јединице на штету Српске, нарочито уколико ти политичари обављају изабране функције у Републици Српској.

Евидентно је да прича о Трећем ентитету изазива пажњу јавности у БиХ. Она се свакако може посматрати и у смислу прављења догађаја о којима се прича и који скрећу пажњу са стварних проблема грађана, а та прича одговара онима који воде сва три народа у Босни и Херцеговини.



(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

марко Савиц

31.01.2017 19:33

Не зборавимо Додиков кандидт за цлана председниства РС на изборима 2014 је био Емил Влаики. А посије избора Влаки је водио а Јерковиц га је поразио до ногу када су избројани и додати гласови Хрвата из дијаспоре - знаци и Хрвата који данас зиве и преко океана али и у сусједној Хрватској. А Јерковиц це реци све сто му нареди његов паријски [ХДЗ] сеф и Дидиков као 'јаран'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кикии

01.02.2017 12:45

Какав је ово супак ..овај Јерковиц. Па сви ми хоцемо 3 ентитет само он неце. Гофнар.

Name

Брод

31.01.2017 19:37

Да је одговарао за оно што је радио у рату (минирао Српске куће по селу Унци , пљкачкао имовину и још сВашта нешто), сигурно неби давао никакве изјаве. Иначе у Броду је предсједник Скупшине општине његов саборац пуковник ХВО иво Мијић и ради "волонтерски" за добробит Брода, успут да кажем да је Брођанин и Давор Чордаш министар у влади РС. Брод и Шамац су каннжама Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

31.01.2017 20:39

Маните се ћорава посла. Пут под ноге па ЕУ. Тада неће бити граница измедју Косова Србије Бих, Хрватске и свима добро Јел може?

ОДГОВОРИТЕ
Name

може

31.01.2017 20:59

ако ви у хрватској дате нама федералну јединицу српска крајина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

31.01.2017 21:58

Јерко краљ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕСЕДНИК МИЛЕ

01.02.2017 06:04

ПОТПРЕСЕДНИК РС РАМИЗ САЛКИЦ КАКО ЈА ЗНАМ ПОТПРЕСЕДНИК РС ЈОСИП ЈЕРКОВИЦ (ОТКУД САД ОВАЈ.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало медијације

01.02.2017 10:54

Јерковицу не блефирај се то је све твој сеф Цовиц договорио са Бајом ста цес ти реци па це те мало критиковати па це баја мало да се јави сасвим меким тоном па цес онда ти све то демантовати.Ста све цовиц немозе измислити да мало продје кроз медије све ради такозв. легитимног представника хрвата.А ти си Јерковицу толико вазан у том заступниству хрвата у РС исто колико је био Влајки док је био хрват.

ОДГОВОРИТЕ